Сирия задържа командири на "Вагнер"

Това стана след бунта на Пригожин
28 юни 2023 17:00, Стела Стоянова
16
Сирия задържа командири на "Вагнер"
Снимка БГНЕС

Твърди се, че членове на "Вагнер" са били задържани в Сирия, докато Кремъл предприема мерки срещу паравоенната група след опита за бунт на Евгений Пригожин, съобщава "Нюзуик", цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на подразделение на "Вагнер" беше заловен от руската военна полиция в град Ас-Сувейда в югозападна Сирия, а трима високопоставени командири на групата Вагнер бяха задържани в сирийската военновъздушна база Хмеймим, съобщиха руските държавни медии, цитирайки саудитския новинарски канал Ал-Хадат.

Основана през 2014 г., Вагнер беше бойното куче на Русия в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан, Мозамбик и Източна Украйна. Групата е обвинена и в престъпления срещу човечеството, пише медията.

Руското законодателство забранява използването на наемници и доскоро Москва отричаше връзки с групата" Вагнер", но Путин потвърди, че руското правителство е финансирало изцяло паравоенната компания на бившия съюзник Пригожин.

Сега Кремъл се опитва да си възвърне контрола след бунта на Вагнер от „марша на справедливостта“ на 24 юни, който беше прекратен, след като беларуският президент Александър Лукашенко посредничи в ситуацията, припомня БГНЕС.

Полицията посети централата на наемническата компания в Дейр ез-Зур, Хама и Дамаск, докато в канал в Telegram на Дмитрий Уткин, съосновател на Вагнер, се появи съобщение, което отрича командирите на групировката да са били арестувани в Сирия.

Още по темата

Руската военна полиция заедно със сирийските власти също проведе кампания за арестуване на лидери на Вагнер в Сирия на 24 юни, според "Ню Араб".

Изглежда, че Путин се опитва да унищожи репутацията на бившия си съюзник сред персонала на Вагнер, тъй като руският президент намекна, че Пригожин лъже, че е субсидиран от Москва, коментира пък мозъчният тръст Институт за изследване на войната (ISW).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: вагнерарестиСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Болни мозъци преди 8 месеца
Няма такова нещо, в Телеграм каналите се казва съвсем различни неща.Пишете само сплетни и интриги?
10
3
 
4
 
! Отговори
Тито13 преди 9 месеца
Империята на злото започва да се самоизяжда!
9
3
 
23
 
! Отговори
съобщава "Нюзуи преди 9 месеца
"твърди се" ?? Абе вие новинарски сайт ли сте или център за сплетни и интриги?
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Твърдяло се, че членове на "Вагнер" са били задържани в Сирия, но в канал в Telegram на Дмитрий Уткин, се появи съобщение, което отрича командирите на групировката да са били арестувани в Сирия. Най-важното изречение от този тюрлюгювеч е "Основана през 2014 г., Вагнер беше бойното куче на Русия в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Судан, Мозамбик и Източна Украйна". Искат да ни убедят, че "Вагнер" е минало, но лъжат. Ако беше минало, Дуда нямаше да пристигне в Киев напожар.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не мога да разбера защо Путин СТРАХУВА Пригожин.Или обратното.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пригожин пропусна да приключи с *** и сега Кървавата Борджия ще го отрови.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоест руското законодателство забранява частните милиции, но същевременно там има много от тях, като една от тях е на самия шойгу, а друга се финансира с милиарди от правителството?!
4
4
 
5
 
! Отговори
Германец преди 9 месеца
"Всеки месец Вагнер получава от Москва по 1 милиард долари/евро" -- Жужака каза 1млрд от май 2022 до май 2023. Задунайската чебурашка стигна до извода, че това прави по милиард на месец :) В техния календар явно има само един месец - май. Бих казал даже само един ден - 9 май :)
3
7
 
14
 
! Отговори
аха преди 9 месеца
Путин 2022: Държавата няма нищо общо с ЧВК Вагнер.... Путин 2023 ЧВК Вагнер се финансира изцяло от федералния бюджет... Кога започва да лъже Путин??? Когато си отвори устата да каже нещо...
2
1
 
5
 
! Отговори
Кукурозов преди 9 месеца
Пригожин си мисли че е хлъзнал момчетата си, но заповедта за новичока му вече е подписана.
1
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Всеки месец Вагнер получава от Москва по 1 милиард долари/евро. Никой не го е отричал. ПП. Цената явно е нормална, ако не и ниска за най-добрите в света.