Бунтът на "Вагнер" приключи. Какво сега?

Подобно на августовския преврат срещу Горбачов през 1991 г., опитът за бунт на Пригожин се провали
26 юни 2023 23:00, Йоана Цонева
54
Бунтът на "Вагнер" приключи. Какво сега?
Снимка: БГНЕС

Маската на силния човек на Владимир Путин се смъква, а Украйна вижда възможност в хаоса.

Краткотрайният бунт на военачалника Евгений Пригожин през уикенда разкри слабата хватка на Путин върху лостовете на властта, разединението в редиците му и слабостта на руската гранична отбрана. Лекотата, с която наемниците на Пригожин от "Вагнер" успяха да завземат руска територия и да се доближат на 200 км от Москва, както и видеозаписите на руснаци, които ги приветстваха, показаха, че режимът на Путин далеч не е непобедим, пише "Политико".

"Днес светът видя, че шефовете на Русия не контролират нищо", заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение късно в събота. "За един ден те изгубиха няколко от над милионните си градове и показаха на всички руски бандити, наемници, олигарси и всички останали колко лесно е да се превземат руски градове, а вероятно и оръжейни арсенали."

Преминавайки от украински на руски език, Зеленски продължава с явно послание към апаратчиците на Путин: "Човекът от Кремъл очевидно много се страхува и вероятно се крие някъде, без да се показва. Сигурен съм, че той вече не е в Москва. Той знае от какво се страхува, защото сам създаде тази заплаха. Цялото зло, всички загуби, цялата омраза - той сам ги подклажда. Колкото по-дълго може да бяга между бункерите си, толкова повече ще загубите всички вие, всички, които сте свързани с Русия."

Путин, любител на историческите паралели, в събота сутринта се позова на призрака на руската гражданска война, избухнала през 1917 г., когато страната се бори с Първата световна война - показател за това колко сериозно изглежда гледа на заплахата от Пригожин.

Но може би Путин би трябвало да погледне към неуспешния августовски преврат от 1991 г. срещу тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов. Тогава хардлайнерите на Комунистическата партия, разярени от опитите на Горбачов да прокара реформи, задържат лидера във вилата му в Крим и вкарват танковете си в Москва. Подобно на неуспешния бунт на Пригожин, августовският преврат от 1991 г. е краткотраен - той продължава само три дни. Но последиците от него са катастрофални за Съветския съюз - той води до загуба на доверие в комунистическия режим и през декември 1991 г. СССР вече не съществува.

Ролята на "Вагнер" във войната на Путин

Наемниците на Вагнер изиграха важна роля в нахлуването на Русия в Украйна. Като неофициална част от въоръжените сили на Кремъл, набирани от руските затвори и улици, те са сред най-полезните хора на Путин.

Сила със способност за ужасяваща жестокост - включително екзекуции на дезертьори с чукове - хората на Пригожин са хвърляни в най-бруталните битки - отрязъци от прочутата руска военна месомелачка.

Миналата зима, когато руските сили бяха изтощени и деморализирани след настъплението на Украйна, която превзе Харков и Херсон, Москва използваше наемниците на Пригожин, за да запълни пролуките на фронта и да даде възможност на редовните си войски да дишат.

Тъй като наемниците на Вагнер поддържат линията през зимата, Русия успява да попълни намаляващите си запаси от оръжие и да повика и обучи нова вълна от новобранци, които да хвърли в окопите.

Силите на Пригожин също така играят важна роля в битката за Бахмут - стратегически град в Източна Украйна, където се водят едни от най-тежките боеве и има най-много руски жертви във войната.

Какво се случва със силите на Пригожин сега?

В неделя наемниците на Пригожин започнаха да се изтеглят от южната руска област Воронеж, която се намира покрай магистрала, която групата "Вагнер" искаше да използва за поход към Москва, и от Ростов на Дон - руски град близо до украинската граница, завзет от "Вагнер" в събота.

Въпросът е къде ще отидат сега?

След като Пригожин вече не е на пътя (и вероятно е избягвал всички прозорци, дръжки на врати, чаши и чадъри по време на предполагаемото си изгнание в Беларус), наемниците на Вагнер - 25 000 от тях, ако се вярва на Пригожин - или ще се върнат там, откъдето са дошли, или ще подпишат договори с руското министерство на отбраната.

Всъщност руските военни блогъри предполагат, че Пригожин е започнал офанзивата си срещу военното ръководство на страната в отговор на стремежа на Кремъл да го обезвреди, като интегрира наемниците му в армията. (По-рано този месец руският министър на отбраната Сергей Шойгу нареди на всички "доброволчески отряди" на фронта във войната в Украйна да подпишат договори с министерството до 1 юли - на което Пригожин се закани да се противопостави.)

