Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа

Европа успешно заменя загубените си руски дизелови доставки
31 май 2023 21:22, Анисия Иванова
137
Саудитска Арабия купува руски дизел, своя го праща в Европа
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия купува милиони барели руски дизел, който Европа вече не позволява на своя територия, като същевременно изпраща собственото си производство обратно на купувачите в ЕС.

Кралството е внасяло 174 000 барела на ден дизел и газьол от Русия през април и дори повече досега този месец, показват данни, събрани от Bloomberg и аналитичната фирма Kpler. Едновременно с това Рияд стана най-гплемият доставчик в Европа, изпреварвайки Русия от февруари насам.

Страната от Близкия изток не изпраща обратно в Европа същото руско гориво, което внася, което би било в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Работата на рафинериите е отговорна за увеличаването на вноса, каза човек, запознат с въпроса. Допълнително изнесените горива, които идват от различни части на страната, са направени по различни спецификации и често са предмет на дългосрочни ангажименти за доставка, каза лицето.

Търговските потоци са само един пример за това как пазарът на петрол досега се справя с агресивните западни санкции - и тавана на цените - върху продажбите на руски петрол, което позволява на суровия петрол и горивата в страната да продължават да текат в големи обеми.

Потоците като цяло съответстваха на данните от Vortexa Ltd., друга фирма за анализ на корабоплаването. Bloomberg провери данните от плавателни съдове и друга информация за товарите.

Страната от Близкия изток изпревари САЩ и стана вторият по големина износител на дизел и газьол в света миналия месец, според Kpler.

Приблизително 35% от общия износ на страната през април е бил изпратен в страните от Европейския съюз и Обединеното кралство.

По-голямата част от тези пратки произхождат от пристанищата Джубайл и Янбу в Саудитска Арабия. Някои отидоха и в Африка.

За разлика от тях барелите с руски произход пристигнаха в пристанищата Рас Танура и Джизан на кралството.

Очаква се вносът на Саудитска Арабия на подобни на дизел горива да нарасне от средно 31 500 барела на ден през 2022 г. до около 150 000 барела на ден през остатъка от тази година, каза Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската фирма FGE .

Успехът на Европа да замени руския дизел ще бъде облекчение за правителствата на целия континент, тъй като преди това Русия често е покривала повече от половината пратки, доставяни в ЕС и Обединеното кралство. Неуспехът да се намерят алтернативи би застрашил наличието на гориво, използвано във всичко - от промишлеността до превоза на товари до автомобилния транспорт.

Вместо това доставките от други нации скочиха. Общите пристигания на дизел и газьол се очаква да скочат до четиримесечен връх от около 1,25 милиона барела на ден през май, според данни, събрани от Bloomberg от фирмата за анализ на корабоплаването Vortexa Ltd.

С изключение на период точно преди началото на забраната за внос – когато страните се запасяваха в готовност за забраната – потоците през май са в съответствие със средните доставки през 2022 г. и нарастват на годишна база, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Доставките от Близкия изток и САЩ процъфтяват. Очаква се потоците от Саудитска Арабия да достигнат нов връх от около 324 000 барела на ден, докато товарите от САЩ се очаква да бъдат най-високите от август 2020 г. Доставките от Азия се очаква да намалеят този месец поради по-ниските потоци от Китай и Сингапур, въпреки че се очаква дизеловите товари от Индия да нараснат.


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоа дизел ша са вкисне от това премятане насам-натам. Ценътъ му ше падне ако се превозва по най-късия път.
95
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тук цитирате данни, събрани от Bloomberg, а ние дочухме, че ОПЕК е въвел забрана журналисти на Reuters и Bloomberg да посещават щаб-квартирата.
94
0
 
9
 
! Отговори
нинова преди 6 месеца
това е като оръжието за Полша , само дето е за Украйна :)
93
7
 
