За 24 часа Украйна мечта, че "превратът" ще преобърне войната

Украйна жадува за вътрешна нестабилност в Русия
25 юни 2023 09:43, Нели Христова
290
За 24 часа Украйна мечта, че "превратът" ще преобърне войната
Снимка: БГНЕС

Когато новините за началото на потенциална гражданска война в Русия обиколиха страната, украинците не можеха да повярват, че е истина. Но до събота сутринта, когато онлайн бяха разпространени кадри, показващи как наемниците на "Вагнер" с техните танкове и бронирани машини напредват към Москва, милиони се залепиха за мобилните си телефони.

Шефът на "Вагнер", Евгений Пригожин, оттогава отмени настъплението, но в продължение на 24 часа украинците се осмелиха да мечтаят, че действието на военачалника може да бъде фаталния удар във войната.

Един от първите, които реагираха на новината, беше президентът на Украйна Володимир Зеленски, който не изчака обичайното си вечерно видеообръщение, за да коментира бунта на "Вагнер".

"Всеки, който избира пътя на злото, се самоунищожава", каза Зеленски. "Дълго време Русия използваше пропаганда, за да маскира своята слабост и глупостта на своето правителство. А сега има толкова хаос, че никаква лъжа не може да го скрие. Слабостта на Русия е очевидна. Пълна слабост. И колкото по-дълго Русия държи своите войски и наемници на нашата земя, толкова повече хаос, болка и проблеми ще има за себе си по-късно."

Рано в събота руският президент Владимир Путин обвини Евгений Пригожин, ръководителят на "Вагнер", в "предателство", след като военачалникът започна въстание срещу руската армия. В аудио клипове, публикувани късно в петък, Пригожин твърди, че руска ракетна атака е убила десетки негови бойци, заклевайки се да "отмъсти" и "да спре злото, донесено от военното ръководство на страната".

Не е тайна, че от началото на пълномащабното нахлуване Украйна жадува за вътрешна нестабилност в Русия с надеждата, че политическите сътресения могат по някакъв начин да подкопаят властта на Путин и в резултат да сложат край на войната.

"Събитията се развиват според сценария, за който говорихме през цялата миналата година", каза Михайло Подоляк, ключов съветник на Зеленски, цитиран от The Guardian. "Началото на украинската контраофанзива окончателно дестабилизира руските елити, засилвайки вътрешното разделение, възникнало след поражението в Украйна. Днес всъщност сме свидетели на началото на гражданска война. В същото време Украйна продължава да върви по свой собствен път. До границите на 1991 г."

Хората в Киев казаха пред информационната агенция АФП, преди драматичното съобщение, че настъплението към Москва е спряно, че са "много щастливи" от бунта на наемническата група "Вагнер" срещу Москва и се надяват вътрешните борби да отслабят руските войски на бойното поле.

"Очаквах нещо подобно да се случи, но не толкова бързо", каза 21-годишният Иля Цвиркун, "Мислех, че всичко ще започне след края на войната. Но започна по-рано и е много добре."

Той каза, че смята, че Путин "ще изтегли част от войските" от Украйна, за да се справи с бунта у дома, което ще улесни украинските сили.

В коментар за украинската държавна информационна агенция Суспилне, говорителят на военното разузнаване на Украйна Андрий Юсов каза, че действията на "Вагнер" в Русия са "продължение на вътрешноруските конфликти", които са следствие от военната агресия срещу Украйна. "Това е знак за крах на управляващия режим, а подобни процеси ще се засилват", добави той.

Украинците знаят много добре, че войната не е приключила, но въпреки това страната, дори след като Пригожин каза, че ще нареди на бойците от "Вагнер" да прекратят похода си към Москва и да се върнат в базите си в Южна Русия, вижда ценна възможност да промени вътрешния хаос на Москва в предимство на бойното поле.

Докато Путин е принуден да си пази гърба, мнозина вярват, че руските сътресения могат да дадат шанс на Украйна да засили своята контраофанзива – която, призна Зеленски, върви "по-бавно от желаното" – и да повиши морала на своите войски, които се борят с кръвопролитни и несигурни битки на фронта.

През целия вчерашния ден украинските канали в Telegram се огряха с история след история, което предполагаше, че приливът се обръща. Един твърди, че десетки руски части се изтеглят от фронта, за да достигнат Русия и да се изправят срещу бунтовниците. Други казаха, че стотици войници напускат окупираните територии, за да се присъединят към групата "Вагнер". Трети пък предполага, че беларуските партизани също са подготвяли преврат, за да свалят режима на Лукашенко.

В събота вечерта украинският команди Олександър Тарнавски каза пред националната новинарска агенция на Украйна Ukrinform, че нейните сили са освободили територии близо до град Красногоровка, в Донецка област, които са окупирани от проруските сепаратисти от 2014 г.

Беше трудно да се каже коя от тези непроверими в момента новини е истинска или резултат от подновен ентусиазъм.