Но наемниците на Вагнер, които все пак подпишат договори, може би няма да имат голямо значение на бойното поле сега.

"Вагнер спечели време на руската армия през зимата", казва Мик Райън, военен стратег и пенсиониран генерал-майор от австралийската армия. "Но със или без Вагнер, за Русия ще бъде трудно да спечели тази война", допълва той.

"Както виждаме сега, има голяма разлика във волята на двете страни", каза Райън. "Украинците са абсолютно отдадени на спасяването на страната си, те се борят за свободата си. Руснаците са донякъде заинтересовани да се борят с Украйна - и донякъде заинтересовани да се борят помежду си".

А до каква степен Путин може изобщо да се довери на своите новобранци, които бяха готови да щурмуват Москва под командването на Пригожин?

"Русия току-що изгуби 25 000 войници", заяви в неделя пред радио "Таймс" генерал-лейтенант в оставка Бен Ходжис, бивш генерал от американските сили в Европа, визирайки наемниците на Вагнер. "На всеки един от тях ще се гледа с подозрение и ще бъде смятан за ненадежден."

Унижението на Путин е стимул за Киев

Тъй като пълномащабната война продължава вече 16-и месец, а силите на Путин са дълбоко вкоренени в южната и източната част на Украйна, Киев се бори да постигне значителни успехи в контранастъплението си.

Но извънредните събития в събота дадоха на украинските сили така необходимия морален тласък.

"За нашите войници това също беше много мотивиращо", заяви украинският депутат Кира Рудик от либералната партия "Голос" в интервю за радио "Таймс". "Това е чудесно доказателство, че можеш да се бориш с Русия и можеш да спечелиш срещу Русия и е много добре, че светът видя това."

Силите на Киев нанасят удари по руските позиции в южната и източната част на Украйна, търсейки начин да пробият линията на Кремъл, както направиха миналата година.

Изстъпленията на Пригожин принудиха Кремъл да укрепи контрола върху руската територия, вместо да насочи цялата мощ на въоръжените си сили към Украйна. Това дава възможност на Киев - ако успее да се сдобие със съоръженията, от които твърди, че се нуждае, за да пробие позициите на Русия.

В съботната си реч Зеленски отново призова Запада да снабди Украйна с повече оръжия, за да може страната да се възползва от момента на слабост на Путин. "Сега е моментът да се осигурят всички необходими оръжия", каза Зеленски, като посочи произведени в САЩ изтребители F-16 и тактически ракетни системи.

"Ако украинците успеят да се възползват от това, особено на изток, близо до Бахмут, в крайна сметка им е необходим само един пробив", каза военният стратег Райън. "Ако пробият руската отбрана и запазят този пробив, руснаците ще имат истински проблеми - те са много крехки. Украинците трябва да го направят само веднъж. И след това руснаците ще се гонят за опашката си."

Зловещ сигнал за Путин

Мачовските послания на Пригожин, в които той се нахвърля върху руското военно ръководство, са в унисон с общото усещане на сънародниците му, че "специалната военна операция" не върви толкова добре, колкото би трябвало, предвид това, което те смятат за военна непълноценност на Украйна.

Макар че военачалникът не обвини директно Путин за неубедителното представяне на Русия на бойното поле, той намекна в поредицата си от публикации в Телеграм в края на петък и началото на събота, че руският президент най-малкото е бил манипулиран от хора от неговото обкръжение.

Намекът на Пригожин: Пригожин твърди, че Путин е недосегаем, слаб, лесно се поддава на заблуда - пълна противоположност на образа на силния лидер, който той грижливо е изграждал през десетилетията начело на Русия.

Нападките на Пригожин изглежда са намерили възприемчива аудитория.

Сцените в Ростов, където тълпи от руснаци посрещнаха наемниците на Вагнер със скандирания и освирквания, разкриха до каква степен намалява подкрепата за членовете на вътрешния свят на Путин - особено за министъра на отбраната Сергей Шойгу и главния командир на войната в Украйна генерал Валерий Герасимов.

Може би още по-показателно беше излизането на суперзвездата Вагнер, чиито танкове и тежко въоръжени сили се изтеглиха от Ростов. Тълпите аплодираха, свиреха, развяваха знамена на Вагнер и викаха "Страхотна работа! Страхотна работа!" и "Вагнер! Вагнер!" - само няколко часа след като Путин нарече Пригожин и неговите последователи предатели.