7
 
! Отговори
до 100 преди 6 месеца
Ти да не си от тея дето възпоменават със сълзичка в очите колко добре беше по соца, щото си крадяха по 2 варела дизел на месец. Направо да те съжали човек че се мъчиш тука да живееш, що не мръднеш до Венецуела или Либия, там е стотинки бензина.
92
3
 
19
 
! Отговори
до"българина&qu преди 6 месеца
българино,а какво унижение е за нас вместо да купуваме от производител ,да купуваме от прекупвач с надценка? присмял се хърбел на щърбел ,ама в случая ние сме и хърбел и щърбел
91
1
 
0
 
! Отговори
Гегата преди 6 месеца
Тая война няма ли да свършва вече кво се гърмят по окопите като в 19 век.много жертви .
90
3
 
20
 
! Отговори
Вуте-Българин преди 6 месеца
Русия си продава петрола за стотинки! --- може и така да е, аз лично не знам... Но това което знам е че ЕС и България не купуват нищо за стотинка а за много Евра или Левчета... Така че ти какво печелиш от това ??? Нищо само губиш... Ама Вуте си знае, не е въпроса на мен да ми е добре, важното е на съседа да му е зле...
89
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За първи път от 40 години инфлацията в ЕС от януари е 8,1%, докато цените на храните са се повишили с 16,6%, според Файненшъл Таймс. Най-много - захарта (54,9%), млякото (25) и яйцата (22,7%). Според проучване на Института за изследване на общественото мнение "Елаб" 81% от французите са били принудени да се откажат от разходите за храна, медицински грижи и други стоки и услуги поне веднъж през последния месец. Месото са го пожертвали 43% от анкетираните, рибата - 34%, сладкишите и бисквитите - 27%, колбасите - 26%, една трета започват да купуват по-малко храна или избират по-евтина.
88
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А какво става с контранастъплението?
87
15
 
6
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Русия си продава петрола за стотинки! Това е самата истина! Китай и Индия също я опъват, само че на тях им е за вътрешният пазар а арабите просто си правят бизнес! Саудитска арабия има петрол да удави Европа, просто им идва по евтино да го взима на стотинки и да го дава за левчета! Наивните русофилчета, не могат да проумеят в какво унижение е изпадна ла Русия!
86
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Русия е голяма по територия но малка по население замислете се защо няма хора там
85
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Саудитска Арабия го купува от Русия срещу заплащане всичко е точно.
84
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Но Европа купува от Саудитска Арабия и прецаква Русия, като не дава пари на Русия, но плаща по-скъпо. А дизела пак е руски. Ха-ха-ха!
83
13
 
5
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 6 месеца
Ако ви предоставят два вариянта какъв избирате да се родите арабин-саудит или руснак от провианса... В Русия 25 милиона живеят с по 222 лв на месец.Арабите живеят доста по -добре саудите не работят работниците са чужденци само.Иначе Русия е много по-богата на ресурси но много се краде.
82
1
 
9
 
! Отговори
бин Салман преди 6 месеца
Водещият по БиБиСи отряза собственият си репортер, когато тръгна да казва, че СА не подкрепя Мирният план на Зеленский. Направо го прекъсна :)
81
0
 
1
 
! Отговори
Биг бизнес хиър преди 6 месеца
Манекенките са бонус.
80
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мдаа...А Путин е размислил за посещение в Истанбул! Нанесъл се е в нов бункер! Само за 19 млрд. руски рупии.....
79
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Назрява конфликт между Русия и Саудитска арабия . Сега ще се събират във Виена и ще видим кво ще стане . Саудитците не са доволни че Русия продава големи количества с отстъпка и събаря цените . Ама да видим кво ще стане .
78
2
 
22
 
! Отговори
Урсула преди 6 месеца
Камиларя купува от Путин и го шитва на Урсула със 100% печалба :)))
77
3
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 6 месеца
Абре, ти като не си овца, защо, аджеба слугуваш за 3-4-5000 месечно, дето студентите ги взимат?! Нали си много буден? Или си от тия роби на приказки дето са цял живот, май, май :) забавна овчица робче.