Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила

Военното поражение на Русия е очевидно, заяви Борел
11 май 2023 17:30, Елка Василева
268
Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила
Снимка: архив, БГНЕС

Русия вече загуби войната, Украйна още не е спечелила. Военното поражение на Русия е очевидно, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на среща в Брюксел, организирана от Европейския форум за сигурност и отбрана.

Още по темата
В началото на войната започнахме да правим изявления, да осъждаме нападението, да изразяваме тревога. Спомням си, че говорих с мои колеги и те казаха, че има фонд за предоставяне на оръжие за партньори на ЕС по света. Първоначалното предложение беше да се отпуснат 50 милиона евро, попитах дали това не е шега. Веднага решихме първата сума да бъде половин милиард евро, а днес сме близо шест милиарда евро. Общо държавите от ЕС и европейските институции вече осигуриха около 16 милиарда евро подкрепа за Украйна, посочи Борел.

Надявам се войната да спре, но Русия продължава постоянния обстрел. Чувам хора, които искат мир. Същото искам и аз, а украинците го искат най-много. Кажете как да се постигне мир и какъв да бъде той, призова върховният представител. Той обясни, че ако спре подкрепата за Киев, руските войски ще стигнат до полската граница и това ще застраши допълнително сигурността.

Всяка държава от ЕС трябва да изпраща боеприпаси на Украйна от своите запаси. Тези боеприпаси ще бъдат възстановени, ще платим за това, поясни той. Според него войната е станала екзистенциален въпрос не за Русия, а за руския президент Владимир Путин. По неговите думи преди войната присъединяването на Украйна към НАТО не е било на дневен ред и страната не е представлявала военна заплаха за Русия.

Готови сме за мирни преговори, но всеки, отишъл до Кремъл за среща с Путин, се връща със същото послание - че той има военна цел и докато не я постигне, няма да спре. Но в тази война не става дума за сражение между две войски, Русия постоянно обстрелва цивилни и разрушава инфарструктура, убива деца, отбеляза Борел. Дипломатическата победа е също толкова важна, колкото е военната, трябва да обясняваме на хората защо свободният свят не може да позволи победа за Путин, добави той.

По неговите думи всеки, който подкрепя Украйна, е част от "колективния Запад" и това не е географско понятие.

Молим Китай да използва влиянието си над Русия, за да спре войната, да изпълни своята отговорност като член на Съвета за сигурност на ООН, заяви Борел, но изрази съмнение, че Пекин може да бъде посредник в мирни преговори. Безграничната дружба между Китай и Русия има граници. Това е "ограничено безгранично приятелство", коментира той и отбеляза, че Русия икономически е равна на Италия или Испания, а Китай съставлява една пета от световната икономика. Китай явно подкрепя Русия, но засега не осигурява военна помощ за Москва, добави върховният представител. По неговите думи е неизбежно превръщането на Китай в световна сила, но важното е дали Пекин използва тази мощ в съответствие с международното право и дали застрашава ценностите на свободния свят.
(БТА, кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
9
 
49
 
! Отговори
Ежко преди 11 месеца
Не знам какво е загубила Русия,ама ЕС гражданите загубиха пари,стандарт,конкурентноспособност и т.н.ппд вещото ръководство на този мърляч и Урсула!Факт!
133
8
 
35
 
! Отговори
Зеленски преди 11 месеца
Шефе, отказвам за правим контраофанзива! Самоубийство си е!
132
46
 
11
 
! Отговори
999 преди 11 месеца
Мужиците не проумяват, че Русия загуби войната още през май миналата година, когато се прецака плана за бързо превземане на Украйна.
131
8
 
42
 
! Отговори
Зеленски преди 11 месеца
Трябват ми още 30 години за контраофанзивата! Очаквам от съюзницште по 20 милиарда на година финансиране! Дотогава докато е необходимо! 30 години!
130
6
 
22
 
! Отговори
И аз още преди 11 месеца
Ни съм спичелил от тотото! А от 30 години чакам да спечеля!
129
6
 
36
 
! Отговори
Зе преди 11 месеца
Маските са свалени. ЗСУ, доброволците, наемниците, въоръжени с намереното по натовските складове оръжие са неспособни да върнат завзетите територии. Призивите на Зеленский - дайте ни оръжие и ще видите какво ще ги направим руснята, се оказаха пошъл пропаганден трик. Зеленский иска Украйна в ЕС през задната врата, че през парадния вход не ги пускат. А западът търси сплотяване на редиците пред общия враг. Затова наливат оръжия в огъня. Имат нужда от този конфликт да продължава.
128
5
 
35
 
! Отговори
Поуицай преди 11 месеца
Това звучи като: изcpаx се успешно, но още не съм стигнал до ВеЦето!
127
9
 
28
 
! Отговори
Ами ако Украйна преди 11 месеца
Още не е спечелила, значи е загубила! Няма средно полажение!
126
5
 
38
 
! Отговори
Дърт комунист преди 11 месеца
Дал е 16 милиарда чужди пари ( от данъкоплатците) на една държава ИЗВЪН ЕС!!
125
5
 
41
 
! Отговори
еле па тоя...ТУЛУП ! преди 11 месеца
Според Борел военното поражение на Русия е очевидно.Той обясни,че ако спре подкрепата за Киев,руските войски ще стигнат до полската граница и за това моли Китай да използва влиянието си над Русия,за да спре войната.До сега ЕС се е изръсила с 16 милиарда евро на данъкоплатците за някаква държава извън ЕС.Готов е за мирни преговори,но всеки *** пришълец ,отишъл до Кремъл за среща с Путин,се връща с празни ръце отсвирен кат мръсно коте....
124
5
 
24
 
! Отговори
Ах преди 11 месеца
Ето го нашият европейски градинар! Вече ми беше поизсъхн мозъка, да го полее с малко украинска пропаганда като цветенце!
123
6
 
32
 
! Отговори
борелчо не извъртай преди 11 месеца
достигането на руснаците до полската граница било заплаха за Европа а достигането на нато до руската граница какво е?
122
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Жозе Бурето и Джо Бидона са градинарите на целия цивилизован свят -наричен от тях Градина!
121
6
 
29
 
! Отговори
Тия преди 11 месеца
дето все плюят Русия, наистина не знаят къде се намират!
120
7
 
23
 
! Отговори
абе преди 11 месеца
ние си приказваме тука, обаче янките са на тръни - не могат да открият ядрената подводница белгород - може да е на западното крайбрежие и за минути сан франциско и лос анджелис да ги няма на картата!.....а тя стои повече от 3 мес. под вода, неоткриваема за радари и сателити!
119
6
 
25
 
! Отговори
Разбрах преди 11 месеца
Че е импотентен както Бай си Дрън и се моли на Китай за малко политическа виагра!!
118
6
 
30
 
! Отговори
уфььь... преди 11 месеца
Още една еврогейскаДЕМЕНЦИЯ....
117
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия, преди бе фашистка Германия. Запада е пак с фашисти те украинци този път. Защо ли...искат богатствата на Русия и да господстват над хората по света. Никога няма да простят на Русия че би Германия, че би фашизма и освободи всички народи в Европа. Факт неоспорим, исторически. Украйна е измислена, терористични държава, факт неоспорим. Слава Русия, слава Путин голям Президент.
116
8
 
22
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 11 месеца
ПореднитеПолюцииНа единДъртДжендър...тоя сам си не вееерва на глупостите !!!!
115
6
 
26
 
! Отговори
Байдън, Урсула, Шолц преди 11 месеца
Борел са дърти старци, които са си загубили мозъка!!!! Тия са за старчески дом а не да управляват Европа и САЩ!!