Пригожин се завърна в Русия като "облагодетелстван син"

Каква е стратегията на Путин?
28 юли 2023 21:00, Нели Христова
194
Пригожин се завърна в Русия като "облагодетелстван син"
Снимка: БГНЕС

Лидерът на групата Вагнер Евгений Пригожин беше сниман на срещата на върха Русия-Африка, която се провежда в Санкт Петербург, Русия, седмици след като бе пратен в изгнание заради неуспешния си бунт срещу Москва.

Снимки на боса с африканските служители бързо се разпространиха в руските социални медии в четвъртък и няколко военни блогъри изразиха изненада, че Пригожин ще присъства на форум, организиран от руския президент Владимир Путин.

На 23 юни Пригожин заповядва на хората си да тръгнат към Москва. Въстанието приключва на следващия ден със споразумението, че Пригожин и всички останали войски на Вагнер в региона ще заминат за Беларус.

Някои анализатори обаче казаха, че завръщането на Пригожин вероятно е било одобрено, ако не и наредено, от Путин поради обширните операции на "Вагнер" в Африка, които включват осигуряване на защита на правителствени служители в Централноафриканската република и Мали. Този ред на мисли би могъл да обясни и защо Пригожин не е изправен пред по-тежки последици за осуетения си бунт.

"Путин се нуждае от Пригожин за момента, за да преследва руските държавни интереси в Африка", каза пред Newsweek професорът по политически науки от Северозападния университет Уилям Рено. "Тези интереси включват конкуренция със Запада в сътрудничеството в областта на сигурността, минното дело и енергетиката."

"Групата на Пригожин също участва в проекта за кооптиране на африкански интелектуалци и групи в антизападен, антиколониалистки проект – отражение на дневния ред, насочен към Запада за партньорство и подкрепа за крайнодесни групи. Въпреки неудобствата на въоръжен бунт миналия месец, Пригожин все още е неразделна част от тези елементи на руските държавни интереси."

Междувременно Путин беше обект на подигравки и критики заради малкия брой африкански лидери, пристигнали за срещата на върха, която официално започна в четвъртък. Само 17 африкански държавни глави пътуваха до Русия за форума в сравнение в сравнение с 43 държавни глави, които присъстваха на срещата на върха Русия-Африка през 2019 г. (Русия отбеляза, че допълнителни африкански държави са изпратили правителствени служители или посланици.)

Критиците казаха, че ниската посещаемост е пример за изолацията на Русия поради продължаващата война на Путин с Украйна. Други казаха, че някои лидери може да са решили да пропуснат срещата на върха поради решението на Путин този месец да прекрати Черноморската зърнена инициатива.

Краят на зърнената сделка, която позволи на Украйна да изнася зърното си по море по време на войната с Русия, породи опасения за глобалната продоволствена сигурност. Путин се опита да успокои своите африкански съюзници, като им предложи безплатно зърно.

През последните години Путин увеличи усилията за изграждане на по-тесни отношения с африканските нации и гледката на Пригожин на срещата на върха може да бъде отражение на тази цел.

"Мисля, че присъствието на Пригожин на срещата на върха Русия-Африка е преди всичко да "успокои" африканските правителства, където има присъствие на "Вагнер", че "Вагнер" ще остане в тези страни като основен агент на помощта на руското правителство за тях", обяснява Марк Н. Кац, професор в училището за политика и управление Schar на университета Джордж Мейсън, пред Newsweek.

Що се отнася до онлайн реакцията на снимките на шефа на Вагнер от срещата на върха, Кац каза, че "посланието, ако има такова, насочено към руската общественост изглежда е, че Пригожин все още работи от името на Русия – и с благословията на Путин – в Африка".

"Това също може да е част от по-голямата тема, която според мен Москва се опитва да развие: „бунтът на Вагнер“ не беше опит за преврат срещу Путин, че каквото и да се е случило, е преувеличено от Запада и че Путин и Пригожин работят заедно сега."

Дейвид Силби – доцент по история в Корнел и директор по преподаване и обучение в Корнел във Вашингтон – каза пред Newsweek, че смята, че е важно да се обмисли коя е целевата аудитория за публикуваните снимки.

"Коя е публиката? Средностатистическият руснак не следва Twitter. Тези, които са вътре, са част от управляващия елит. Именно за тях е сигналът, че Пригожин се завръща като облагодетелстван син", каза Силбей.

"Не забравяйте, че той винаги е бил един от лостовете, които Путин използва срещу руската армия – лидер на външна паравоенна сила, която не е под техен контрол. л. Връщането му на тази позиция дава на Путин същия вид влияние както преди."

Силбей обаче призна, че завръщането на Пригожин е "признак на слабост, че някой може да се разбунтува и да бъде реабилитиран толкова бързо".

Рино също наблегна на това, като каза, че е "трудно да се обясни желанието на Путин да покани Пригожин на чай или каквото и да било като знак за сила".

