Гръцки бизнесмен арестуван за военна помощ за Русия

Издавал технологични тайни от разработки на оръжия
18 май 2023 14:05, Елка Василева
25
Гръцки бизнесмен арестуван за военна помощ за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Правосъдното министерство на САЩ обяви ареста на гръцки бизнесмен, за когото се смята, че е издавал на Русия технологични тайни от разработките на оръжия следващо поколение, предаде телевизия „СКАЙ“.

Гръцкият бизнесмен Никос Богониколос е арестуван на 9 май в Париж и се очаква да бъде екстрадиран в САЩ.

Богониколос и неговото дружество „Аратос“ са действали като изпълнител на поръчки в отбраната за НАТО и други съюзнически държави, но същевременно са подпомагали военната сила на Русия, заяви нюйоркският прокурор Брайън Пийз.

Твърди се, че Богониколос е „заговорничил с мрежа от компании, организирана от руските разузнавателни служби“. Също така се смята, че е придобил чувствително оборудване, предназначено за тактически условия на бойното поле, както и компоненти за сателитна и криптографска комуникация, предаде телевизията.

„Богониколос е известен с научните си изследвания в продължение на много години по въпроси, свързани с високите технологии“, заяви адвокатът на Богониколос Атанасиос Диамандопулос, който добави, че няма повече информация за случая. (БТА, Анна Нацариду)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
Mda преди 1 година
"Високопоставен американски служител заяви, че Белият дом се противопоставя на доставките на F-16 за Киев, защото изтребителят е твърде скъп. В резултат на това твърде голяма част от бюджета за подкрепа на Украйна може да бъде изразходена за изпращането на самолетите. Вместо това Вашингтон ще се съсредоточи върху доставката на други оръжия."