Русия е засилила обстрела на Бахмут, целта е да го превземе до вторник

Украински генерал каза, че ситуацията на Източния фронт е под контрол
8 май 2023 07:38, Елка Василева
397
Русия е засилила обстрела на Бахмут, целта е да го превземе до вторник
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е засилила обстрела на Бахмут с надеждата да го превземе утре, заяви украинският генерал Олександър Сирски, отговарящ за защитата на обсадения град, като обеща да направи всичко възможно, за да предотврати това, предаде Ройтерс.

Сирски, който командва украинските сухопътни сили, заяви, че руските сили са увеличили интензивността на обстрела с тежки оръжия на града, започнали са да използват по-модерно оборудване и прегрупират войските си. "Днес е важно да се вземат решения възможно най-бързо и да се предвидят действията на противника", подчерта той в канала си в Телеграм след това, което според него е било посещение на войските по фронтовата линия на Бахмут.

Още по темата
Утре, на 9 май, в Русия се отбелязва годишнината от победата над нацистка Германия.

Сирски отбеляза, че засилените боеве "показват, че врагът няма да промени плановете си и прави всичко възможно, за да вземе под контрол Бахмут и да продължи настъпателните действия".

Ситуацията на Източния фронт е "напрегната, но под контрол", каза още командващият сухопътните войски на Украйна, генерал Олександър Сирски, цитиран от ДПА.

Както в неделя съобщи украинското военно ръководство, Сирски е поел управлението на ситуацията на оперативния театър на бойни действия в този сектор на фронта  и е обсъдил по-нататъшните стъпки с отговорните командири. Главното внимание е съсредоточено върху отбраната на Бахмут и плана "да се нанесат максимални загуби" на формированията на руската частна военна компания "Вагнер", каза той.

Руските войски се опитват да превземат Бахмут от месеци. Според руската страна те вече контролират по-голяма част от града. Украинските сили оказват ожесточена съпротива в Бахмут, за да причинят възможно най-големи загуби на противника.

По-рано снощи украински служител Серхий Братчук, говорител на военната администрация в Одеса, съобщи в Телеграм, че през нощта е била чута експлозия. Черноморския град е бил подложен на въздушно нападение, а в други региони на страната, включително и в столицата Киев, са се разнесли тревоги за въздушно нападение.

"В околностите на Киев работи противовъздушната отбрана!", съобщи в Телеграм военната администрация на Киевска област. "Останете в укритията, докато не се изключи алармата за въздушно нападение!"
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
0
 
1
 
! Отговори
Киро-Роки преди 1 година
кой вторник - не казват! Може би след 2049?
317
1
 
3
 
! Отговори
Злодеида преди 1 година
"Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднаж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно или въобще да не се играе." ЗА ТЕЗИ КОИТО ЦИТИРАТСАМО ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ...
316
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суровикин измисли операцията "Бахмутска месомелачница", планираше до 9 май да се мели там всекакъв мат'рял от Укрия и Нато - жива сила и техника... което - без съмнение - спъва всички планове на укропите за итаво настъпление към Крим. Пригожин, пък, му показа, че ако се продължи и след 9 май - ще е даже още по-добре ))) Така тия 2 кв.км. останали - може да ги завземат до 9 септември, че и по-натам ))))
315
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат край руските (и русофилски) мъки в Бахмут... Ха-ха-ха! Вече е 9 май...
314
5
 
18
 
! Отговори
Войн преди 1 година
Аре, стига ве! Или го превземайте или бегайте! От 9 месеца все същата песен, а до Берлин и Лисабон, колко остава, а? Нещастници!
313
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взеха го. Екзистенциално, метафизически и солипсистично. Утре ще го вземат онтологично и епистемологично.
312
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 358 Ами отиди да видиш ей там е не стой тук.
311
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе украински смешници още ли просите бе.Дрън дрън жалка история.
310
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе чебурашки, вече е вторник, шо стана с тоя пуст Бахмут??
309
0
 
1
 
! Отговори
Труман преди 1 година
Преди малко отдадох заповед... Сещате се. Честито. Ваш Хари С.
308
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То сега вече е вторник. Те кой вторник имаха предвид?
307
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските генерале са бездарни посредствени военни. Явно Джуджака ги е назначавал по вярност, а не по способности. Където имат успехи на фронта то е било вследствие на масиран артилерийски обстрел и хвърляне на огромно количество жива сила от които поне 50% падат още в първият час на боя. Командването не разработва никакви военни такти и приоми на съвременната война.Затова градовете които са превзели изглеждат са срване със земята.За този начин на воюване не се иска много акъл от генералите.
306
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит ден на победата над фашизма!!!
305
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Бахмут битер Берлин бе, 1 година рашистанците се мъчат да го превземамт, а кога, че стигнат до Берлин?На куково лето през 2123 година.
304
3
 
9
 
! Отговори
Вий не панимаите преди 1 година
Бахмут вече е превзет легално. До вторник искат да го превземат морално. Следва да го превземат документално, трансцендентално, лирически и метафизически.
303
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то е ясно. Руснаците не са глупави да си хабят ракетите по цивилни сгради.
302
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Днепропетровска област украинската ПВО пак удари жилищна сграда. Тия украинци се не научиха че ПВО не се разполага в гъсто населени райони
301
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей тия урки не могат да разберат,че са *** и за това ги бият и не могат да разберат,че хората не ги харесват,защото са дошли завъртят интриги.Ако България нямаше оръжия никой от тях нямаше да идва да ръси глупости.
300
6
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Има едни сладки, които се казват ROSHEN.Това са сладките на Порошенко.Бившият президент и олигархичен нацист на Украйна.Купувайки ги,вие сте косвени поддръжници на режима и войната!
299
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според въоръжените сили на Украйна осем стратегически бомбардировача Ту-95МС и един далечен бомбардировач Ту-22М3 в момента работят във въздуха, възможният залп се оценява на 50 ракети . .. Ето ви от преди минута.