Москва даде Киев Международен съд заради яз. "Каховка"

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на ВЕЦ-а
8 юни 2023 23:07, Йоана Цонева
142
Москва даде Киев Международен съд заради яз. "Каховка"
Снимка: БГНЕС

В четвъртък руски представители се явиха в Международния съд (МС) с обвинения срещу Украйна в разрушаването на язовир "Каховка" с масиран артилерийски обстрел, съобщава руската служба на Би Би Си.

По-рано същите обвинения бяха отправени от Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

"Киевският режим не само нанесе масирани артилерийски удари по язовира в нощта на 6 юни, но и умишлено повиши нивото на водата в язовир Каховка до критично ниво", каза руският дипломат Александър Шулгин пред МНС.

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на водноелектрическата централа.

Още по темата
По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че такава мощна структура не може да бъде унищожена от артилерия отвън, за унищожаване от такъв мащаб експлозията трябва да бъде извършена отвътре.

Международният съд е един от шестте основни органа на ООН, одобрен с Хартата на ООН.

Припомняме, че в първите си коментари след разрушаването на стратегическия язовир, контролиран от Русия в Южна Украйна, руският президент Владимир Путин обвини Украйна за големите щети и нарече действията на отговорните "варварски", цитра думите му "Политико".

Повредата на язовир Нова Каховка в Украйна, която предизвика масивни наводнения в района на Херсон, може да бъде потенциално военно престъпление, казаха лидери на ЕС и Украйна във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пак да питам...обикновено кой отказва разследване?Виновният или невинния?А?
61
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба категорично отхвърли предложението на ... разследване на взрива на язовирната стена на "Каховка"
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
СатаНиста пак се е развихрил с програмката от рано сутринта да слага минуси и плюсове...все едно ще промени факта,че укрите гръмнаха язовира.Да си стяга мешката и да си заминава в Уктоленд!Не става само с клавиатурата да се бори!
59
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Онзи CoolЕба отказал категорично в Турция да има международно разследване на взрива.Я се замислете кой обикновено отказва разследване?Виновният нали така?
58
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Почти от полунощ украинските формирования се опитват да пробият отбраната на 70-и и 291-ви полкове от 42-ра мотострелкова дивизия и 22-ра бригада специални сили на ВС на Руската федерация на линията Работино-Върбово. През цялото това време въоръжените сили на Украйна успяха само да се придвижат малко, заемайки тактическа височина на рубежа. В резултат подразделенията на въоръжените сили на Украйна загубиха повече от 40 бронирани машини, включително няколко танка Leopard 2A4.
57
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Запорожки фронт. Съобщенията, че ВСУ в Ореховското направление използва скъпи РСЗО HIMARS за нанасяне на удари по предната линия на руската отбрана показват, че ВСУ възнамеряват да съсредоточат основните усилия за пробив на фронта в този участък от фронта. По-рано, през 2022 г., подобна тактика, включваща също до 5-7 настъпващи вълни на ВСУ, беше използвана в Херсонско направление по линията Золотая Балка-Дудчани. Този път ВС на РФ организираха по-ясно комуникациите и доставката на боеприпаси, така че през изминалия ден ВСУ, претърпяха чувствителни загуби и не постигнаха успех.
56
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Луганска посока. Линия Сватово-Кременная. В района на Масютовка продължават позиционните боеве. В околностите на Новоселовски са ликвидирани три украински ДРГ. Руската армия води ожесточени боеве в района на Белогоровка. Също така в Серебрянската гора бяха унищожени две вражески ДРГ. Донецка посока. Вчера ВСУ се опитаха да атакуват позициите на ВС на РФ в района на Опитное и Водяни. В южната част на Первомайски имаше битки. В Маринка руснаците продължават да щурмуват западните покрайнини. Няма голям напредък.
55
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
WarGonzo цитира съобщение от един от руските витязи, защитаващи тази линия: "Няколко танка са пpee6aHu. Един все още се лашка насам натам. Укропите заеха само няколко позиции. Но линията не сме предали. Държим се - чакаме нова вълна със зората." От себе си Семьон Пегов пише: "Основното е, че в момента не се случва нещо критично за нас в Запорожие. Ние държим линията. Момчетата са герои. С главни букви." Сладков пише: "Украинските танкове се обърнаха и си тръгват. Тези, които не са изгорени." Въпреки това, както беше посочено в първото съобщение, втората вълна започна със изгрева ...
54
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Владимир Рогов каза, че "танкова група от ВСУ е преминала в настъпление в Ореховския участък на Запорожкия фронт - между Мала Токмачка и Новоданиловка. През нощта имаше ожесточени битки. Противникът води непрекъснат обстрел от артилерия и танкове по нашите позиции, опитвайки се да ги изравни със земята. В отговор нашите артилеристи и авиация на РВКС работиха всеотдайно срещу укронацистите.
53
12
 
