Как световните медии реагираха на преврата в Русия?

Последните 24 часа бяха най-сериозната заплаха за Путин
25 юни 2023 11:10, Нели Христова
63
Как световните медии реагираха на преврата в Русия?
Снимка: БГНЕС

Светът се надпреварваше да отразява бързо развиващите се събития в Русия, като голяма част от него се питаше какво може да означава това за руския президент Владимир Путин.

Необичайното въстание на наемниците на "Вагнер", които са от решаващо значение за военната машина на Путин в Украйна, доминира заглавията по света и повдига въпросителни относно властта на руския президент.

Вестник "Обзървър" написа "Вождът на бунтовниците спира танковото настъпление към Москва, "за да спре кръвопролитието"" до снимка на танк на Вагнер в Ростов на Дон. На първа страница е публикуван и анализ на Люк Хардинг, в който той казва, че бунтът, ръководен от началника на "Вагнер" Евгений Пригожин, оставя Путин в най-слабото му положение от десетилетия насам.

"Билд" в Германия излезе със заглавие: "Въстание срещу Путин" до снимки на бойците на Вагнер. Подзаглавието гласи: "Опитът за пуч в Русия и какво означава това за нас".

"Велт" и "Шпигел" на първите си страници говорят за "борба за власт" в Русия.

"Ню Йорк Таймс" публикува анализ за това какво показва краткотрайният бунт за задържането на властта на Путин. Питър Бейкър отбеляза опасностите и възможностите, които нестабилността предоставя на САЩ. Опасността се състои в това, че руският президент е под заплаха и отговаря за ядрените ракети, а възможността - в отслабването на военните усилия на Русия в полза на Украйна.

"Вашингтон Пост" определи последните 24 часа като най-сериозната заплаха за президентството на Путин, "което досега процъфтяваше благодарение на способността на Путин да разделя и владее, като противопоставя съперничещи си групи и служи като върховен арбитър сред враждуващите елити". В статията се казва още: "След повече от две десетилетия автократично управление гордостта на Путин многократно е замъглявала преценката му - както при нахлуването в Украйна, така и при погрешната преценка дали Пригожин може да представлява заплаха."

"Уолстрийт джърнал" заяви, че войната в Украйна се е "обърнала срещу Путин". Изданието отбеляза позицията на Запада, която най-добре може да се опише като "да стои далеч назад" и да избягва всякакви намеци за вземане на страна. Вестникът се позовава на меморандум на Държавния департамент, изпратен до чуждестранните му мисии: "Съединените щати нямат намерение да се намесват в този въпрос".

"Индипендънт" разглежда ефекта от бунта в Москва, където са предприети "антитерористични" мерки, поставени са пътни блокади и жителите са предупредени да останат на закрито, докато конвоят на Вагнер наближава. Заглавието на вестника гласи "Бунт, хаос и паника по улиците на Москва".

Анадолска агенция обръща внимание на историята на паравоенна група, която се прочу с ролята си в кризисни зони.

Групата "Вагнер" е основана през 2014 г. в подкрепа на подкрепяните от Русия сепаратисти в региона на Донбас и е собственост на богатия бизнесмен Евгений Пригожин и на бившия руски разузнавач Дмитрий Уткин. Вагнер се прочу в международен план с участието си в анексирането на Крим от Русия - ход, който се смята за незаконен от международната общност, пише АА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожин може да е пратен да свали Лукашенко , боже пази !?!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голям номер приложиха на Световното Стадо и преди всичко на неговата деноНокрадична част,Путин и Пригожин!Гениален ход,за да се разкрият всички скрити деструктивни "сили"!Абе,аланкуловци,къде в световната история сте чели преврат да се прави от превратаджии на стотици километри от столицата на дадена държава?!Че нали само така,превратаджиите,които общо взето са някакво малцинство,могат набързо и с един светкавичен удар,да свалят правителството ,да овладеят всички учреждения и парализират държав
44
6
 
0
 
! Отговори
П преди 10 месеца
Не Утин а Уткин новия руски президент с П
43
1
 
12
 
! Отговори
яснооо... преди 10 месеца
По публикацията работи:"Козяк".
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофоб ли е , значи е с ниско IQ.
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наивните и платените медии просто станаха за смях.
40
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преврат, Путин свален ли е, НЕ за какъв преврат говорим.
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"преврата" в Русия LMAO пичове, случи се вчера, помним кво сме яли за обяд...*** ***. И вие от ***.бг и останалите световни "медии" може да си го заврете дълбоооко и колективно в гъзовете...
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нека дефинираме какво е преврат. Вагнер не настояваха за смяна на президента, а само на Шойгу и Герасимов. Като изключим един телеграм канал на техен фен, нито веднъж Пригожин не е имал претенции към Путин. Всъщност той нямаше право да го прави, защото нямаше да получи почти никаква обществена подкрепа. Такава, каквато се видя в Ростов. Та...продължавате да пишете тотлани идиотщини!!!
37
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз ще ви кажа как световните медии отразика всичко: 1 - преди 24.06: Вагнер са терористична организация. 2 - на 24.06: борците за свобода от Вагнер напредват към Москва. 3- 24.06 вечерта: терористите от Вагнер са постигнали споразумение с Москва. Тотална неадекватност и нагаждачество видяхме от западните и български медии, а не журналистика! Журналистика НЯМАШЕ!!!
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Реагираха с бурна преждевременна радост и като взеха засилка, сега им е трудно де се спрат. Като гледам вашата медия не е изключение.
35
4
 
24
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Какъв преврат по-точно?? Или ви се искаше преврат, ама май не стана, а?
34
2
 
16
 
! Отговори
Накратко : преди 10 месеца
$оро$нята полудЕ :)
33
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отразиха и накрая останаха с пръз в гааз. Нещастните западни марионетни медии.
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв преврат? Това си беше някаква разходка, и накрая и двете страни имат изгода !
31
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Опит за преврат без нито една жертва.За 24 часа от предател Пригожин пак стана герой.С едно обаждане на Лукашенко всичко се уреди като с магическа пръчка.При преврат или отиваш докрай или въобще не започваш.Семейството на Пригожин си върти милионният бизнес в Москва без проблеми.Извод че Пригожин е най верното куче на Путин.
30
2
 
19
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 10 месеца
След повече от десетилетие автократично управление на станалата световноизвестна наемническа армия, гордостта на Пригожин е замъглила преценката му, съзнанието му. Той си представи, че може да скочи срещу Государя, но набързо му бе обяснено, че Президентът Путин не е Макрон и няма да се оплаква по медиите, че "Вагнер" му е отнел цялата Африка.
29
3
 
15
 
! Отговори
много шум за нищо преди 10 месеца
Как световните медии реагираха на преврата в Русия?
28
2
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 10 месеца
Гладните Западни Коокошки- Просо Сънуват .......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
за попдобни сействия, а Щатите цивилни влязоха и батисаха Белия Кремъл, още се водят съдебни дела.