Реториката на Русия: От "специална военна операция" до "Отечествена война 2"

Войната се отразява на личното бъдеще на Путин и Руската федерация
31 май 2023 15:24, Анисия Иванова
134
Реториката на Русия: От "специална военна операция" до "Отечествена война 2"
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реториката на Руската федерация относно войната в Украйна се променя и от "специална военна операция" върви към варианти на "Отечествена война 2.0". Западните държави трябва да мобилизират усилията си да неутрализират все по-агресивните опити за влияние на общественото мнение от страна на пропагандната машина на Русия, за да станат гражданите и институциите по-устойчив. Това каза Павел Хавличек от Фондация Конрад Аденауер, научен сътрудник в Асоциация за международни отношения, Прага, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Войната играе огромна роля в личните и политически цели на Путин, категоричен бе гостът. "Това бе споменато на 9 май, когато Русия празнува края на Втората световна война".

"Войната се отразява на личното бъдеще на Путин и на бъдещето на Руската федерация. Помага му да остане на власт и забелязваме, че той се опитва да въвлече цялото руско общество във войната, не само срещу Украйна, но и срещу цялото западно общество. Все по-силна става пропагандата от страна на Кремъл, насочена към руско говорящото пространство. Забелязва се, че реториката се обръща - от "Специална военна операция" до "Велика отечествена война 2.0". Това все повече се отразява в пропагандната машина, която Русия използва срещу Украйна, западните демокрация и собствените си граждани", допълни гостът.

Според него в ЕС имало тревога относно резултатите от президентските избори в Турция и особено тенденцията за придвижване към по-авторитарен режим като в Иран.

"Въпреки приликите с Иран, е много важно да се познава ситуацията в Турция и да се каже, че тя далеч не е прокълната", коментира още гостът. "Резултатът бе много близък и това дава много ясен знак на управляващите в Турция, че обществото е почти по равно разделено между различните лагери и ориентации за бъдещо развитие. Има надежда, че няма да има авторитарен режим. Поне засега", смята Хавличек.

На въпроса колко опасна е автокрацията за Балканите и страните от Централна и Източна Европа събеседникът каза, че е "сериозна", "особено за страните в близост до Турция, включително и за България.

"Знаем, че Турция е много голям инвеститор и партньор в много страни, включително Босна и Херцеговина. Тя оказва икономически натиск, който се проявява в известен смисъл. Но Турция има и много вътрешни проблеми, които се отразиха на резултатите от изборите - социални проблеми, инфлация. Страната се бори със самата себе си все още. Но тя е и член на НАТО, което дава надежди, че ще се върне към западните страни, след като ситуацията се успокои след изборите. Очевидно голямата въпросителна е НАТО и влизането на Швеция в съюза", сммята той.

Въпросът с все по-голямото сближаване на Русия и Китай става все по-важен за международната общност, подчерта Хавличек. "Русия използва Китай като потенциален поддръжник и партньор, който доставя редица неща, като технологии, средства и инструменти за влияние. Опитваме се да следим това и в Централна и Източна Европа. Техните стратегии са сходни и те си разменят "бележки" кое работи и кое не. Все повече се наблюдава това. Руската екосистема се възприема от комунистическия режим в Китай. Взаимно се учат една от друга и техните интереси се сближават все повече".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пиян народ!
49
0
 
9
 
! Отговори
П.Утин преди 10 месеца
Който спомене думата "война", да се отрови !
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 39Колективният запад официално заяви, че се стреми да нанесе стратегическо поражение на цяла Русия///Да,за да мирне света и съседите й от нея.
47
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 50 - Ъхъм, приключи с успех, пред Кремъл е зельо!
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 42ПловдивИскат,да заграбят ресурсите на Русия,но,този сбъркаха много.Ще ходят голи и боси скоро,палячовска Европа.////Ресурсите на Русия заминаваха на Запад срещу добро заплащане, а сега заминават за Китай и Третия свят почти на безценица.
45
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Контраофанзивата приключи ли?
44
8
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 10 месеца
Не можеш да разбереш,защото са ти много малко гънките моето момче....Само зомбираните като тебе не могат да видят от какво се храни сащ.Трябва да си голям мазохист,за да издигаш паметник на ЛЕТЦИ,които са разрушили половин София...ние също не можем да ви разберем да се кефите на всичките опустушителни войни,водени от сащ и да се възмущавате на руснаците....
43
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много точен анализ, в момента русия наистина го е обърнала на тотална война, като първият фронт извън Украйна са Блаканите. Виждаме отлично какво става и у нас, и при съседите. *** е all in.
42
4
 
8
 
! Отговори
Смях от отвъдното преди 10 месеца
Льоня Водката (Брежнев) и Миша Хапльото (Горбачов) зяпат от общия си казан в ада и се чудят: "А бе, вярно, че оставихме всичко в насипно състояние, ама Вовата вместо да оправя, крадеше и корумпираше 20 години и накрая реши с война да си направи малко фашистко режимче и така да стиска властта до последно. Чак такова страшно чудо не сме очаквали."
41
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
До Анонимен ... айде ся, много важно. "Нет аналогов в мире"
40
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До анонимен *** - Да има избити руснаци било важно, а избитите украинци не ги броиш? Важното е, че руснаци избити има.......Чудя се с колко мозъчни клетки мислиш?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Зозо - Нет аналогА в мире! Като ще се правиш на знаещ чужди езици, не пиши с грешки.
38
6
 
8
 
! Отговори
Туроператор преди 10 месеца
Основен израз на моите клиенти от хотелите е ,,Ох, пак ли руснаци караш бе, много са прости!" По добре такива ,отколкото никакви!
37
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Колективният запад официално заяви, че се стреми да нанесе стратегическо поражение на цяла Русия. В тази връзка, не е изненадващо, а е закономерно, че реториката на Русия върви от "Специална военна операция" до "Отечествена война".
36
6
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Шизореториката на Психото в Мордор е уникална. Нет аналог в мире :)))))))))))))))))))))
35
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фондация Конрад Аденауер - това е възможно най-гнусното НПО в България, засрамващо дори Америка за България... Почти всички гадости, ставащи в България, са в резултат на неговата подривна дейност, а тяхната най-голяма гордост е проектът ГЕРБ
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И двете държави се мразят много и ще се бият до пълна ликвидация.
33
10
 
2
 
! Отговори
Тishohouse преди 10 месеца
най долната лъжлива медия сте Вие.Срамно е да сте БГ.медия и да лъжите нагло читателите си.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Върховна уродливост, но трябва да се преживее.
31
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предвид че цялото НАТО е срещу тях, баш натам отиват нещата.