Битката за Бахмут: Русия атакува, Украйна се държи, но докога?

Силите на Киев са отблъснали общо около 45 атаки
24 апр 2023 08:11, Александър Попов
535
Битката за Бахмут: Русия атакува, Украйна се държи, но докога?
Снимка: БГНЕС

Русия обяви, че нейните сили са напреднали в Бахмут, докато украински висш командир каза, че неговите сили държат фронта в града, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са се укрепили в два блока в западните квартали, а въздушнодесантни части осигуряват подкрепления на север и юг. Русия смята Бахмут за ключова точка за настъпление в източна Украйна.

Командващият украинските сухопътни войски Олександър Сирски публикува в Телеграм снимки, на които той и трима мъже без униформи гледат карта с надпис "Фронтова линия на Бахмут. Нашата отбрана продължава".

"Ние удряме врага, често неочаквано за него и продължаваме да контролираме стратегически линии", е написал украинският командващ, цитиран от Ройтерс.

Агенцията не е могла да потвърди информацията за развитието на бойното поле.

Ръководителят на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин твърди, че „Вагнер“ контролира 80 процента от Бахмут. Киев неколкократно отрече твърденията, че украинските сили се оттеглят от там.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обеща защитата на града да бъде удържана.

„За нас е невъзможно да се откажем от Бахмут, защото това ще разшири битката и ще даде шанс на руските сили и Вагнер да завземат още наши земи“, каза Зеленски в интервю за телевизионния канал Ал Арабия, публикувано в неделя.

Назначеният от Русия ръководител на украинската Херсонска област отрече вчера съобщение на Американския институт за изследване на войната, според което украинските сили са заели позиции по източния бряг на река Днепър.

Владимир Салдо написа в своя Телеграм канал, че на левия (източния) бряг на Днепър няма вражески сили и че руската армия напълно контролира тази територия.

Наталия Хуменюк, която е говорителка на южното украинско командване, нито отхвърли, нито потвърди тази информация.

В неделя руските сили са извършили многобройни атаки в градовете Авдеевка и Бахмут, предаде ДПА, като се позова на украински длъжностни лица.

Силите на Киев са отблъснали общо около 45 атаки, съобщи украинският генерален щаб. За руски атаки се съобщава и в Мариинка.

Според украинския генерален щаб 35 села в Херсонска област са били обстрелвани от руската артилерия.

Руски военни пък съобщиха за украински артилерийски атаки в Донецк и района на Донбас, съобщава ДПА.

Руската армия се готви да щурмува източния град Вухледар, съобщава още агенцията, като се позовава на украински военни. Намиращ се в югозападната част на Донецка област, градът е подложен на тежък обстрел през последните дни, заяви регионалният военен говорител Алексей Дмитрашковский. Само в събота градът е бил атакуван шест пъти от руските ВВС, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 цент = 83 копейки!
374
28
 
16
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Руската фашистка "ГМЕЖ" бяга от Бахмут, който уж превземат всеки ден в последната година а храбрите копейкаджии рапортуват техните пАбеди! Бля
373
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли го превзеха? За кой път? Стига вече, тръгвайте към Киев, ама тоя път без бягство обратно
372
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военкор Евгений Поддубни съобщава, че "фашистката гмеж продължават дистанционно да минират Донецк. Тази сутрин с помощта на РСЗО M270 MLRS две ракети MFOM AT2, пълни с противотанкови мини, бяха изстреляни по Куйбишевския район на града." Направление Луганск, в резултат на предстоящите боеве при Белогоровка, фашистката гмеж успя да си върне част от загубените по-рано позиции. Руските войски, подкрепени от артилерия, атакуват в района на Невски и Макеевка. Успех не е постигнат.
371
2
 
24
 
! Отговори
2 преди 1 година
Киевският режим продължава да подсилва авдиевската гмеж - съобщава се, че в Керамик (село близо до Новокалиново) са пристигнали две щурмови групи от 137-ми батальон на 35-та бригада на ВМС на Украйна. Освен това станция за радиоелектронна борба и екипажи на ПТРК бяха прехвърлени в района на Тоненкое (северно от акваторията). Авдиевка е мястото откъдето фашистката гмеж в продължение на години обстрелваше с реактивни снаряди и ракети Донецк и избиваше мирното население там!
370
1
 
