Ръждясалият тъмен флот на Путин за суров петрол отива в историята

Последните месеци в Азия бяха задържани множество кораби заради проблеми с безопасността
3 юли 2023 17:00, Анисия Иванова
71
Ръждясалият тъмен флот на Путин за суров петрол отива в историята
Снимка: БГНЕС/EPA

Армадата от танкери, които превозват санкциониран петрол по света, започва да се подмладява, като се противопоставя на продължаващата от месеци тенденция да се използват най-старите и опасни плавателни съдове в света.

Малко след нахлуването на Русия в Украйна в началото на миналата година стотици остаряващи танкери бяха закупени от кохорта безлични търговци, посредници и инвеститори, за да продължат да доставят руски петрол. По някои оценки покупките, които се прибавиха към плавателните съдове, които вече превозваха суров петрол за Венецуела и Иран, създадоха над 900-членен тъмен флот.

Сега средната възраст на закупените кораби намалява, според данни на VesselsValue Ltd., изследовател на корабни сделки. Двама ръководители от отрасъла заявиха, че затягането на контрола в Азия вероятно е катализатор за промяната, след като през последните месеци бяха задържани множество кораби заради проблеми с безопасността.

Китай, който е един от най-големите потребители на руски и ирански петрол, наскоро засили проверките на старите танкери в ключовото пристанище Циндао, принуждавайки някои от тях да чакат повече от месец, за да разтоварят товара си. Тревогата от остарелите кораби се засили, когато през май 26-годишен кораб се взриви край Малайзия.

През последните месеци Сингапур също задържа рекордно много танкери за неизвършени проверки за безопасност. По-новите плавателни съдове, при условие че са добре поддържани, би трябвало да помогнат за разсейване на опасенията на някои вносители относно тяхната годност за плаване, въпреки че флотът продължава да е пълен със стари кораби.

"Опасенията за безопасността на по-старите плавателни съдове е една от причините купувачите да избират по-нови плавателни съдове", каза Ребека Галанопулос Джоунс, старши анализатор във VesselsValue.

Средната възраст на танкерите, които се продават на неразкрити купувачи - една от определящите характеристики на кораба като част от тъмния флот - спадна до 15 години този месец, според VesselsValue. През октомври тя е била 19 години.

Забавяне на демонтажа

Спецификата на танкерите от тъмния флот е различна. Често обаче това са по-стари кораби без стандартна за индустрията застраховка или други услуги, предлагани на Запад, а собствениците им са трудно проследими. Корабите са на възраст около или над 20 години - възраст, на която обикновено се бракуват.

Някои държави гледат строго на по-старите кораби. В допълнение към китайските проверки, по-рано тази година Индия забрани на кораби на възраст над 25 години да влизат в нейните пристанища.

"Някои собственици на кораби се чувстват по-комфортно при обработката на суров петрол с ограничен достъп, като например руските потоци, тъй като виждат, че тази търговия ще се запази", каза Анооп Сингх, ръководител на глобалните проучвания в областта на корабоплаването в Oil Brokerage Ltd, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. "Сега те са по-склонни да инвестират в по-млади кораби, които ще отговарят на по-широките индустриални стандарти за по-дълго време."

Когато за първи път се появиха покупките за руската търговия, имаше смисъл да се закупят най-старите налични кораби. Тези кораби са най-евтини, а експлоатацията им без западни услуги им позволи да заобиколят много от действащите санкции върху износа на петрол, включително ограничението на цената на руския суров петрол от 60 долара за барел, наложено от Г-7.

Рязкото нарастване на търсенето на кораби удължи живота на много от тях. Нито един голям танкер за суров петрол не е бил бракуван в продължение на седем месеца - нещо, което не се е случвало поне от средата на 70-те години на миналия век, по данни на Clarkson Research Services Ltd., подразделение на най-големия корабен брокер в света.

Танкерите също така прекарват повече време в транзит. След войната кръгът от купувачи на руски суров петрол се сви, което означава, че товари, които преди се превозваха само за няколко дни по Балтийско море, сега пътуват със седмици, за да стигнат до Китай и Индия.

Това доведе до увеличаване на приходите на танкерите до 100 000 долара на ден, в сравнение със средно 23 000 долара на ден от 2017 г. насам. По-нататъшните покупки на по-млади кораби увеличават шансовете за връщане на ставките на по-високо ниво, тъй като орязват предлагането на кораби за конвенционални сделки.

