Противничка на Путин осъди Агенцията за бежанците

ВАС твърди, че агецията се е произнесла при нарушение на правилата
14 юли 2023 18:15, Стела Стоянова
14
Противничка на Путин осъди Агенцията за бежанците
Снимка БГНЕС

Рускинята Ирина Дмитриева окончателно осъди Държавната агенция за бежанците (ДАБ) заради отказ да ѝ предостави убежище.

Върховният административен съд (ВАС) потвърждава решението на първата инстанция, че ДАБ следва да се произнесе отново за бежанския статут на Димитриева и нейната дъщеря Марфа, съобщава "Сега".

ВАС повтаря мотивите на Административния съд в София, че агенцията за бежанците се е произнесла при нарушение на административно-производствените правила. Без основателна причина ДАБ е разделила молбата на майката от тази на 14-годишната ѝ дъщеря, въпреки че тя се представлява от своя родител. В тази връзка следва да се отбележи, че малолетното до скоро лице няма собствена бежанска история, а е неразривно свързана с тази на майка си, която изрично декларирала, че част от проблемите за връщането ѝ в Русия са свързани именно с дъщеря ѝ и вероятността да ѝ бъде спряно лечението.

Пред съда ДАБ развива тезата, че личната бежанска история на Дмитриева показва, че тя не изпитва основателен страх от преследване поради своята раса, религия, национална, етническа, политическа или социална принадлежност и по отношение на нея не е налице преследване, както и не са налице предпоставките за предоставяне на хуманитарен статут. ВАС обаче оставя в сила решението на първа инстанция, според което "административният орган е следвало да изследва по-задълбочено бежанската история на Дмитриева". В случая наличните писмени публикации са достатъчни да се обоснове вероятна основателност на твърденията, че при евентуално връщане на жалбоподателката в Русия, същата ще бъде подложена на преследване именно заради изявената си гражданска позиция.

Интересно е още, че прокуратурата рязко сменя позицията си по делото. На първа инстанция държавното обвинение защитаваше тезата, че претенциите на Ирина Дмитриева и нейната дъщеря за право на убежище са неоснователни. Пред ВАС обаче прокурорът се мотивира, че е правилен изводът на Административен съд - София-град, като събраните по делото доказателства обуславят необходимостта от ново произнасяне на ДАБ за предоставяне на хуманитарен статут на Димитриева и малолетното ѝ дете.

Самата Дмитриева е убедена, че ще бъде преследвана от властта, ако се прибере в Русия.

"В продължение на много години аз открито протестирах срещу властта. След началото на войната напуснах с дъщеря си страната, защото разбрах, че от този момент има опасност. Имаше посещение от полицията вкъщи и по-нататък разбрах, че морално и физически не може да се намирам на територията на Руската федерация. След това са идвали, когато бях вече в България. В Русия моята дъщеря се лекуваше. Откакто сме в България, лечението ѝ продължава тук. Във връзка с това, че дъщеря ми няма да може да живее нормално без мен, защото заболяването ѝ изисква да се провеждат ежедневни процедури, аз не мога да рискувам нейния живот", казва Дмитриева.

В отказа си обаче ДАБ твърди, че Руската федерация е демократична държава. Агенцията прилага по делото справка от дирекция "Международна дейност", според която "съществуват проблеми, които касаят опозиционните партии и в частност техните лидери, но по никакъв начин държавната репресия не се простира върху техни привърженици и доброволци по време на тяхното активно участие или по време на избори".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: ДАБвасрускиня
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 9 месеца
стана модерно да си антипутан
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако беше ислямски терорист, натовска българия щеше веднага да и предостави убежище!
8
3
 
9
 
! Отговори
а за колко пари? преди 9 месеца
Противничка на Путин осъди Агенцията за бежанците
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 2. Защото няма такава работа затова.
6
5
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Всякакви бандити и крадци,изведнъж станаха "противници на Путин" и искат да се спасят от правосъдието в Русия.
5
2
 
11
 
! Отговори
Агенция за бежанци преди 9 месеца
В България имат право на пребиваване само хора с различна етническа и религиозна принадлежност в сравнение с българите. Това е във връзка с приетата стратегия за развитие на ЕС.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че кво кат е противничка на Путин ? Да не би автоматично да им се дава убежище ? Отиваш и викаш "аз съм противник на Путин" и вече си много убав и трябва да те носят на ръце така ли ? А и Путин знае ли че има такава противничка ? Освен това щом е успяла да осъди Агенцията за бежанците значи са ни калпави адвокатите.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рускинята дълги години открито протестирала срещу властта? Ами тогава ДАБ правилно се произнася, че Руската федерация е демократична държава. А относно ядрената тревога в Русия не мисля, че е нещо страшно, локален инцидент е.
2
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Русия е обявена ядрена тревога. Днес.бг защо спи?Там може
1
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В Русия е обявена ядрена тревога. Днес.бг защо спи?