Русия изнася за Азия, а Азия за Европа - намести ли се петролният пазар?

Икономическият растеж в световен мащаб ще бъде сравнително слаб
25 юли 2023 22:15, Анисия Иванова
76
Русия изнася за Азия, а Азия за Европа - намести ли се петролният пазар?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на петрол е намерил своя баланс, който трудно ще бъде нарушен преди края на периода на слаб икономически растеж и рецесия през втората половина на 2023 г. След това може да се очаква покачване на цените на суровините, коментира Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Китай внася рекордни количества петрол и въглища от Русия в момента, което запазва баланса на световните енергийни пазари и избягва големия шок, ако голям производител като Русия изведнъж изчезне от пазара, обясни Цачев.

"Пазарът на петрол се пренасочи от износ на енергийни суровини от Русия към ЕС на Русия към Азия - съответно азиатските суровини се насочиха към Европа, най-вече горивата. Русия остава много голям износител на LNG (втечнен природен газ) за Европа, което реално замести взривения "Северен поток". Всичко се променя от гледна точка на логистиката - това оскъпява и води до задържане на суровините, което се отрази в първата половина на миналата година, когато петролът трябваше да се пренасочи към рафинериите в Индия и да се върне под формата на горива в Европа и другите пазари. Този проблем сега е решен и се вижда в данните за новите потребители на руски суровини, които отчитат голям растеж на годишна база. Пазарът се е наместил."

Процесът на преминаване към ЕV ще бъде сравнително бавен, а търсенето на петрол в Китай, Индия и Африка само ще расте и може да доведе до 20%-30% ръст на световното потребление до 2050 г. Евтината и достъпна енергия ще остане особено важна в тези региони, каза Цачев.

"Много внимателно се следи начина, по който се развива автомобилната индустрия, защото най-голямото притеснение за пазара на петрол идва именно оттам - дали ще има такова заместване на конвенционалните двигатели с вътрешно горене с електрически автомобили, защото транспортът остава половината на търсенето на петрол в световен мащаб. Прогнозите са за продължаващо покачване на търсенето до 2030 г., въпреки огромната тенденция за преминаване към EV. Причината е, че производството им продължава да изисква огромно количество енергия - тази енергия засега може да се направи само от конвенционалните горива."

Очакванията за възстановяването на Китай след пандемията спряха срива на петрола до известна степен, но тези очаквания все още не се сбъдват. Китай вече не е този двигател на растежа, който беше - стимулите на Пекин сега не са насочени толкова към строителния сектор, а към вътрешното потребление, което остава ограничено, коментира Цачев.

"Свикваме с мисълта, че икономическият растеж в световен мащаб ще бъде сравнително слаб - в най-добрия случай ще бъде по-слаб от предишното десетилетие, но няма да бъде рецесионен."

Сериозна световна икономическа криза е много малко вероятна заради продължаващото наличие на свободни пари, които задържат икономиката от това да тръгне надолу, каза Цачев. Икономиката все пак няма да расте с експлозивните скокове от последното десетилетие, тъй като централните банки няма да наливат пари и ще избягват да подкрепят дълга чрез ниски доходности и лихви.
 
Как се движат и какви са прогнозите за акциите в петролния сектор на фона на зеления преход; как Вашингтон ще попълни стратегическия си петролен резерв може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

*Материалът не е предпоставка за инвестиционно решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
Емил СТЕФАНОВ преди 8 месеца
Прекупвачите винаги печелят.
66
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До Анонимен/67 "Явно на европейските мъпети, пардон, лидери, така им харесва." - ми след като на електората (и у нас) му харесва, на тях какво им пука?
65
2
 
