Запасите от оръжие на Корейския полуостров привличат вниманието на воюващите

Южна и Северна Корея разполагат с две от най-големите артилерийски сили в света
26 апр 2023 21:47, Анисия Иванова
41
Запасите от оръжие на Корейския полуостров привличат вниманието на воюващите
Снимка: БГНЕС

На половин свят разстояние от фронтовата линия на войната на Русия в Украйна има запас от над 1 милион артилерийски снаряда на Корейския полуостров - съкровище, което привлича вниманието, когато лидерът на Южна Корея се отправя към Вашингтон, пише Bloomberg.

Президентът Юн Сук-йол посочи, че неговото правителство може да е готово да промени политиката си за предоставяне на помощ на Украйна при определени условия. Това би било добре дошла новина за президента на САЩ Джо Байдън, който търси помощ от партньори, за да облекчи вечния недостиг на боеприпаси в Киев.

Офисът на Юн казва, че всяко решение за изпращане на помощ зависи от това доколко Русия ще стигне в засилване на атаките срещу цивилни. Юн трябва да се срещне с Байдън за държавно посещение в сряда, като сигурността и икономическото сътрудничество са на първо място в дневния ред.

Един от факторите, които натежават върху Юн, ще бъде дали решението на Сеул да се приближи до Киев в конфликта ще накара руския президент Владимир Путин да увеличи военното сътрудничество със Северна Корея, каза Су Ким, бивш корейски анализатор в Централното разузнавателно управление на САЩ, който сега работи в базираната в САЩ консултантска фирма LMI.

Кремъл заяви, че ако Южна Корея достави оръжие на Украйна, това ще я направи участник в конфликта, като бившият руски президент Дмитрий Медведев предполага, че Москва може да отговори, като продаде модерни оръжия на Северна Корея според доклад на ТАСС.

„Въпросът е дали Юн приема сериозно заплахата на Путин и дали смята, че едно руско отмъщение би било толкова значимо, колкото го представя Путин“, заяви Ким.

Украинският президент Володимир Зеленски отдавна търси оръжие от Южна Корея и дори отправи личен призив за помощ, когато говори пред южнокорейския парламент през април миналата година.

Южна и Северна Корея разполагат с две от най-големите артилерийски сили в света, с хиляди големи оръдия, насочени едно срещу друго от двете страни на демилитаризираната зона, която ги разделя. Те са натрупали стотици хиляди снаряди, които включват севернокорейска артилерия, съвместима с артилерията от съветската ера в Русия, и южнокорейски снаряди с калибър 155 мм, които са стандартът, използван от страните от НАТО, доставящи на Украйна.

Представители на южнокорейското министерство на отбраната не биха коментирали броя на боеприпасите, които има на склад от съображения за сигурност, а Северна Корея не оповестява такъв вид информация на външния свят.

САЩ обвиниха режима на Ким Чен-ун в предоставяне на оръжие и муниции в помощ на войната на Путин, включително изпращане на снаряди и ракети. Въпреки че администрацията на Байдън каза, че оръжията няма да направят много за промяна на ситуацията на бойното поле, продажбите ще отворят нов поток от приходи за страна, изолирана от голяма част от световната търговия.

Някои севернокорейски артикули, вероятно в списъка с желания на Путин, ще бъдат 122-милиметрови и 152-милиметрови артилерийски снаряди, както и 122-милиметрови ракети. Правителството в Пхенян заклейми обвиненията като безпочвени слухове.

Въпреки че Сеул може да не изпраща официално оръжия на Украйна, войната на Русия отвори врата за износа на отбранителна техника на Южна Корея, който беше на път да се удвои повече от 2022 г., тъй като купувачи, включително държави в Европа, се стремят да заменят оръжията от съветската ера с по-високотехнологични оръжия. През декември Полша получи 10 танка K2 и 24 самоходни гаубици K9, първата част от споразумение за почти 6 милиарда долара, постигнато през август с Hyundai Rotem Co. и Hanwha Defense Systems Corp, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Изглежда, че Вашингтон дава зелена светлина на Южна Корея да продава на държави като Източна Европа, докато американските отбранителни изпълнители се надпреварват да изпълняват поръчки за оръжия, които ще отидат в Киев и Тайпе – изправени пред заплахи от Китай.