"Въпреки че руската политика има своите особености, необичайно е при каквито и да било обстоятелства да се толерира водачът на бунт като член на съда", каза той..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и ДНР бяха приели на въоръжение стингери при все, че щатите не са им ги пращали директно... Интересно как ли))?
166
0
 
1
 
! Отговори
Румен Червенски преди 9 месеца
Тяхните циркове ,котишки Каваци са безкрайни,Женя,отдавна е офицер Феесбешник,нищо че е креминален престъпник ,7 год,,е Бил Зек е трудов затвор там е станал сътрудник,сега го използват за това онова ,е човекът наистина се ядосал на Шейгу като среляха с ракета по лагера му но не успяха да го умерят затова направи метежа ,схватка между хищнуци
165
0
 
1
 
! Отговори
Ала бала преди 9 месеца
Тия още не искат да си признаят, че Путин и Пригожин ги преметнаха тоя "пуч". А така къртиците на запада в Русия се показаха на светло заставайки зад "пуча" на Пригожин режисиран от Кремъл. Сега подават оставки и бягат и падат от балкони.
164
0
 
0
 
! Отговори
Оффф преди 9 месеца
Абе какви са тия разтягания на локуми! Не ви ли стана ясно, че този "бунт" си беше планиран и изфабрикуван от Путин и службите, с помощта на другарчето му Пригожин! Целта беше да провери кой е лоялен към властта, и също и да оправдае екскурзията на Вагнер в Беларус. За да могат там да си правят мизериите, и уж Москва да няма нищо общо...
163
1
 
0
 
! Отговори
Паню Баирски преди 9 месеца
Жалки убийци!
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пригожин има брутални компромати срещу това просто джyдже и затова прави каквото си иска.
161
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
Да се чете "блудния син". Очевидно е широко използван нарицателен израз. Не съм дотолкова религиозен да знам по какъв случай.
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Снимка за спомен. За последен спомен. Адоис, мучачос! Няма да ви запомним.
159
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кадировата Рамзанка изпадна в немилост, откак пращаше фалшиви кадри от фронта, снимани на дубайски фототапети. Ояде се, заприличал е на тлъста ханъма.
158
4
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 9 месеца
ХА ха ха ха ха ха ха ха Путин ви прави луди калинки бе ***,в света има една империя и един ВЕЛИК ИМПЕРАТОР и това е достатъчно за да си седнете на простият ***,ако НАТО и краварите имаха минимален шанс срещу Путин и Руската федерация до сега да бяха ги нападанали но знаят че ще ядът руските шамари!!!
157
5
 
8
 
! Отговори
Мда преди 9 месеца
В Русия касапите са облагодетелствани !
156
3
 
14
 
! Отговори
Правете си сметката преди 9 месеца
Общият брутен вътрешен продукт на всички африкански държави,съюзници на Путин и пристигнали на срещата в Москва е три пъти по-малък от този на Полша!
155
1
 
13
 
! Отговори
Болшой преди 9 месеца
Театър
154
3
 
10
 
! Отговори
СМЕХ... преди 9 месеца
НЕ ГЛЕДАЙТЕ ТИЯ СНИМКИ , КАТО ТЕЛЕ --ЖЕЛЕЗНИЦА ---"БРИКС" , ОТКАЗВА ФИНАНСИРАНЕ НА РУСИЯ, ТОВА Е ИСТИНАТА...ХА,ХА,ХАА....ДРУГОТО СА САМО РУСКИ НАДУВКИ И БЛЪФОВЕ..!
153
3
 
7
 
! Отговори
До глупака 102 преди 9 месеца
Другарю *** и неграмотен ***,пише се Таганрог. Стани теляк на любимотонти кремълски джудже.
152
1
 
4
 
! Отговори
СТРАШЕН КОМАНДОС! преди 9 месеца
Кой е наперения човекоядец с червената барета до ***?
151
5
 
13
 
! Отговори
аха преди 9 месеца
Путин и Пригожин никога не са били в конфликт...................те уж се скараха, уж щяло да има преврат...............да свалят Путин......................хаха........................голям смях.............да не забравяме, че руснаците са майстори на шахмата, театъра и цирка..................много хитро измислено...........даже на тая въдица се хванаха доста западни анализатори!!!
150
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До да - е, да! Това са тея Су-57 дето от 20 години все не могат да излетат, нали!? Турците се отказаха от тях, индийците също! И те могучи - като прехвалените Кинжали! Само пропагандна храна за изгладнили за руски успех български путинолюби!
149
8
 
2
 
! Отговори
читател преди 9 месеца
Има глобално затопляне в Русия.
148
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Банкеръ - факт е, че само българските путинофили сте като кюнци изотзад от руската пропаганда. Доста вагнеровци завинаги останаха в Бахмут. А ти си мечтай за Могучая дето се оказа чиста фантасмагория и путинофилски блян.