22
 
! Отговори
1 преди 1 година
Донецка посока. Авдиевка. На север от това селище, отдавна превърнато в укрепен район на фашистката гмеж, се водят битки между Новокалиново и Новобахмутка. Гмежта за да си възвърнат наскоро загубените позиции, се опитаха да извършат контраатака, но срещнаха достоен отпор и се върнаха със значителни загуби. ВС на РФ провеждат позиционно настъпление в посока Новокалиново. В южната част на Авдиевка, в района на Водяне, руски военнослужещи щурмуваха два укрепени пункта на фашистката гмеж.
369
2
 
21
 
! Отговори
2 преди 1 година
Около тази контраофанзива се вдигна толкова много шум от няколко месеца, но засега всичко е тихо. Сега все повече се говори, че със сигурност ще бъде, но малко по-късно. Или няма достатъчно хора, ту техника, ту боеприпаси, ту нещо друго. Но няма съмнение Западът ще окаже натиск и Зеленски ще хвърли силите си напред. Въпросът е само кога ще стане това.
368
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 1 година
Украинските политически канали в Telegram смятат, че "Зеленски пришпорва Залужни с контранастъпление, то трябва да започне преди падането на Бахмут, но главнокомандващият отлага сроковете и предлага Азовската операция да бъде отложена за лятото. Президентът последния път даде месец за започване на контранастъпление, а Буданов предложи тактиката на постоянни удари по различни участъци на фронта, за да създаде илюзията за активността на ВСУ.
367
3
 
23
 
! Отговори
2 преди 1 година
Продължават ожесточени боеве в близост до магистралата от Бахмут до Часи Яр (която минава през Хромово, т.е. северния път). Бойците на ЧВК Вагнер успяха да заемат участък от пътя и да прекъснат маршрута за доставка на фашистката гмеж в Бахмут. В самия град вагнерите продължават да смазват гмежта, изтласквайки craHTa на нацистко-терористичния режим от север и център към западните покрайнини. Понякога u3MeTTa изпада в безyMue и се опитва да извършва контраатаки.
366
2
 
18
 
! Отговори
1 преди 1 година
Направление Херсон. По цялата линия (а самата разделителна линия е Днепър) тече взаимен артилерийски обстрел. ВС на РФ също така използват управляеми бомби за унищожаване на струпвания на техника и фашистка гмеж в Херсон, Антоновка и Берислав. Гмежта на киевския режим на свой ред обстрелват селища от лявата страна на Днепър. Бахмут и околностите. Киевският режим прехвърля резерви на фашистката гмеж в Богдановка и Григоровка (северозападно от Бахмут), укрепвайки отбраната в този район.
365
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В тоз Бахмут доволно число Руснаци отидоха курбан:):):)А украинци, осем пъти по толкова..
364
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Цивилизованият свят е на страната на Украйна." искаш да кажеш че 7/8 от света е нецивилизован? ЗАЩОТО не подкрепя Украйна.
363
6
 
17
 
! Отговори
Хахо преди 1 година
Братушките ще изловят като плъхове укрите както в Мариупол и от там за Сибир
362
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** нападат от север! 45 АТАКИ! и всичките неуспешни! Цивилизованият свят е на страната на Украйна. Само китаеца подкрепя *** и то не щото много се харесват ами щото на китаеца му трябват евтините ресурси които *** са окупирали в далечния север. Та затова китаеца ще симулира приятелство докато има изгода.
361
3
 
24
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас. И още: отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. Засега Украйна загуби само Донбас и Запорожка област. Ако не започнат преговори ще загубят още.
360
3
 
20
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 393: И аз съм против войните и насилието. Затова за да има мир и просперитет за рода адамов, лицето на земята трябва да се изчисти от кравари и русофоби.
359
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз съм против войните и насилието. Затова за да има мир и просперитет за рода адамов, лицето на земята трябва да се изчисти от руснаци и русофили.
358
6
 
16
 
! Отговори
Начи, преди 1 година
ВЪПРОС-Защо русофилите посещават само заведения за oбpaтни?може ..А отговорът -Защото само там има евроаатлантици за онождане, го трием..
357
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Крава с ВПН - Има и други способи.
356
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е някой може ли да ми обясни,какво общо има България с Украйна,че тук се напълни с урки да си натрисат мнението и дават определения.Толкова ли сте глупави и не разбирате,че хората се обръщат срещу вас заради самите вас.