13
 
! Отговори
В предвид заглавието преди 8 месеца
не изпитвате ли лека доза прецаканост? Не само, че санкциите не работят, но и купуваме от същото с надценка! Нека му на Путин, а?
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Намести се! В синхрон с евроатлантическите ценности и ЛГБТ пропагандата, на ЕС му го наместиха точно отзад. На сухо. Явно на европейските мъпети, пардон, лидери, така им харесва. Да са краварски булки
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Европа е на голяма печалба. Руски рафинирани горива идват директно от Индия (преработен руски петрол). За цената - е по скъпо е, но така налагаме санкции на Русия.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бахмут и околностите. В покрайнините на Клещеевка продължават ожесточени боеве. ВС на РФ успяха да ударят опорен пункт на зомбитата на киевският наркокартел, елиминирайки до един взвод зомбирана биомаса. В същото време зомбираната биомаса понасят големи загуби в зомбита и техника, движейки се през минирани полета и прострелни участъци. Загубите и на ВС на РФ са доста големи тук. Ситуацията на южния фланг на Бахмут е постоянно напрегната.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направление Запорожие, район Ореховски. Съобщава се, че "атаките на месо" не се оказаха толкова безсмислени - зомбинацитата успяха да свържат предните части на ВС на РФ, да ги принудят да изразходват снаряди и боеприпаси по малки зомбивълни, след което започна активна контрабатарейна борба, включително удари с удари от HIMARS. Освен това киевският наркокартел засилва зомбираната по натовски стандарт биомаса в този район, прехвърляйки зомбита по-близо до фронтовата линия. Съобщава се и за прехвърляне на внушителен брой мобилизирани(новосъздадени зомбита).
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза пред CNN: "Украинската контраофанзива изостава от графика, но върви по план". Сигурно е така. Вярно е, че ако се съди по докладите, предшестващи началото на контранастъплението, то е много, много изостанало от графика. А основната част от плана, касаеща рязък пробив в отбраната на въоръжените сили на РФ, изобщо не беше изпълнена.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Луганска област, линия Сватово - Кременная. ВС на РФ продължават да отбиват атаките на зомбинацитата в района на Кармазиновка, който е югозападно от Сватово. Зомбитата атакуват на малки групи с лека бронирана техника, което е стандартната стратегия на киевския наркокартел в момента. Освен това зомбинацитата атакуват в района на Журавка балка, опитвайки се да изтласкат ВС на РФ от техните опорни точки. Позициите на зомбинацитата в района на Торския участък бяха укрепени след няколко набега на руски ДРГ. ВС на РФ щурмуват укрепените позиции на зомбитата в Серебрянското горско стопанство.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По добра стара традиция, беше извършен поредният рейд на БЛА-камикадзе Геран-2 с удари по обекти в Украйна. Експлозии са регистрирани в Черкаска, Кировоградска, Сумска, Черниговска, Житомирска, Киевска област и в самия Киев. Отчитат се значителен брой попадения в складове за БП с последваща детонация. Украинските пропагандни канали традиционно декларират изключително успешната работа на своята ПВО.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Харковска област, Купянски район. ВС на РФ временно преминаха в отбрана, за да отблъснат контраатаките на зомбитата на киевският наркокартел. За да спре настъплението на руските витязи, киевският наркокартел хвърля зомбивълни в атака. След като ВС на РФ се закрепиха на жп гара Молчаново, зомбираната по натовски стандарт биомаса се изтеглиха на резервни позиции и започнаха да натрупват зомбита в района на Купянск, подготвяйки по-мащабна зомбивълна. Освен това резервнии зомбита на киевският наркокартел пристигат в Двуречная, която е северно от Лиман 1.
56
0
 
6
 
! Отговори
ББ преди 8 месеца
Природата,климата ще ни убие...изнасилващите богаташи с ограбени от Народите са пътници на равно с ограбените!!!...има Бог!!!...няма империи...няма злато...няма ядрени с който да спрете процесите който предизвикахте..."империите" от алчност...с този Свят е свършено!!!добрата новина е,че убиващите Света ни и децата им ща горят в Ада заедно с ограбените!!!Ще се видим в Ада..."императори"...сИ...***.ин,Свободата ни е безценна...
55
19
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Хитрите индийци купуват евтин петрол от Русия,преработват го и продават скъпи горива в Европа.Печалбата остава в Индия.Празноглавите рашки гледат отстрани и се занимават с глупотевини като виртуални рубли.
54
17
 
3
 
! Отговори
от 106 години насам преди 8 месеца
историята на Русия е ЕНЦИКЛОПЕДИЯ по ПСИХИАТРИЯ. Русофилите се редят на опашка...
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Байдан спря да продава от резерва щото продаде половината резерв а той е събиран 40 години . Зависи оживлението на световната икономика колко време ще родължи . Ако времето на икономическа активност намълява все повече цената може пак да падне . От ел . автомобилите нищо не зависи . В Азия и дори в Африка потреблението ще расте .
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПЕТРОЛЕН БОКЛУЧАРНИК Е СВЕТЪТ ДНЕС ! НА НЯКОИ ТОВА ИМ ХАРЕСВА, ДА СИ ЖИВЕЯТ В БОКЛУЧАРНИКА, НЕ ИМ ПРЕЧА ! АЗ СИ ИЗБРАХ ЧИСТИЧКО МЕСТЕНЦЕ ! ТУК ЖИВЕЕМ СВОБОДНИ ЛИЧНОСТИ С НЕЗАМЪРСЕНО СЪЗНАНИЕ !
51
1
 
10
 
! Отговори
Joker преди 8 месеца
Още в началото на войната ви казах, че ще спечелят само Америка и Китай, губещи са Европа, Русия и Украйна! Това е толкова очевидно! Китай си взима евтини ресурси и събира сила, Америка си печели съюзници през НАТО и поглъща Европа! За останалите, успех в другият тираж!
50
2
 
4
 
! Отговори
за Христо Христов: преди 8 месеца
много начетен, почти колкото швейцарска крава
49
1
 
1
 
! Отговори
ПЕТРОЛЕН БОКЛУЧАРНИК преди 8 месеца
Е СВЕТЪТ ДНЕС ! НА НЯКОИ ТОВА ИМ ХАРЕСВА, ДА СИ ЖИВЕЯТ В ГРАДА С ***, НЕ ИМ ПРЕЧА ! АЗ СИ ИЗБРАХ ЧИСТИЧКО МЕСТЕНЦЕ ! ТУК ЖИВЕЕМ СВОБОДНИ ЛИЧНОСТИ С НЕЗАМЪРСЕНО СЪЗНАНИЕ !
48
6
 
5
 
! Отговори
от 106 години насам преди 8 месеца
политическата история на Русия е ЕНЦИКЛОПЕДИЯ по ПСИХИАТРИЯ