4
 
! Отговори
2 преди 11 месеца
Гмежта беше локализирана още в движение. Част от техниката беше взривена от мини, а останалата част беше ударена, поради което се оттеглиха на първоначалните си позиции. Съобщава се, че загубите за 7 юни в този район са: над 100 убити и ранени, над 7 танка и 8 единици друга бронирана техника. Това са скромни оценки, може би загубите на противника са много по-големи. Отбелязва се, че бригади от стратегическия резерв все още не са участвали в това направление, тоест силите на гмежта в това направление вече са натрупани и все още не са използвани.
52
11
 
6
 
! Отговори
1 преди 11 месеца
Фашистката гмеж извършиха масово разузнаване с бой в запорожка посока в района на Орехов. Подобни атаки все повече приличат на масираната офанзива, която Киев обяви от миналата година. Гмежта успя да влезе в село Лобковое и оттам се отправи към Жеребянки. Фашистката гмеж направиха няколко опита за настъпление, но бяха спрени и отстъпиха със значителни загуби. Освен това гмеж се опита да пробе отбраната на ВС на РФ в други райони на запорожското направление - в районите на Вербовое, Работино и Нестерянка.
51
12
 
4
 
! Отговори
Закривай преди 11 месеца
окрайна!
50
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гледам русофилите пак повтарят едни и същи коментари като папагали, защото не могат да защитят тезите си, а трябва да говорят това което са им казали. Не мислят, че цените на храната и продуктите станаха двойни, а 50% от причината е тая война. Те викат "Не е важно на мен че ще ми изгори къщата, важно е на Вуте да му изгори плевнята!".
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Краварите избиха 300 000 души само с терористичните си нападения с дронове в Пакистан. БЕЖАНЦИТЕ от Либия, Сирия, Ирак, Афганистан и Пакистан бягат от войната на САЩ, не бягат от Русия!!!
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кво става русофили лъжливи? Някой не ви харесва лъжите и глупостите, които пишете тук ли? Нали знаете, че на всяко, ваше подло действие може да се намери противодействие...!? Затова ще получавате само палчета надолу от мен (по няколко десетки)...Ха-ха-ха!
47
0
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 11 месеца
--- ... и Йоана Цолова не е научила Българската граматика .
46
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
когато приключи най-после тая война много държави ще имат претенции към Украйна, че икономиките на цял свят пострадаха - Ами той не е луд наркомана Зеленски, че яде по 3 зелника на ден, луди са политиците, които му дават парите и си фалират държавите за да продължава войната в Украйна. ЕС е в рецесия, България фалира но продължаваме да изпращаме пари и помощи на киевските наркомани.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И да спре собственото си електричество.
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой ако може да каже Украйна какъв интерес има да разрушава язовира си. Да наводни собствените си земи и да удави собствения си народ. Логиката къде е?
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
61 Напиши си правилно мислите защото първото изречение заблуждава.