Москва е претърпяла тежки загуби на техника, но как Украйна успя да надвие Русия?

Парадът за Деня на победата показа катастрофална липса на техника
Обновена: 15 май 2023 19:25 | 15 май 2023 19:15, Нели Христова
330
Москва е претърпяла тежки загуби на техника, но как Украйна успя да надвие Русия?
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин беше домакин на годишния парад на Русия за Деня на победата, за да отбележи 78 години от победата на Съветския съюз над нацистка Германия. През годините бяхме свикнали тези паради да са пищни, с най-модерната техника на Русия, преминаваща по Червения площад. Но тази година атмосферата беше малко по-различна.

Около 8000 войници участваха в парада - най-ниският брой от 2008 г. Дори в шествието през 2020 г., годината на пандемията от COVID-19, участваха около 13 000 войници, а миналата година участваха 11 000 войници.

Нещо повече - нямаше прелитане на военни самолети и, за разлика от колоните от Т-90 и най-модерните танкове Т-14 Армата, дефилирали в предишните години, по площада премина само един самотен танк от ерата на Втората световна война.

Парадът все още беше ограден от националисти, развяващи знамена, нетърпеливи да чуят Путин да възхвалява силите му, които се бият в Украйна. Но беше невъзможно да се пропусне очевидното: имаше явна липса на военна техника.

Откакто нареди на силите си да преминат границата с Украйна, Путин видя как хиляди танкове и друга тежка бронирана техника са унищожавани от силите на Киев. Докато точните цифри не са известни, Министерството на отбраната на Украйна оценява загубите на руска техника на над 25 000. Дори и най-консервативните оценки показват, че цифрата е над 10 000

Поглеждайки на 800 км на юг, където силите на Кремъл в момента са разпръснати през дългата 900 км фронтова линия в Украйна, е лесно да се разбере защо.Там силите на руския диктатор претърпяха загуби, които биха били немислими, преди той да нареди на войските си да преминат границата на 24 февруари 2022 г.

Докато Киев започва своята дългоочаквана контра офанзива, MailOnline разглежда хардуерните загуби на Русия в Украйна и защо Кремъл даде такава жертва...

В дните, предхождащи инвазията на Путин, сателитни изображения показаха огромни руски сили, струпващи се по границите на Украйна. И тъй като армиите на Москва са поне три пъти по-големи от тези на Киев, анализаторите се страхуваха от най-лошото за по-малката нация.

Кремъл започна цялостно нападение в северната, южната и източната част на Украйна и за броени дни силите му навлязоха в покрайнините на Киев. Междувременно огромна дълга 60 км колона от бронирани превозни средства се спускаше към столицата.

Но когато дните се разтегнаха в седмици, а Киев продължи да устоява, стана ясно, че Русия е направила грешна сметка.

В тези ранни етапи онлайн започнаха да се появяват изображения, показващи изгорели останки от танкове, бронирани превозни средства и военни самолети, осеяли полетата и пътищата на Украйна. Въпреки това, огромното мнозинство не принадлежеше на Украйна.

Онези, които прогнозираха, че огромният брой танкове на Русия ще потушат съпротивата на Украйна, бързо се оказаха грешни и руските загуби бързо се увеличиха - и продължават да нарастват до невероятни нива.

В последната си актуализация Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че само 3745 руски танка са били унищожени в допълнение към 7295 елиминирани бойни бронирани машини.

В допълнение към тези цифри се казва, че Русия е загубила повече от 3000 артилерийски оръжия, повече от 500 ракетни системи за многократно изстрелване, над 300 системи за противовъздушна отбрана, 308 военни самолета, 294 хеликоптера и 2636 дрона.

Според военния блог Oryx Русия е загубила почти 6000 общовоенни превозни средства и камиони (включително руските бронирани всъдеходи, подобни на Humvee, и резервоари за гориво) и почти 400 части специално оборудване - като преносими GPS, радари и устройства за заглушаване на сигнала.
 
Киев също така казва, че 18 военни кораба и лодки са били унищожени, включително "Москва" - бившият флагман на Русия в Черно море, който беше потопен през април от украински ракетен удар, причинявайки огромен срам за Путин у дома.

Това, в допълнение към оценките, които предполагат, че загубите на руски персонал достигат до 200 000 войници, рисува мрачна картина за военните командири на Кремъл.

