Китай разработва извънземни строителни методи за база на Луната

От лунна почва ще се произвеждат тухли със сглобки
21 апр 2023 22:20, Елка Василева
104
Китай разработва извънземни строителни методи за база на Луната
Снимка: архив, БГНЕС

Китай разработва извънземни технологии, които да приложи при изграждането на лунна база с използване на наличната там почва, предаде Синхуа.

Изследователска група, ръководена от професора от Научно-технологичния университет на Хуачжън Дин Леюн, комбинира методи на 3D печат с традиционни китайски техники на зидария и градеж. Така от лунна почва ще се произвеждат тухли със сглобки, които след това роботи ще съчленяват в постройки, както се прави при играта "Лего“. Тази технология, смята разработчикът, прави възможно изграждането на относително големи лунни постройки по енергийно ефективен и икономичен способ.

Подобно извънземно строителство е изправено пред редица предизвикателства. Тъй като Луната се намира в среда със свръхвисок вакуум и има големи вариации в температурата в рамките на 300 до 400 градуса по Целзий, традиционните методи за строителство трудно могат да бъдат приложени и не може да се гарантира стабилност на конструкцията.

Освен това честите лунни трусове, силната радиация от космически лъчи, слънчевите ветрове, ударите на микрометеорити и сложната топография на лунната повърхност превръщат строителството на място на лунната повърхност в изключително сложен и интердисциплинарен суперпроект.

Дин отбеляза, че материали като стомана, бетон и вода, необходими за строителство, трудно могат да бъдат доставени от Земята, поради което веществата от лунната почва трябва да се използват колкото е възможно по-ефикасно за строеж на място.

Юй Дънюн, главен проектант на четвъртата фаза на китайската програма за изследване на Луната, заяви, че една от целите на тази програма е да се изгради научноизследователска станция на южния полюс на спътника на Земята. Юй добави, че тази изследователска станция ще извършва задълбочени изследвания в областта на лунната наука и ще провежда технически експерименти за използване на лунните ресурси на място.

"Изграждането на инфраструктура на лунната повърхност е необходимо за дългосрочното изследване на Луната, но е трудно да се постигне в близко бъдеще", каза Юй. Той също така добави, че изследването на извънземното строителство е все още в начален стадий и се нуждае от повече интердисциплинарен обмен, дискусии и сътрудничество.

(БТА, Христо Кьосев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
300-400 градуса стават китайски кьопеци на скара :)))
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще интернират всички американци там.
8
1
 
3
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
До Анонимен7! Ти си най-напред, защото разбираш от Всичко! Бравус за Мъдрото ти Мъдреене.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ние още избираме Кирчовци, Кокорчовци, Бойковци... и други такива произведения...
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците се целят в Марс,а китайците тепърва са тръгнали към Луната. Кой ли е по-напред
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4 Кисело ли е гроздето?
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като направят база какво от това. Ще има полза чак когато намерят някакви ценни ресурси там и измислят начин как да ги извличат и доставят до земята. Иначе ако построят една станция и двама -трима седят вътре без да правят нищо няма да е от особена полза
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Не на Луната, ми на и Марс ще направят... а янките ще гледат от долу и ще цъкат с език.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази седмица холандски генерал заяви, че западът трябва да си признае, че технологично е изостанал от Китай.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато САЩ се занимава с Украйна Китай ще направи база на Луната, руснаците сущо са в проекта.