Преминаването към по-нови плавателни съдове е обосновано от гледна точка на безопасността. През май по време на инспекция в Китай беше установено, че един остаряващ танкер има повече от 20 дефекта. Голяма част от по-старите танкери, които могат да обслужват търговията, също вече са придобити.

"Гърнето със стари танкери е на изчерпване, така че е естествено да се вземат по-нови кораби", казва Халвор Елефсен, брокер на танкери във Fearnleys Shipbrokers UK Ltd. "Ако това продължи, ще означава по-стегнат пазар на обикновени танкери, но и по-сигурни доставки на петрол от страни, на които са наложени санкции."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
20
 
7
 
! Отговори
уролог преди 10 месеца
Ръждясалото оръдие на Путин също вече не може да стреля.
57
3
 
8
 
! Отговори
ЕКСОН ВАЛДЕС преди 10 месеца
Е К'ВО СЕГА, ОТКРИХА ЛИ ЧЕРНАТА МАТЕРИЯ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА?...
56
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 55Единствената държава,продала си земята за пари в историята на човечеството е Русия!Огромната Аляска за центове."///Това не вярно.Аляска е продадена за 7'2млн$.преди 160год. ,Франция продава през1807год. Луизиана -над2млн.кв.км на САЩ за 12млн$+още толкова дългове на колонията .
55
13
 
4
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Единствената държава,продала си земята за пари в историята на човечеството е Русия!Огромната Аляска за центове.Няма друго подобно племе,готово да продаде всичко за някой пробит долар.
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Милите краварофилски ***. Даже в стаятя против Путин, не виждам в какво искат да го обвинят.
53
8
 
7
 
! Отговори
Костя преди 10 месеца
Аз подкрепям азиатския башибозук и пандизчиите на Путин срещу украинските православни славяни!А ти?
52
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 50"Около 50 хиляди ЛГБТ войници се бият за Украйна "////Което показва колко е слаба руската армия ,щом не може да победи наркомани и ЛГБТ войници.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия беше обвинена за безредиците във Франция. "Ако френската полиция и армия не успеят да спрат подкрепяните от Русия безредици, ЕС трябва да обмисли разполагането на части и поддържането на реда и закона", твърди израелската медия Terror Alarm.
50
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Около 50 хиляди ЛГБТ войници се бият за Украйна The Telegraph. Гей войниците в Украйна се надяват, че Украйна ще бъде последователна в своето положително отношение към тях и ще признае военния принос на своите ЛГБТ войници. Няма точна цифра колко ЛГБТ войници служат в украинските въоръжени сили, но LGBT Military, акаунт в Instagram, който публикува снимки на гейове и лесбийки, поставя цифрата на около 50 000.
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как е ЕС? Замести ли руските енергоносители? Какво става с рецесията?
48
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Леопард 2 добре горят, значи 80те нови Леопард 1 не само ще горят, но и ще гърмят, фашистите от Берлин са решили да добавят и звуков ефект към шоуто.
47
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става във Франция?
46
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво ни казва статичта? Че Путин си купува нови танкери. Добре.
45
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
44, то Русията тръгна срещу украинските хурки. Нещо не са то свели както трябва опорките.
44
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
" Нови" 80 доставени на Украйна " Леопарда"! -:) Означава 80 ракети на К 52 Алигатор! И Руската Артилерия!-:) Само дето не се знае,кой ще им е " шофьорина"!-:). Пишете ги И тях за Втурични суровини!Къде сте Тръгнали срещу Русия бре Украински Хурки???!
43
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Жалки форумни ***! Няма файда от тия драскачи! Да идат на фронта поне да има полза от тях
42
15
 
27
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
СПОРЕД СВЕТОВНИТЕ АГЕНЦИИ , НЕПОДВЛАСТНИ НА НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА , РУСИЯ Е СПЕЧЕЛИЛА ПОВЕЧЕ МИЛИАРДИ ОТ ТЪРГОВИЯ В СРАВНЕНИЕ ПРЕДИ САНКЦИИ ТЕ НА УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО И БАЙДЪНЧОВЦИ !!!! ИЗТРИВАЙТЕ МЕ НАТООООООВЦИТЕ !!!
41
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боже каква драма е тази статия..... Жалки журналистчета!!!
40
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не го мислете Путин и Русия бе хора! Все ви е в устите! Има си достатъчно Танкери,за да разнасят петрол от Русия към Пазарите! Ама Умирате си да се занимавате с него! Той не се занимава с никого освен Украйна! Всички останали обаче се " занимават" с Него!!!
39
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според вестник дъ телеграф 50 обратни се сражават на страната на украйна