Пригожин бил излязъл от релси заради големите пари

Самият Путин призна, че "Вагнер" е бил финансиран от държавата
3 юли 2023 07:00, Нели Христова
74
Пригожин бил излязъл от релси заради големите пари
Снимка: БГНЕС

В неделя водещ руски пропагандист обвини шефа на "Вагнер", че е "излязъл от релси", след като е получил милиарди обществени средства, съобщи АФП.

През изминалия уикенд ръководителят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин поведе силите си в краткотраен бунт срещу висшето военно ръководство на Русия, което предизвика огромна криза в Кремъл.

"Пригожин е излязъл от релси заради големите пари", заяви Дмитрий Кисельов, едно от основните лица на руската пропагандна машина, в седмичното си телевизионно предаване в неделя. "Той си мислеше, че може да отправи предизвикателство към министерството на отбраната, самата държава и лично към президента".

Кисельов заяви, че операциите на "Вагнер" в Сирия и Африка са дали на Пригожин усещането за безнаказаност, което по-късно се е засилило от успехите на неговите отрядни сили на бойното поле в Източна Украйна.

Без да предоставя доказателства, Кисельов заяви, че Вагнер е получил повече от 858 млрд. рубли (9,7 млрд. долара) от държавни средства.

В зашеметяващо признание по-рано тази седмица президентът Владимир Путин за първи път заяви, че руските власти "изцяло" са финансирали паравоенното формирование.

Между май 2022 г. и май 2023 г. "Вагнер" е получил повече от 86 млрд. рубли от руската държава, каза Путин.

Частните наемнически групи са забранени от руското законодателство.

В неделя Wall Street Journal съобщи, че агенти от Федералната служба за сигурност са нахлули в централата на групата "Вагнер" в Санкт Петербург, за да намерят доказателства за финансови злоупотреби срещу Пригожин.

Санкциониран от страна на Вашингтон и Брюксел, Пригожин години наред действаше в сянка, но се катапултира в светлината на прожекторите, след като Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

В нецензурни диатриби той обвини руските военни, че се опитват да "откраднат" победите на Вагнер в Източна Украйна, и удари по "чудовищната бюрокрация" на Москва за забавянето на военните успехи.

На Пригожин е разрешено да набира бойци от затворите, а през март руските законодатели одобриха закон, въвеждащ дълги срокове затвор за тези, които критикуват "доброволчески групи" като Вагнер.

Миналия месец Пригожин се отказа от настъплението си към Москва и сключи споразумение с Кремъл, според което прие изгнание в съседна Беларус.

Много политически наблюдатели видяха в опита на Пригожин за въстание знак, че хватката на Путин върху властта отслабва.

Официални лица и пропагандатори в Москва обаче настояват, че руснаците са се обединили около Путин.

В неделя Вячеслав Володин, председател на долната камара на руския парламент, написа, че Путин е излязъл от "тази много трудна ситуация" още по-силен.

"Той направи всичко, за да предотврати кръвопролитията", написа Володин в приложението за съобщения Telegram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Дон Кикот преди 9 месеца
Хем частна хем държавна но само Путин може да ги наеме пандизчиите убийци хихи.
41
2
 
0
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
Какво да се чудим американския ПОНЧО е затлъстял дебелак с IQ-10 освен да грухти ходи и на г*й паради където Бай Гейдън му бърка с ПРЪЧКА в Г*ЗА. А американския презедент даже не може да ходи от спукания му Г*З
40
1
 
0
 
! Отговори
Американския Пинокио преди 9 месеца
БАХХХХ от тея истини НОСА ми СТАНА ГОЛЯМ като Родоския колос, а х*я ми е малък като на Бай Дън и увяхнал като топките му за голф който той не играе щото и да върви не може пъ камо ли да бяга
39
1
 
5
 
! Отговори
какво се чудим преди 9 месеца
руският крепостен е един страхлив дрипав пияница и заслужава съдбата си да го ползват за пушечно есо за да богатеят разни готвачи и ченгета.Въобще цял русия живее ще в 18 век и ака по двора.
38
1
 
2
 
! Отговори
L. преди 9 месеца
Още като тръгна да става президент на Украйна, беше ясно че му се е разхлопала дъската. Да не кажа - цялото дюшеме.
37
0
 
10
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Чий са тези пари...НЕ СА ЛИ НА РУСКИЯ НАРОД,но май той не вижда КАК ГО ОГРАБВАТ разни бандити и бюрократи и ПРОДЪЛЖАВА ДА ТЪРПИ ..!!...ОТ СТРАХ !!!
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Над половината писаници в статията, са откровени лъжи.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Големите хартиени изделия
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лукашенко си мисли че Пригожин ще го пази от демократите. Пригожин е наемник, който плати повече воюва за него. Правеше се на голям патриот докато Путин му плащаше, като му завъртяха кранчето тръгна да прави революция без да се подготви за това. Точно в разгара на "революцията" наречена Москва за 1 ден, арестуваха сина му и Пригожин се предаде.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 40 То за вас и България е руска област.
32
9
 
1
 
! Отговори
български бумър бой преди 9 месеца
Аз лично обичам да ме лашкат афроамерикански тюлени с наднормено тегло и да ми викат йес бейби.
31
5
 
7
 
! Отговори
do 36 преди 9 месеца
Мечки, пудели, дракони, пълна каша?! Само този инфантилен коментар ли успя за измислиш по темата? Макар че, какво се чудя, от кремъл посланията са същите б0зи: Не водели война, нямали частни армии, щото били незаконни, заплашват всички с атомни бомби...
30
15
 
20
 
! Отговори
Настъпаната пирожка преди 9 месеца
Е олицетворение на руския крепостник който мечтае да стане цар и да има крепостни и нищо повече! От Жужин до последния сибирски алкохолик и забутания кавказки читак!
29
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така са руснаците и русофилите, вчера национален герой, днес всички го псуват на майка
28
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според руското законодателство, частните армии и паравоенни групировки са забранени. Излиза, че руското правителство плюе на собствените си закони като финансира точно такива с огромни суми. Как да очакваме, че ще спазва останалите, особено пък международни?
27
3
 
1
 
! Отговори
тру леджент преди 9 месеца
Днесоиден детски *** си играл с на баба си вибратора и плюл ли плюл върху китайските топчета.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
то у нас само от-реп-ки в управлението те ми пеят всеки ден за пригожин - той е последна грижа на българина- а управниците ни радиоточки вна краваршщингтон- и никаква грижа за страната ни
25
3
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 9 месеца
путин трябва да смали ръста на пригожин с една глава
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
в русия се забрави името пригожин а вие в европа го въздигате чак до небесата как да не казваш чк сте врагове на русия
23
12
 
24
 
! Отговори
Мдаа преди 9 месеца
Много ми е интересно как се чувствате другарки и другари ***?!?Нали нямаше Вагнер,пък после я имаше,ама Терорусия нямала нищо общо с тях,пък после имаше,ама не им давали пари,пък сега изцяло ги финасирали,че чак великия вожд го призна?!Какво е чувството целия свят да ти казва истината,а да вярваш на лъжата на вожда,който после да ти каже,че е лъгал?!Дали се замисляте за колко още неща ви лъже вожда,а рублокопейчици дребнички?!?