Най-минираната територия в света е Украйна, повече от и Сирия

Разчистването - сложната, скъпоструваща и почти невъзможна задача
48
Най-минираната територия в света е Украйна, повече от и Сирия
Снимка: БГНЕС

Украйна е най-минираната територия в света, като надминава дори Афганистан и Сирия. Такива са изводите на международния мозъчен тръст Globsec, съобщи bTV като се позова на Би Би Си.

В публикуван доклад се описва „сложната, скъпоструваща и почти невъзможна“ задача за разчистване на територията на страната, пред която Украйна ще се изправи в края на войната.

Близо една трета от територията на страната (174 000 кв. км), която е била окупирана, е замърсена с мини и трябва да бъде внимателно проучена за боеприпаси и други взривни вещества, оставени там от руската армия. Това е площ, по-голяма от тази на Англия, Уелс и Северна Ирландия, взети заедно.

Авторите на доклада посочват, че голяма част от зоната, която се нуждае от разминиране, сега е практически невъзможно да бъде оценена или дори да се стигне до нея, тъй като военните действия продължават. Около 18% от територията на Украйна все още се контролира от окупационните сили.

Проблемът с изоставените мини съществува за Украйна още преди пълномащабната руска инвазия през февруари миналата година, тъй като военните действия се водят на нейна територия от 2014 г.

Авторите на доклада обаче пишат, че естеството на проблема с разминирането сега се различава от ситуацията преди февруари 2022 г.

Бойните действия са станали по-тежки и по-продължителни. Второ, използва се много по-широк спектър от оръжия и. Площта на потенциално заразената територия се е увеличила десетократно.

Отделно от това се отбелязва, че при отстъпление руснаците са „прочути с изобретателността си в оставянето на капани“.

Те се поставят покрай пътищата, както и върху животни и тела на загинали военнослужещи - така че оглеждането на тези тела или всяко друго движение в близост да задейства заложено там взривно устройство.

Понякога бомбите се поставят в серия от две или дори три. В такива случаи първата експлозия - обикновено с по-малка сила - има за цел да привлече вниманието и да събере възможно най-много хора наоколо, след което събралите се хора случайно детонират второто взривно устройство, обикновено със значително по-голяма смъртоносна сила.

Понастоящем разминирането се извършва с катастрофално бавни темпове, се казва в доклада. В районите на Донецка и Луганска област, контролирани от ВСУ между 2015 и 2021 г., са разминирани едва около 6% от потенциално минираната площ.

Сега темпът на разчистване е едва около 64 кв. км годишно, като по-голямата част от работата се извършва от специалните служби на министерствата на отбраната и на вътрешните работи на Украйна с подкрепата на международни неправителствени организации като HALO Trust.

Комбинираните международни неправителствени организации (HALO Trust, DDG и FSD) помагат в тази задача, но темповете им на работа са бавни и възлизат средно на 1,89 квадратни километра годишно, съобщават авторите на доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: миниВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На война много се лъже и това е съвсем нормално. Само че, Украйна основно се минира от собствената и армия. Мотивите са прозрачни. Да се удържи руското настъпление, а то си продължава макар и бавно. Второто е че, съзнавайки как бавно губят войната да оставят една територия, която е трудно да бъде ползвана за стопански цели още десетки години. Да оставят минирана, отровена, негодна за живот територия. Тя е на веки загубена. Поне да е неизползваема. И донякъде са си прави за тях.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При отстъплението си бендеровците са прочути с изобретателността си в оставянето на капани. Оставяйки Артьомовск, ВСУ минират цели многоетажни блокове. Минират труповете на убитите бендеровци.
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са си украинските мини, първо срещу Донецк и Луганск ги заложиха, в отбранителната защитна зона, която построиха за 8 години, а сега са срещу руските войници.Да си ги разминират, защото с техните мини под техните крака ще са. Укропофашисти!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде и кога са се прочули руснаците с поставянето на капани? Може би във Виетнам, например? Чувал съм, че някой там, освен друго, е разпръснал навремето малки летящи мини с форма на пеперуди, които планират и покриват големи територии. При настъпване, къса ходилото на човека и го прави инвалид за цял живот. Чувал съм и за мини във вид на детски играчки пак там. Сигурно е работа на руснаците.
39
0
 
5
 
! Отговори
Сега ясно ли е? преди 1 година
"Италиански журналист ранен, а украинският му помощник убит в Херсон " - не е от руски снайпери а от УКРАИНСКИ МИНИ!
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
някой тук пише, че "Русия ще си плати за възстановяването". Русия НЕ само плаща СЕГА за възстановяване, а и усилено изгражда нови сгради и инфраструктура. Русия плаща и пенсии, заплати , детски добавки и всякакви социални помощи ,каквито има и в другите и райони,Това, че имаме угоднярски публикации и "информации" , е поради страх от "партньорите ни по НАТО".
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето вече и в британски източници официално, въпреки целия тюрлюгювеч на текста, си пише, че войната е запонала през 2014 г. и оттогава има миниране. Което каза и оттам репортерът на БНТ Александър Марков. Оня ден извадиаха 200 големи немски мини от едно село. Например. Минирани са сега цялата гранична зона с Беларус, всичко на север от Киев и огромни др. територии.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна загуби войната. Просто не го обявяват официално.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете кокошките, кокошките щастливи ли са с мините ? Гледам че ЕС много се напъва с вноса
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като гледам , виждам ***. *** мисирлъци по цял дрискат глупости.
33
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Седнал Дори и да си легнал няма как Русия да победи.
32
1
 
6
 
! Отговори
Седнал преди 1 година
До Анонимен 24___Всъщност си прав, тези територии като станат руски, Кремъл ще плати разминирането.
31
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 29 Понеже виждам че си непоправим русофил, напълно е възможно и ти да я плащаш ако си решил да емигрираш в родината си Русия.
30
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 1 година
Десетилетия заровените зверчета в земята ще осакатяват или отнемат животи!
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има съвременни мини които първо минират дистанционно чрез специални снаряди и ракети и второ много лесно се разминират след изтичане на определен срок.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"предвид че бандитска Русия ще плаща сметката по възстановяването на Украйна.".------Аз и ти ще я плащаме сметката. Както винаги.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Руснаците ще живеят зад Урал и в Сибир, диваци нямат място в Европа.".*****Ти ли ще ги принудиш, или ще се молиш американците да го постигнат, щото ВСУ няма да се справи.
26
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 Руснаците ще живеят зад Урал и в Сибир, диваци нямат място в Европа.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минирането е отбранителна тактика. Така забавяш и нанасяш щети на този който те напада. Поне така учехме навремето в казармата. Нападащия не използва мини.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както Песков каза: "Русия няма да използва ядрено оръжие на територията на Украйна, защото утре там ще живеят нашите деца". Че защо Руснаците да рискуват да минират територия, където смятат да живеят?