Юн замина за Вашингтон в понеделник и трябва да се срещне с Байдън в сряда. Очаква се двамата лидери да обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността на глобално ниво, включително потенциалната помощ за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
105 години руснаците изнасят революция по света, демек комунистически глупости. Украинците не са фенове на комунистическите глупости. Българите не са фенове на комунистическите глупости
29
5
 
4
 
! Отговори
Цирк дьо Кремл преди 1 година
русофилите ще викате ли ГОЙДА на 9ти май? А защо не, срама ли ви хвана?
28
0
 
14
 
! Отговори
Корекция: преди 1 година
Запасите Южна Корея привличат вниманието на страни, които уж не участват във военния конфликт. Кои ли са тия - никой не знае :D
27
5
 
19
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Войната е голям бизнес. Само САЩ могат да продават оръжие. Другите,ако искат да продават оръжие и боеприпаси трябва да искат позволението на САЩ. САЩ са като мутрите. САЩ позволили на Южна Корея да продава в източна Европа.
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Путин едва ли му привличат вниманието, но Беленски, както нарича дементния Джо, със сигурност им е хвърлил око. Той дедо Джо, затова е там да ги уговаря да дават и да дават и да дават...Пък и Джо вече никъде не го канят и ето повод да се поразходи наповънка.
25
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Юн Сук-йол едва понечи да каже, че неговото правителство може да е готово да промени политиката си за предоставяне на помощ на Украйна и Кремъл му затвори устата с твърдото заявление, че ще вземе страната на КНДР във войната на Корейския полуостров, която не е приключила през 1953 г.
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 "Западът се готвеше за война с Русия от Майдана насам. ..." - Със сигурност поне от 2088, когато решават да приемат Украйна в нато.
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още една фалирала банка в САЩ от вчера. Честито !
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докато американските отбранителни изпълнители се надпреварват да изпълняват поръчки за оръжия - това е истината. И за това войната ще продължи дълго.
21
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вярно е това, защото Западът не се е готвил за война"..............Западът се готвеше за война с Русия от Майдана насам. Ще припомня, че още тогава правеха планове да се увеличат процентно заделените средства от БВП на държавите-членки на НАТО. Ще припомня и думите на Меркел, че целта на Минските споразумения бе единствено да бъде спечелено време за предстоящата война. Там е работата, че си направиха сметката грешно.
20
32
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Просията е минус 188 000 утепани, значи още толкова инвалиди, което прави МИНУС 400 000 персонал. А Западът още даже не е свалил предпазитела. И това е за една година, най-трудната, когато имаха на сеоя страна ефекта на изненадата.
19
25
 
15
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Запада дори сега няма снаряди ракети и дори пво ракети за продължителна война . ----///------ Вярно е това, защото Западът не се е готвил за война, за война се готвеха Просията и Сърбия.
18
27
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
САЩ са достатъчно силни, за да нямат нужда да продават съюзниците си (както направи руснята с Армения). САЩ могат да си позволят да работят за репутацията и авторитета си, за да печелят нови съюзници. И САЩ нямат нужда да пускат палячовци като Медведев, Кадиров, Небензя или Лавров, които да прикриват слабостта на страната си с глупашка арогантност.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В предстоящия период рисковете и предизвикателствата, пред които ще се изправим, само ще нарастват и ще стават по-сериозни, предупреди той. Само когато всички хора мислят на едно място, работят усилено на едно място, помагат си един на друг в една и съща лодка, обединяват се като цяло, дръзват да се борят и могат да се бият, те могат да продължат да печелят все повече и повече победи. За да помогне на ККП да постигне тези големи победи, той обеща да насочи правилно частния бизнес да инвестира в проекти, които правителството счита за приоритетни.
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А - Колото гръмна и когато снимаха Джо с люовника му ..
15
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почнаха от куцо и сакато да търсят оръжия. Май ще се окаже вярно, че НАТО си е опразнило складовете.
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада дори сега няма снаряди ракети и дори пво ракети за продължителна война . Макрон вече каза че Тайван китайски а не американски . Като ги издоят руснаците трябва да ги натиснат по всички фронтове а не само в Украйна . Иначе защо са дали толкова много жертви ?
13
10
 
11
 
! Отговори
Пенко преди 1 година
"Москва може да отговори, като продаде модерни оръжия на Северна Корея според..."Това са модерните оръжия с които завладяха Украйна, превзеха Бахмут за някакви си десет месеца (превзеха ама не съвсем). Модернизацията им се състои в замяната на нормални чипове с такива за перални. Затова на танковете "армата" има режим на работа с пред-пране. Освен това могат да ползват за гориво и обикновен омекотител. Купола на танка е снабден с програма за центрофуги, като по този начин покрива 360 градуса.
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе *** и Запада ще чака да бъде изтощен от русия за да може Китай да ги нападне, от къде ви вадят такива гений бе руска миризлива партенко
11
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другаря Си се готвил за война . Копаели се бонбообежища даже болница по брега и се ожесточавали законите за резервистите . Частни фирми трябвало да инвестират във воени проекти . Според мене китайците ще изчакат Русия да издои запада и чак тогава ще ударят . Може би след две три години . Вижда ми се разумно след като са отпаднали да ги удари . Така или иначе запада не може да не се съобразява с изтока .