Официалните данни на Русия далеч не са толкова високи, като Кремъл отрича, че е претърпяла толкова много загуби, колкото предполага Украйна. Но дори и най-консервативните цифри, базирани на подробен анализ, са доста над тези, които Москва призна. Според блога за военно разузнаване с отворен код Oryx, Русия е загубила най-малко 10 000 единици военна техника, откакто Путин нареди на силите си в Украйна преди почти 15 месеца.

Това включва тези, които са били унищожени, повредени, изоставени или заловени.

Блогът навлиза в големи подробности за загубите на Русия и използва визуално потвърждение, когато ги брои. Блогът изброява изгубеното от Русия оборудване до отделния модел и свързва всяка унищожена част от хардуера, която изброява, към снимка или видео, потвърждаващо загубата. Това, обяснява Oryx, дава минимална цифра на загубите на Москва.

"Този списък включва само унищожени превозни средства и оборудване, за които има снимки или видео доказателства. Следователно количеството унищожено оборудване е значително по-голямо от регистрираното тук", заявават те.

Що се отнася до самолетите, военният блог Oryx потвърди загубата на 82 броя руски самолети - от които 72 са унищожени. Унищожени са и 84 руски хеликоптера. Открити са останки от различни модели руски изтребители МиГ и Сухой, разпръснати из бойните полета на Украйна, след като са били свалени. Същото важи и за хеликоптерите, няколко от които бяха забелязани да излитат от небето в първите дни на инвазията, докато руските самолети летяха стремглаво към най-модерната противовъздушна отбрана на Украйна - голяма част от която беше осигурена от нейната западни съюзници.      

Повече от 1100 руски танка бяха визуално потвърдени, че са били унищожени от блога, докато други 500 бяха пленени от Украйна
. Това включва стотици Т-72 - семейство съветски основни бойни танкове, които датират от 1969 г. Те са най-разпространеният модел, използван както от Украйна, така и от Русия.

Блогът също така потвърди унищожаването на по-нови модели, включително Т-80 (танк от късната съветска ера) и по-съвременния руски Т-90, произведен за първи път през 1992 г. И двата са разработени от Т-72.

Повече от 300 руски превозни средства за мобилност на пехотата и командни пунктове и комуникационни станции също бяха потвърдени, че са унищожени в Украйна. Стотици руски артилерийски единици също са били унищожени или заловени от киевските сили, в опитите да се притъпи огневата мощ на Москва.

Защо Русия понесе толкова много загуби?

Посочени са няколко причини за катастрофалните загуби на Русия. Една от тях е тактиката на Москва от съветската епоха срещу по-малките, по-мобилни модерни части на Украйна.

Москва използва тактика, оприличавана от някои на блицкриг кампания в началото на войната, надявайки се да превземе Киев за няколко дни, докато Украйна използва по-малките си части в своя полза.

Това беше катастрофално за Русия, която се оттегли от Киев в рамките на месец.

Москва беше упорита, като само леко промени тактиката си, а това доведе и до огромен брой жертви и в Бахмут, който Русия се опитва да превземе от месеци.  Въпреки това Украйна продължава да се задържа около обсадения град.

Силите на Москва действат чрез батальонни тактически групи (БТГ), които са самостоятелни бойни единици, съставени от танкове и други бронирани превозни средства, както и пехота и артилерия. Въпреки че се различават по размер, те често се състоят от сравнително малко войски и голям брой бронирани превозни средства, с цел бързо нанасяне на удари.

Тежката броня обаче ги прави лесни мишени за по-пъргави единици, използващи преносими оръжия като противотанкови управляеми ракети (ATGM) или дронове, които често са били разполагани от частите на Киев с голям ефект.

Видеозаписите показват как по-малки групировки на Украйна използват ПТУР - като американската ракетна система Javelin - устройват засада на руски превозни средства и ги взривяват в небето, преди да избягат, и дори преди войските на Путин да успеят да отвърнат.

Киев също така използва дронове, за да пуска експлозиви върху тежки бронирани части. Това им позволява да се доближат лично до руските бронирани машини, без да рискуват живота на войниците – и да унищожат превозните средства на Кремъл отгоре.

