Кремъл отказва да коментира съдбата на ген. Суровикин

Путин работел с министъра на отбраната и генералния щаб
Обновена: 29 юни 2023 15:22 | 29 юни 2023 15:22, Елка Василева
48
Кремъл отказва да коментира съдбата на ген. Суровикин
Снимка: архив, БГНЕС

Кремъл отказа да коментира темата за генерал Сергей Суровикин, който не се е появявал публично след метежа на наемниците от „Вагнер“, предаде Ройтерс.

Говорителят на руското президентство Дмитрий Песков препрати всякакви въпроси за Суровикин към министерството на отбраната, което досега не е коментирало нищо за него.

Още по темата
Запитан от репортери дали може да разясни ситуацията около генерала, Песков заяви: „За съжаление, не“.

„Затова ви препоръчвам да се обърнете към министерството на отбраната. Това е негов прерогатив".

В отговор на журналистически въпрос дали президентът Владимир Путин продължава да има доверие на Суровикин, говорителят на Кремъл посочи, че Путин е „върховен главнокомандващ и като такъв работи с министъра на отбраната и генералния щаб“.

Затова всякакви въпроси, свързани със „структурните подразделения на министерството“, трябва да бъдат отнасяни към министерството на отбраната, а не към президента, добави Песков.

Генералът не се е появявал публично от събота, когато във видеозапис се обърна към наемническия лидер Евгений Пригожин да спре метежа. На кадрите Суровикин изглеждаше видимо изтощен и не беше ясно дали не говори под натиск, отбелязва Ройтерс. След това се появи непотвърдена информация, че е бил разпитван от службите за сигурност.

В днешния си разговор с журналистите Песков беше помолен да коментира и въпроса за местонахождението на самия Пригожин и в частност съобщенията за самолет, свързан с него, който е летял за Москва от Санкт Петербург.

Говорителят на Кремъл отговори, че не знае къде се намира Пригожин.

Песков съобщи, че по-късно днес Путин ще посети изложение на стоки руско производство и след това ще говори на форум. Според Ройтерс това явно е опит да се демонстрира нормалност на фона на слухове за размествания по върховете на руската армия.

Президентският прессекретар заяви, че Запорожката АЕЦ в Украйна е под постоянна заплаха от „провокации“ от страна на Киев. По думите му наскоро централата, която е под руски контрол и се намира близо до фронтовата линия, е била посетена от инспектори, които са проверили безопасността ѝ. Ядреният регулатор на ООН - Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - често призовава двете воюващи страни да се въздържат от обстрели в района на Запорожката АЕЦ- най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Песков добави, че се надява при вчерашната си грешка на езика президентът на САЩ Джо Байдън да е искал да каже „Украйна“, а не „Ирак.“ На въпрос за здравословното състояние на 80-годишния американски президент говорителят на Кремъл заяви, че не би могъл да го коментира.

Вчера по време на изказване пред репортери в Белия дом, докато коментираше дали бунтът на Пригожин е отслабил властовите позиции на Путин, Байдън каза, че Русия „губи войната в Ирак“, вместо в Украйна.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 11 месеца
путин ги овътри всички. това е политик
32
2
 
1
 
! Отговори
П.Утин преди 11 месеца
Е не, не... не мога такива неща да правя !
31
3
 
3
 
! Отговори
Със сигурност преди 11 месеца
Както суровикин плаче, така плачат и всички путинисти, при настоящото начало на разпада на блатная!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Премахването на Суровикин е първа стъпка в реформата на Режима на Путин, както свалянето на Гешев беше първа стъпка в борбата с Мафията и Боко.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Армагедона Суровикин плаче като бебе в килията при разпита с мъчения.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нещо за контраофанзивата моля?!?
27
5
 
6
 
! Отговори
Ром'с преди 11 месеца
Залужни къде ? Буданов в Берлин ли и какво прави там? Верно ли е ,че, ....в Киематорск са убити 2 генарали украински 20-25 ,офицер и 15 чужди наемници ? Очаквам статия и за тези от Днес,Ако обичат и ...смеят.
26
6
 
5
 
! Отговори
Ехаа преди 11 месеца
Помага в разследването, това коментираха още вчера... Родните *** нито са си направили труда да потърсят или не им отърва да пишат. Фробс писа, че укро контрата се превръща в руска офанзива..ама това го пропускат.
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма какво да се коментира къде е Суровикин ,той още от онзи ден не е между живите.
24
1
 
2
 
! Отговори
kreposten преди 11 месеца
Каквът театър каква стратегия велик шахматист !Мести си го от единия в другия
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вие па искате всеки ден да минават на парад пред вас и да ви дават отчет кой къде е.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че Кремъл не е кат' наш Бойко - да коментира всичко под път и над път
21
5
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 11 месеца
Тоя ще падно от балкона скоро. Търсете го под него.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дъщеря му Вероника е казала, че баща й Суровикин е на работното си място и никога не е бил задържан. Вече е ясно, че на Пригожин е казано дни преди бунта, че ако не сключат договори с министерството на отбраната, няма да има пари за тях и няма да участват на фронта. Това го е изкарало извън кожата и е направил този опит за държавна измяна.
19
3
 
3
 
! Отговори
Диоген преди 11 месеца
А когато спешно го извикаха от Сирия, да спасява специалния военен резил, тогава коментираха?! Генерал Зима май го бяха кръстили.Защо ли има едно съмнение,че целта е точно той да бъде елиминиран,защо изглежда най-решителен от всичките им пишман-генерали? И метежа е бил примамка "Пригожин" за да бъде отстранен,като го тестват дали ще поддаде за евентуално сваляне на Путин! Сега всички ще бъдат наплашени какви ги чака, а "Готвача" може да се върне вече като "Генерал" от Беларус!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президентският прессекретар заяви, че Запорожската АЕЦ се намира в руската Запорожска област.
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега западняците ще реват за Суровикин като украинска вдовица за македонска наденица.
16
4
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 11 месеца
Много си зле с американските президенти.След Рузвелт/Титан/ единствените президенти ,които станат са Айзенхауер,Труман и Рейгън.Донякъде ставаше и Буш Старши.Буш Младши беше откровено наивен и глупав .Само Картър и Обама са по зле от него.Тръмбовката не го слагам изобщо в сметката.Байдън може и да има недостатъци,но е СВЕСТЕН.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В най-добрия случай ще го заточи в Сибир.
14
6
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 11 месеца
Ревеш като украинска вдовица за салам