Руските терминали за зърно са препълнени след две обилни реколти

Ескалацията в Черно море заплашва износа
10 авг 2023 21:12, Анисия Иванова
47
Руските терминали за зърно са препълнени след две обилни реколти
Снимка: БГНЕС

Руските терминали за зърно са препълнени след две обилни реколти. Това означава, че всякаква военна ескалация в критичното по важност Черно море рискува да лиши света от огромното количество зърнени култури, на които разчита.

Капацитетът на пристанищата вече не достига, докато страната се опитва да изчисти запасите въпреки огромния износ. Русия изпрати 4,4 милиона тона жито през юли, което е рекордно за месеца и почти 60% над средното, според кoнсултант SovEcon.

Някои терминали в Азовско море са спрели да приемат зърно поради липса на място за съхранение, каза SovEcon. Това ще е проблем за фермерите, ако ситуацията в Черно море между Украйна и Москва се влоши и забави руския зърнен поток, защото те няма да имат къде да изпратят продукцията си, която е от критично значение за глобалните хранителни запаси.

Русия, която е основен износител на жито, преди месец напусна сделка, позволяваща на Украйна да изнася от черноморски пристанища, превозва повечето си зърно именно през Черно море. Според правителството на САЩ държавата започна износния сезон с най-големия запас от жито от три десетилетия насам. Поради големите наличности руското жито едно от най-евтините в света.

Според SovEcon руските продажби са се забавили поради забавяния, причинени от обработката на толкова много зърно. "Имаш задръствания по железопътните маршрути и забавяния около пристанищата, и всичко се трупа,“ каза Андрей Сизов, управляващ директор на SovEcon. “Всичко се ползва „почти“.“

SovEcon каза, че засега по-малките руски пристанища в Азорско море са по-препълнени от основното черноморско пристанище на Новоросийск. Съдове, плаващи от пристанища в Азовско море, обикновено разтоварват върху по-големи кораби в Керченския пролив, които продължават през Черно море, но движението през пролива е ограничено поради мерки за безопасност след атака над Керченския мост по-рано този месец.

Черно Море

Всякаква ескалация в Черно море може да има големи косвени последици за глобалния зърнен обмен. Киев удари руски нефтен танкер и предупреди, че още атаки може да последват, тъй като искат да отвърнат на удара след усилията на Кремъл да пречупи украинския износ на зърно, припомня Bloomberg TV Bulgaria. Това може да накара някой собственици на кораби да внимават повече преди да хвърлят котва в руски черноморски пристанища.

Ако задръстването продължи или се влоши, това може да доведе до главоболия със съхранението за руските зърнопроизводители, принуждавайки ги да трупат повече във ферми. Например, според Дмитрий Рилко, директор на базираната в Москва консултантска агенция IKAR, може да нямат място да съхраняват различни видове или класове жито отделно.

„Ситуацията със съхранението е доста напрегната,“ каза той. „Въпреки високия износ все още има много зърно, и Югът очаква втората партида от жътвата.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
2023 година Русия е прибрала около 140 милиона тона пшеница!Те няма да му мислят да мислят нашите политици!
38
5
 
1
 
! Отговори
лъжи и корупция преди 8 месеца
Започва с повиквателните за фронта. Всеки ден из РФ се палят ВоенКомати. Мнозина ги мобилизират вместо други привилегировани. Сами трябва да се снабдяват дрехи, аптечки, а често и с храна. Заблуждават ги, че ще са разпределени в тилови части. Конфискуват им мобилните телефони, за да не се знае в РФ какво става на фронта. Страшното е, че за разлика от украинците, и руските войници не знаят какво става на фронта и дават много жертви, като слепи са...
37
5
 
1
 
! Отговори
ВСУ редовно чисти преди 8 месеца
света от руски терористи
36
4
 
2
 
! Отговори
украинските дронове преди 8 месеца
само чакат да се появи руско корито, за да го зачислят към подводния флот
35
4
 
4
 
! Отговори
!! преди 8 месеца
Сега е момента украинците да почнат да им думкат по силозите за зърно - да видят рашистите - хубаво ли е.
34
1
 
5
 
! Отговори
не знам преди 8 месеца
Днес Русия изтреля ракета в космоса и ще покорява луната. Вчета Европейската космическа агенция съощи че отлага полета на няква си ракета за 2024. После си говорете за технологии колкото искате, същото е и със зърното.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Случаен минувач ще е по лесно да преместят всичките евро прасита и *** в покрайна да са директно при зоба, то и без тва там скоро хора няма да има
32
4
 
3
 
! Отговори
Бай Шиле преди 8 месеца
Всеки зърнопроизводител ще ви каже, че не може ако от декар изкарваш в добра година 100кг, а иначе 85-90кг, изведнъж да изкараш 170кг. Няма значение каква година имаш и колко продородна е земята не можеш да удвоиш производството без значение какви торове сложиш. Тук следва да се запитаме дали ще се правим на глупави, че не знаем, че зърното е радиоактивното Украинско или не? Това е като американците дето при Тръмп се хвалеха, че са нетен износител на петрол докато държаха Сирийския и Иракския!
31
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 8 месеца
В момента Русия си продава житото в Африка, но доставките са свързани с много трудности. Черно море е езеро, но най-краткият начин да се стигне до Египет и до други африкански държави е именно през Турция. Ако Турция си затвори проливите, Русия няма да може по този начин да изнесе нищо. Сега се заговори пък украинското жито да се товари на влакове, които до преминават през нас и да стигат до Гърция и там да се товари на кораби. Според мен такова начинание би било твърде скъпо.
30
13
 
5
 
! Отговори
има изход преди 8 месеца
Путин да вари качамак м Кремъл и да го раздава безплатно пред мавзолея на сифилистика Ленин.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Алекс..окраина свърши
28
19
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Препълнени с крадено украинско зърно.
27
15
 
7
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Нямам нищо против зърното, пречат ми росснаците около него. Полека-лека всички ще ги демобилизират на полетата в Украйна.
26
18
 
8
 
! Отговори
Истината е преди 8 месеца
Крадено жито
25
15
 
6
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 8 месеца
Да си го сварят на водка. Тази пияна нация може да поеме много
24
17
 
7
 
! Отговори
Ухаа преди 8 месеца
Обилни реколти от крадено украинско зърно !
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Силозите да зърно са взривоопасни. По принцип!
22
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
тъкмо да ги думне някой дрон )))
21
10
 
13
 
! Отговори
френски терминал преди 8 месеца
днес един френски терминал пушеше - май в него имаше от нестабилната уркаинскка високоексплозивна пшеница!
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес имаше известия за пожар в големи силози във Франция. Преди няколко дни в Турция гръмна пристанищен силоз.