Липсата на руска въздушна мощ означава, че силите на Украйна са успели да се позиционират близо до танковите колони без риск да бъдат атакувани отгоре.

Друго обяснение е, че Украйна има оръжия, които превъзхождат тези на Русия. Западните съюзници на Киев снабдяват страната с най-модерно оръжие още преди началото на войната.Тази помощ само се е увеличила оттогава.

Оръжия като ракетната установка Javelin дадоха на украинската пехота предимство пред бронетехниката на Русия, докато оръжия като ракетната система HIMARs - също от САЩ - позволи на Украйна да поразява точно цели от големи разстояния.

Само тази седмица министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс каза, че ракетите Storm Shadow ще бъдат предоставени на украинската армия, което предизвика гневна реакция от страна на Кремъл.

Използването от Украйна на това най-модерно оборудване доведе до издигане на десетки самолети и хеликоптери в небето в първите дни на войната. В резултат на това Русия не успя да спечели въздушно господство над Украйна, оставяйки сухопътните си сили взривени.

А в грандиозен и смел удар на 13 април силите на Киев потопиха ракетния крайцер „Москва“ в Черно море.

Корабът е бил на около 80 морски мили южно от пристанищния град Одеса, когато е бил ударен от две произведени в САЩ ракети "Нептун". Близо 600 руски моряци са убити.

Междувременно оборудването на Русия, и нейните военни операции, бе наречено остаряло от експерти.

В съобщение до MailOnline Дейвид Галбрейт - професор по война и технологии в университета в Бат, очерта три ключови причини за загубите, включително проблеми, които са наследени от Съветския съюз.

"Първата причина е, че руският хардуер е там, за да бъде ударен", обясни той. "В традиционно бойно пространство вие коригирате позицията си според вашия противник. Украйна има много добри войски, които унищожиха много повече от очакваното - танкове, превозни средства и артилерийски батареи."

"Втората причина, обяснява той, е, че руските въоръжени сили "са измъчвани от проблеми, които са предадени от съветската епоха и Студената война."

Те са засегнали комплекта, линиите за доставки и бойното обучение. Това означава, че наистина е имало лошо управление на руските сили от края на Студената война.

Третият проблем, добави Галбрейт, "е конкуренцията в политическия и военния сектор в Русия".  

"Въпреки добрата доктрина и стратегия, вътрешната конкуренция означава, че съвместни операции почти не съществуват, а хроничното недофинансиране продължава да причинява хаос на фронтовата линия", обяснява той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
3
 
2
 
! Отговори
До 304 преди 11 месеца
Появиха се и кадри,на които ясно се вижда,че украинското ПВО реално бачка.Руснаците вече нямат полезни ходове.Не че да ръсиш бомби и балистични ракети върху мирни хора е много голям ход,но москалите си мислеха,че е много умно.Не се усещат,но така още повече амбицират хората да ги мразят и да се бият.Обаче все пак за руснаци говорим.Мисленето и чувствата не са им силна страна.На тях им дай война,водка,кислеи краставици,квас и черен хляб.И една икона на бог Путин!
287
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес около 3.30 часа сутринта Киев беше под въздушна атака от север, изток и юг. 6 руски МИГ 31К изстреляха 6 аеробалистични ракети Кинжал. 9 крилати ракети Калибър бяха изстреляни от руски кораби в Черно море. 3 ракети Искандер бяха изстреляни от руски наземни бази. Всички 18 руски ракети бяха посрещнати във въздуха от украинската ПВО ПротивоВъздушнаОтбрана и унищожени. Китайски представител беше свидетел. ПУТИН ГО ДУХНА ЯКО !
286
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди 1877 Вълчан войвода, Златният бог на българите, притежател на стотици тонове злато и скъпоценности купи армия от руския император. Финландски, украински, румънски войници и български опълченци на първа линия. Руски войници на втора линия. Български хайдути разузнавачи. Български чорбаджии снабдители.
285
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Днес около 3.30 часа сутринта Киев беше под въздушна атака от север, изток и юг. 6 руски МИГ 31К изстреляха 6 аеробалистични ракети Кинжал. 9 крилати ракети Калибър бяха изстреляни от руски кораби в Черно море. 3 ракети Искандер бяха изстреляни от руски наземни бази. Всички 18 руски ракети бяха посрещнати във въздуха от украинската ПВО ПротивоВъздушнаОтбрана и унищожени. Всичко това благодарение на техническата, финансова и морална подкрепа на Запада и високият дух и професионализъм на Украйна.
284
3
 
