Без конфискация: ЕС временно ще ползва руски активи за 200 млрд. евро

Има препятствия пред изземването на активи на централната банка на Русия
22 юни 2023 22:15, Анисия Иванова
274
Без конфискация: ЕС временно ще ползва руски активи за 200 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз е преценил, че не може законно да конфискува напълно замразени руски активи и вместо това се фокусира върху използването на тези активи временно, според документ, видян от Bloomberg.

ЕС се фокусира върху два варианта, докато продължава да проучва как може да овладее повече от 200 милиарда евро в замразени активи на руската централна банка и да ги насочи към Украйна, се казва в доклада. Много от средствата са в сетълмент гиганта Euroclear Ltd., където са генерирали близо 750 милиона евро до първото тримесечие на тази година.

Очаква се блокът да поиска мандат за работа по тази политика от лидерите на ЕС, когато се срещнат в Брюксел следващата седмица.

Работна група на ЕС относно използването на руските резерви, замразени под санкциите на блока, обсъжда как да събере информация и да оцени възможностите съгласно правото на ЕС и международното право. Неговите членове не виждат „никакъв надежден правен път, който да позволява конфискация на замразени или обездвижени активи единствено въз основа на това, че тези активи са под ограничителни мерки на ЕС“, заключава докладът. Вместо това групата благоприятства насочването на неочакваните печалби от инвестициите към Украйна.

Няколко големи световни банки са загрижени, че присвояването на руски активи може да накара Москва да отмъсти на оставащите им интереси в страната. Русия може да направи живота по-труден за чуждестранните банки и да атакува техния местен персонал, каза изпълнителен директор на европейска банка. Втори ръководител добави, че банката му не лобира пряко, но по принцип се противопоставя на конфискацията от страна на ЕС.

Европейската централна банка предупреди, че използването на приходите от лихвените проценти от активите може да насърчи официалните притежатели на резерви да обърнат гръб на еврото, се казва в доклада. Централната банка вярва, че международната координация ще играе ключова роля за смекчаване на рисковете.

Документът идентифицира значителни правни пречки пред един от двата варианта, които блокът проучва: временно използване на ликвидни активи на централната банка на Русия - с други думи, инвестиране на активите и насочване на приходите към Украйна.

Групата предпочита втори вариант: така наречената неочаквана вноска. Фирмите с руски дялове, които генерират големи печалби, като ги инвестират, може да бъдат задължени да прехвърлят значителна сума в ЕС. Това може да намали правния риск за блока, тъй като ЕС няма да ги управлява.

Според представители на ЕС този модел няма да засегне финансовата стабилност, ще запази бизнес моделите на участващите фирми и ще бъде справедлив по отношение на данъците. „Това няма да повлияе на правното състояние на активите“, добавиха те.

Служители на ЕС обмисляха активно управление на активите, за да генерират възвръщаемост, която може да се използва за подкрепа на Украйна. Но ще трябва да се вземат предвид правата на собственост и съществува риск от отрицателна възвръщаемост, който не може да бъде напълно елиминиран, се казва в доклада.

Целият аналриз на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е крадците се видяха сащ и ЕС
229
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Целият свят гледа как ЕС КРАДЕ ОТ РУСИЯ и забрави вече за доверие и инвестиции - ОАЕ, Азия, Китай - всички разумни инвеститори си изваждат инвестициите от крадливия ЕС, защото не знаят кога и кой ще ги окраде, както веднъж вече стана в Кипър.
228
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разчитат, че ще има преврат в Русия и задържаните от тях капитали, те ще разпределят вече законно на своите васали в това което се обособи след евентуална цветна революция. Колко фалшиви наименования. Ерата на фалшивото е навсякъде. Като започнете от ваксините, храната, торовете, парите, новините.
227
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мишките ще крадат по-малко от сиренето, че и стана байгън
226
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запада строи стена срещу Русия , което е много жалко. Вместо да имаше добри отношения и да си живее живота. Още от времето на Меркел са излъгали Путин го каза в навечерието на войната. Нямало е да допуснат Северен поток да проработи така или иначе. Запада са едни мисскини. Само как ни мачкат нас.
225
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Да конфискуваш руските активи не е като да откраднеш либийските, венецуелските, иранските и прочее пари. Накрая може да стане последното което си направил. Но има и много по прости последствия-отблъскване на настоящи и бъдещи инвеститори и клиенти на западната финансова система.
224
0
 
10
 
! Отговори
Маилс преди 10 месеца
Както и да я наречеш -национализацията си е узаконена кражба от комунистически тип и противоречи на основният фундамент -защита на частната собственост.Създава се прецедент и всеки може в даден момент да дойде и да ти отнеме собственоста,завода,бизнеса и тн
223
0
 
6
 
! Отговори
Вийте до небето преди 10 месеца
Гущери! Искат ама не им стиска да крадат явно :) Че после никой няма да им ползва активите и банките! В един момент няма да имате заплати също! И то заради "честния" и "демократичен" бандитизъм.
222
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Глупости. Щели да "ползват" . От векове се занимават с колонизаторство и кражби. Но всичко се на сметка.... Да си отглеждат сега пълчищата мигранти от бившите си колонии. Плюс скъсаните източноевропейци. Русия няма да им търси откраднатите пари.
221
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия трябва да действа реципрочно ако не го е направила по отношение на ЕС.
220
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това си има име! За кокошка няма прошка,за милиони няма закони! Това ли е демокрацията?
219
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хрен им...
218
2
 
15
 
! Отговори
collective waste преди 10 месеца
Аз сам си избрах тази съдба вечната американска офца.
217
17
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Руските бот ферми пак са на 200% капацитет, явно специалната операция върви по план.
216
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Нищожният ЕС в няколко десетки пъти по-голям от азиатското племе по който си избереш показател.
215
11
 
0
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Ако беше Путин, секретарката му изготвя един указ от два реда, и парите отиват в правилната сметка.
214
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те не крадат, те си берат.
213
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тия евролиберасти не крадат , те колонизират и на всякъде където са колонизирали ги обичат много.....!!!
212
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я пак, кой е тоталитарен тук? Целия тоталитарен ес вика Русия е тоталитарна.... до 30-40 години ес ще е една дупка за съжаление.
211
0
 
14
 
! Отговори
Малиновски преди 10 месеца
Нищожният ЕС рано или късно ще ги върне на Русия.С лихвите,разбира се.