"Мисля, че това, което светът видя, е, че Путин не е всемогъщ", каза украинският депутат Рудик. Позовавайки се на сделката, договорена от беларуския диктатор Александър Лукашенко, според която Пригожин ще замине за Беларус в замяна на това, че ще бъде пощаден от съдебно преследване от страна на Русия, тя каза: "Мисля, че ситуацията много, много приличаше на "Магьосникът от Оз", където Пригожин търсеше великия и страшен Путин, а се оказа, че това е просто един човек, който наистина се е уплашил и е трябвало лидерът на друга държава, така нареченият президент Лукашенко, да говори с него, за да го вразуми."

"Това, което се случи в събота, не е краят", добави Рудик. "Беше началото, за да се покаже, че Путин не контролира страната и че не е непобедим, и че ако имаш достатъчно сили, можеш да се опиташ да се пребориш с него. И мисля, че за много националистически движения в Русия те чакаха тази възможност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
12
 
! Отговори
В Русия преди 9 месеца
цветна революция няма да има.....................Русия не е Либия или Украйна................сега чакам предателите да бъдат наказани!!!!
39
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Копойкин и свитата му заминават за Русия да бранят Путин.
38
9
 
3
 
! Отговори
ха преди 9 месеца
е как какво ?! копейкин и нинова се успокоиха и ше засвидетелстват любовта си към ссср още по силно :)
37
3
 
3
 
! Отговори
Военен брокер преди 9 месеца
Бунта приключи когато чеченците дойдоха.Другото е само драматургия.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русия печели войната и територия, включваща втория по големина град във Финландия.
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С тази халтура Путин свали гащите на олигарсите и *** им които са против Русия , и сега чисти редиците . Най доброто гайбане е бавното .
34
1
 
2
 
! Отговори
Столипиново преди 9 месеца
Повечето го правят с месечни прекъсвания, ходене на всеки 10 дена или почти никакво явяване и така събират повече от 1 2 месеца отсъствия. Те са пускани да преминат в по-горен клас от учителите въпреки неусвоения материал. Често ходенето на училище е с цели, различни от получаване на знания. Цитирани са цели като да получи шофьорска книжка за момчета и да си намерят момче за момичетата.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пригожин показа на зеленски урок по актьорско майсторство , ЦРУ му платиха 6.4 милиарда долара за спектакъла но той ги остави с пръст в отзад
32
2
 
5
 
! Отговори
Какво сега? преди 9 месеца
Ами сега нищо. Нещата са по план. Убиват Пригожин и затворниците по затворите. Седнал да се репчи готвача. Ха ха ха.
31
10
 
3
 
! Отговори
Катюша преди 9 месеца
Жуже чамадан и паезд на Гулак , Жуже бившам человекам.
30
4
 
13
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Сега всички крави се дръжте за палците на краката
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цирк, цирк, цирк. Какво очакваш какво се случва.
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пак ще има мир в Русия и война в Украйна, защото имаше опасност да стане обратното - война в Русия и мир в Украйна. Не е в плановете ни.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега чекаме Октомврийската революция :)))
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Финландският кошмар? Я кажи, драги, кой спечели Зимната война от 1940 между СССР и Финландия?
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега ще увесим нос за дватри дена, след това красивата мечта да измрат всички руснаци ще се завърне, и ще изпратим още 30 танка да изгорят в Украйна.
24
3
 
11
 
! Отговори
До Радослав преди 9 месеца
Щом мислят всички,че е такова положението в Русия нека да им обявят война от НАТО,да видиш как ще се мобилизират тия руснаци и като с парен чук ще смажят света,но ще летят и ядрени ракети.Ще видите колко,, слаба е Русия,,и как никой,,не обича Путин,,!Както казва една позната рускиня,на руснаците войната им е в кръвта те копнеят за война и битки!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще има мир в Русия и война в Украйна, както искаме ние, от Европейсския съюз и НАТО.
22
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
Бунтът приключи! Има нова дислокация на войските ! Войната продължава ! Ние пращаме оръжие докато не долети някоя ракета и не удари военните ни заводи ! Тогава Габриелчето ,ще си засуче мандарината и ще избяга заедно с още други и ще ни остави на произвола на съдбата !
21
3
 
9
 
! Отговори
До Кремъл се пука. преди 9 месеца
Дали бе майко,дали?Замисли се реално,ако бяха скочи всички полиции, служби а у какво щеше да стане,но нямаше смисъл от всичко, защото това беше с цел.НАТО да не реагира на преместването на техника и войници от Вагнер в Беларус!Я се замисли,с тия ядрени ракети дето ги доставиха в Беларус, колко още друга техника им прехвърлиха руснаците,тепърва Украйна ще духа супата!