Украинското министерство на отбраната нито потвърди, нито отрече съобщенията за украинско настъпление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като тази мечта угасна, сега Зеленски има нова: България да изпрати министър Тагарев за върховен главнокомандващ на украинската армия. С такъв "доказан военен експерт" (завършил в Москва) начело, руснаците нямат шанс. Дори само при обявяването на това назначие, Путин ще се изтегли от Крим и ще си подаде оставката.
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези, които ужким помагат на Украйна, всъщност я омаломощават и превземат.
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 251. Ти за положението в Русия ли пишеш или за всички останали
243
0
 
14
 
! Отговори
Е как така преди 10 месеца
Нали Украйна печелеше войната, какъв обрат.
242
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че тя, Русия, и без това си е нестабилна. Арестуваха интелигентите, пуснаха на свобода затворниците... Наркомания и гейове навсякъде, а бедните деца - в армията. Гнус!
241
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
АКО СЕ БЕ СЛУЧИЛ ПРЕВРАТА УКРИТЕ ЩЯХА ДА ЯДАТ БАХУРА ИДВАХА ЛОШИТЕ ГЕНЕРАЛИ И УКРИТЕ ПРОСТО ЩЯХА ДА БЪДАТ ИЗГОРЕНИ НИ НАТО НИ АМЕРИКА ЩЯХА ДА ИМ ПОМОГНАТ
240
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна е бивша държава. Когато свърши пушечно месо, САЩ ще спрат парите и страната ще се саморазпадне.
239
2
 
8
 
! Отговори
бай Гошо преди 10 месеца
да де, нарконацисткият клоун-резидент и другите твapи от неговата xyнтa се сърдели на Пригожин и вагнеровци, ама те не ги зарадвали...
238
2
 
9
 
! Отговори
пуйката на Холмс преди 10 месеца
Путин,ако загуби поста си вледствие на неуспехи на бойното поле да не би да го наследи Майка Тереза(лека и пръст),че се радват?Бъде отстранен по тази причина,наследникът му ще е Сталин на квадрат.Не допускам да си мислят,че ще е Зеленски.
237
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна нищо не е мечтала - тя си се движи малко по малко на юг и изток. Мечтаеха или феновете на пирожката (които са по-сбъркани и от тези на бункерния дядка) или псевдо-журналисти като Нeлчиту, която само се чуди каква простотия да напише, докато си заглажда мустаците.
236
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе това хохалите много про.ти... явно не зацепват, че ако путин не е на власт, на негово място ще застане някой (дори и пригожин да е), който ще ги смели за 24 часа! На всички им е писнало меката ръкавица, с която путин пипа и масово искат бързо приключване на войната с всякакви средства и сили! Така, че хохалите да се надяват за стабилно управление и дълголетие на путин!
235
3
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 10 месеца
24 часа щастие не е малко!Сега в Украйна са разочаровани ,в много западни столици също не крият разочарованието си-вижте информациите !А представяте ли си каво му е сега на Хуан Гуайдо-загуби всякакви шансове да бъде обявен за легитимен президент на Русия!?Щяха да му дадат да управлява и замразените активи на Русия -това за златновалутни резерви,сгради с прилежаща площ,най-различни материални активи в т.ч.един самолет Ан124!?
234
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За 24 часа Украйна мечта, че "превратът" ще преобърне войната" - то ако Пригожин беше завзел властта от украина нямаше да остане нищо - вагнеровците щяха да я прегазят с всички видове оръжия, дори и най-страшните - така, че хoxли - радвайте се
233
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До239.Великата сила НАТО никога нямаше да спечели войната срещу Югославия ако не бяха се намесили САЩ с ракетите.Да ви напомня ли,че сърбите свалиха прехваления Стелт,дето уж никой не можеше да го свалиА един сърбин с една микровълнова"печка"го засече и свали.Голяма сила ама на думи инак са"на гол TyMbak чифте пищови,ама явзалий."Като им се намокри явзата не гърмят и само гледат как да избягат.И като погледна само каква сила е българската армия ми се ще да извикам:- болни мозъци ни управляват
232
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 240 Мдаа,само че историята също така твърди че там където има руски войници НАТО гледа отстрани и си гризе ноктите,прати ли Русия само един взвод войници там, ей така просто да седят и да пият бира и НАТО се на ра. Сърбите свалиха супер,ултра хипер мега невидим *** самолет,а в момента руските щайги правят на скраб натовската техника в Украйна.
231
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До239. Много си късопаметен.Да ти напомня ли за Афганистан,дето голямата сила НАТО се OCPA пред едни овчари, без всякакво модерно оръжие и едва смогана да избяга.Солидарността в ОТАН е само на думи . и ако си мислите че някой ще ви защити сте големи uguoTu.
230
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква полза има Европа от конфликта в покрайнините на Русия???? КАКВО ЩЕ СПЕЧЕЛИ ОТ ТОЗИ КОНФЛИКТ. Освен милионите бежанци от там.Ами те са милиони и от Африка.И кой и с какво ще ги храни при тези цени ?
229
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ква война ще пламне в косове бе палячовци? Кой луд ще излезе да се бие с НАТО ? Това е най голямата военна сила в историята на планетата. Над 30 държави членуват . Я ходи копайй картофите в двора селчоо. Тея лафовее за джъндъри ги видяхме 99та :)) Най бързо свърлилата война в историята:))) Да не мислиш, че сега ще победите НАТО с курливите си руски самолетчета? Че той пригожин вчера свали 2 руски щайги ,а е един пръдльоо. Тоя седнал за НАТО да говори . ***
228
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До234. Абе ашлак,ти кьорав ли си или се правиш, че не виждаш за пенсия.Ами не ти ли е ясно,че Сърбия никога няма да се примири с Косово бе abgал. Затова или бегаu от тук дорде е време или стягай мешката.Може с консерви за два дни и каската с чепиците за запас и пушечено месо.Войната е в Европа ве джендърче.За какво си се размечтал,за какви ползи за Европа бе uguoT4e?И както се казва " САЩ взеха парите за F-16"и казаха ще видим".Та толкова за ползите.
227
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре, че вчера не продадох рублите!