Военните режими в Африка "пешки" в играта на Путин

Жозеп Борел: Империалистическа Русия ги използва
2 авг 2023 14:08, Елка Василева
78
Военните режими в Африка "пешки" в играта на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че империалистическа Русия се стреми да използва военните режими в Африка "като пешки в своята глобална шахматна игра", предаде ДПА.

Още по темата
Русия, ръководена от президента Владимир Путин, подклажда неотдавнашните военни преврати в Африка с фалшивата си пропаганда и "печели от установяването на военни режими със своите частни милиции, които ограбват богатствата на региона", заяви Борел.

Превратът в Нигер през миналата седмица е петият от 2021 г. насам, след като демократично избраните правителства на Мали, Судан, Гвинея и Буркина Фасо бяха свалени, изтъкна снощи европейският първи дипломат в публикация.

В отделно изявление от понеделник Борел заяви, че ЕС отхвърля всякакви обвинения за чуждестранна намеса в преврата в Нигер.
(БТА, Симеон Томов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
47
 
! Отговори
pich преди 9 месеца
Ти да видиш, а че вие лапахте с десетилетия, това няма значение - Франция от колко години взема урана на Нигер срещу някакви поимощи?? Живеем в интересни времена пълно с лицемери!
6
1
 
37
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Ми вече не са пешки на режима във Вашингтон. Новият световен ред, където САЩ са регионална сила, а ЕС... всъщтност дали ЕС ще го има след 20 години?!
5
3
 
32
 
! Отговори
Нане преди 9 месеца
А... А... А вие пешки в играта на краваршингтоун... ===)))
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега кой казва истината? Говорителят на Белия дом Джон Кърби вчера заяви, че няма индикации, че Русия стои зад преврата в Нигер и допълни, че САЩ не са променили решението си относно присъствието си в западноафриканската страна
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а бг на сащ не е ли ???
2
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И Америка ограбваше района след като забърка войни във всички държави с установени режими и по този начин милиони невинни умряха. Защо не пишете за това ? Или от Козяк не дават ?
1
4
 
34
 
! Отговори
Пен преди 9 месеца
Тоя Путин е велик!