Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море

Руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета"
7 май 2023 12:03, Нели Христова
289
Руски Су-35 временно накара полски самолет да изгуби контрол над Черно море
Снимка: БГНЕС

Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет, изпълнявал мисия на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, предаде съобщи БТА.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския самолет временно "са загубили контрол", съобщи тази сутрин полската гранична охрана.

Снощи Румъния, която първа съобщи за случая, осъди "напълно неприемливото агресивно поведение" на Русия, отбелязва АФП.

Според полската гранична охрана руският самолет е влязъл "без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за операции, определена от (румънските власти)", и е направил "агресивни и опасни маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) самолет без да спази необходимата дистанция за безопасност". В резултат полският самолет "претърпя сериозна турбуленция" и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, включително двама пилоти, "загуби контрол над самолета, (който) загуби височина", пише в съобщението.

Полската гранична охрана обърна внимание, че руският изтребител е прелетял "точно пред носа на самолета", пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на "около 5 метра". След инцидента полският самолет е кацнал безопасно в Румъния.

Според румънските власти невъоръженият полски самолет, "наблюдаващ миграционния риск", е бил на около 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в международното въздушно пространство. Той е бил изпратен на мисия в Румъния от 19 април до 17 май като част от операция, организирана от страната и координирана от Фронтекс, с участието още на Испания и Швеция.

Инцидентите между военни самолети на Русия и държави от НАТО се увеличиха значително през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива произшествия често стават над Балтийско море, но също над Черно море и на други места, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 11 месеца
До Анонимен "Ракета Патриот я посрещна и я разпиля на тенекии, впоследствие намерени в Шевченковски, Голосеевски, Днепровски, Подолски и Соломенски райони." Ех умнико защо се хващащ на подобни ФЕЙКОВЕ? Искандер/Кинжал летят почти хоризонтално на височина 50-60км на зигзаг. Над целта пречупват траекторията си до почти вертикална със скорост около 4000-4500км/ч(над тази скорост се образува плазма и не работи никакво радио) 4500км/ч това са 1250м/с или Патриот има 30 сек да унищожи цел маневрираща.
199
6
 
8
 
! Отговори
Батьо Зеленския преди 11 месеца
Летели са за да събират и снасят информация на киевския режим и диктатора Зельонски и те да се подмажат наред с вс останали ама са се ***.ли.Слава кокайне!
198
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо нашата граница с Турция не облитат полски самолети от "Фронтекс"? Няма пари? А? А за Черно море под носа на руснаците има? Какви мигранти, какви пет лева дирят там? Оти се правите на улави, ве? Руснаците се справиха с чеченските муджихидини. Със сомалийските пирати. Справиха се с ИДИЛ. Ще се справят и с укронацитата. После наред са поляците. Нещо и на тех им порасна работа. Не разбраха ли, че ФАЩ ще ги употребят и захвърлят?
197
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Центаджиите, треперят ли ви мартинките? Русия ви сваля, без да ви стреля даже
196
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Майка си търсят поляците там. Турция, като черноморска държава не е в ЕС, а ако е бил военен самолет що не са го свалили незнам. Откъде накъде полски НЕграждански самолет ще лети там? Утре може и Индонезия да прати свои самолети над Черно море.
195
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Полски самолет над черно море....?!?!..Наблюдаващ миграционен натиск към Румъния?!!!..То си е обида да поднесеш такова инфо на хората в нашата изстрадала държавица...Ние таковата...доматите с колците, консумираме... Онова самолетче, което направи луди емнайсет натовски въздушни пространства и то е гледало емигрантския натиск, нъл тъй?Малко се постарайте в съчиняването и не питайте пак Дойче велето...
194
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Рапторчето си търси компания. На Черно море от Полша - само полякинчета, до 22 години!
193
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е как го накара?!? Защо полски самолет е там?!? За идеоти ли ни имате?
192
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само султана сваля руски самолети.
191
9
 
17
 
! Отговори
Ахахахахахаха преди 11 месеца
Пилотите на полския самолет са оцапали гaщите, седалките и цялата кабина на самолета с кафяво, но понеже ги е срам да си кажат истината, врънкат, че "временно са загубили контрол". Да не им става навик на полските *** да се разхождат с бойни самолети над Черно море, защото следващия път ще глътнат солена вода. Чий го дирят в Черно море полските навлеци???
190
10
 
7
 
! Отговори
Всички преди 11 месеца
Всички Копейки: Хехе, ама какво правят над Черно море?
189
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По-важно е какво ще стане когато Жужи за постоянно изгуби контрол над страната.
188
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На натовските пилоти всекидневно им осигуряват дрога, за да могат да летят на тези примитивни делтапланери!
187
23
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Следващият път нарушителите на руското въздушно пространство ще загубят трайно управление над примитивните си самолетчета. Полша не е черноморска страна. Какво търсят там!?
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До агент Мъдлър ЦРУМечтател...
185
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руските льотчици нямат ограничение за употреба на алкохол, дори им осигуряват по няколко бутилки месечно за кураж че то да летиш на тия ковчези се иска изключване на главния мозък
184
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И полските пани- пони са се *** от страх. Тепърва ще цапат още много ***, бедна им и фантазията.
183
39
 
25
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 11 месеца
Крайно време е Нато да приключи с Русия. Какво ги галят с перце. Да свалят ручки самолети директно. Черно море не е руска територия. Това е граница на ЕС.
182
2
 
2
 
! Отговори
До 201 преди 11 месеца
За Покришкин съм чел същото. Намерих и видеоhttps://youtu.be/l6aCdd4ww88
181
6
 
37
 
! Отговори
Тео преди 11 месеца
Длъжностните лица са напълнили памперсчетата, хахахахахаха.