5
 
! Отговори
Веселяк преди 11 месеца
Контраофанзивата започна,ама още не е свършила. Който се смее последен, си закача знамето в Бахмут.:) А кравар е,на баща ти сина. Пардон,колхозник
283
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Алоооуууу, кравари у форума, какво стана с великата укренска контраофанзива? Кажете бе, овцееее скапанииии? Мухахахааха...
282
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
4тръ
281
2
 
6
 
! Отговори
Васил преди 11 месеца
Моля ви, вижте миналогодишния парад! Имаше един единствен танк Т-14 Армата и той угасна и го теглиха с Т-34. Този клип обиколи света.
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Парадът все още беше ограден от националисти" - Ама в БГ били патреоти ...
279
3
 
6
 
! Отговори
Веселяк преди 11 месеца
Да не излезе,че ще гърмят още в силозите или на тяхна територия? Като вземем факта,как беше лъган за боеспособността на самая бегучая,дали Вовочка се доверява на ракетчиците си? :)
278
5
 
8
 
! Отговори
Веселяк преди 11 месеца
Русия единствената ядрена страна ли е?Че даже Китай ги предупреди да не си помислят да посягат към червеното копче. И,между другото, тези ракети изискват поддръжка и своевременна замяна на зарядите. Как мислите,дали в Путинова Русия са го правили?
277
9
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 11 месеца
Евро-толерастите да стискат палци Русия да успее да устои на военния бюджет на НАТО,20 пъти по голям от Руския и който се излива в Украйна ,че закъсали го с боеприпаси Русия ще извади Ядрените ракети и със САЩ е свършено !!
276
4
 
9
 
! Отговори
хитро преди 11 месеца
Украинците струпват големи количесдтва тоалетни чинии и перални в опредилени райони и да примамят руснаците ио след това ги обстрелват затова путлеристите дава много фира
275
14
 
11
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
Боже, Боже, пак някой пишман журналист е смукал глупости от пръстите си. На ядрена държава - танковете са седнали да броят :)))
274
4
 
6
 
! Отговори
ЧВК преди 11 месеца
В чм разница между Гитлером и Путиным ? Гитлер не называл евреев братским народом.
273
17
 
11
 
! Отговори
Статистик преди 11 месеца
Добре де, разбрахме, че от 200000 руска армия са убити 300000. Военна техника и ракети - йок. Хайде сега дайте и загубите на бандурите, що ги криете? При 600000 войска през март 2022 и шест мобилизации не могат да съберат 60-70 хиляди за контраофанзивата! А колко бандерска техника е дала фира, май само берачите на джилязу знаят!
272
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВАРВАРСКАТА АГОНИЯ НА ФАШИСТКА РУСИЯ СЕ СЪСТОИ В ТОВА ДА МЯТА РАКЕТИ ПО ЖИЛИЩНИ СГРАДИ. В ТОВА Е ЦЯЛАТА СИЛА НА ТАЗИ ПРОКЛЕТА ,БЛАТНА ТЕРИТОРИЯ И НЕЙНИЯТ РЕПТИЛСКИ ФЮРЕР
271
4
 
13
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Много неуспешни военни опита имат САЩ с много по-слаби от Украйна държави. Нахлуването в Украйна ясно показва пълно отлепяне от реалността. Грешка, която ще плащат от позицията на една голяма Северна Корея векове напред.
270
15
 
27
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Руснаците приключиха със статута си на световна сила. Станаха за смях, а украинците дори още не са запретнали ръкави. Никой никога повече няма да приеме насериозно руснаците. Край.
269
11
 
15
 
! Отговори
Ех мечти! преди 11 месеца
До Дядката.....Хубаво е човек да помечтае, но все пак в живота трябва да си реалист.А досегашният развой на войната сочи, че Русия губи.Тя няма икономическа мощ да се противопостави на технологично превъзхождащия я Запад и освен пушечно месо не може да предложи нищо друго.Дори на нейна страна да се включи и Китай с доставка на военна техника, пак няма да успее, защото няма подготвени военни за боравене с тази техника.Русия заложи всичко на една карта и загуби!