Руски офицер иска политическо убежище, избяга в Литва

Военнослужещият е служил във военна част 59313-39
Обновена: 11 авг 2023 22:25 | 11 авг 2023 22:20, Йоана Цонева
62
Руски офицер иска политическо убежище, избяга в Литва
Снимка: БГНЕС

Лейтенант Иван Корольов пресече нелегално литовската граница, успя да стигне до Вилнюс и е задържан от служители на литовската гранична охрана на автогарата във Вилнюс на 10 август. Това разкри руската служба на "Би Би Си".

Военнослужещият е служил във военна част 59313-39.

Копие от военната му книжка е на разположение на "Би Би Си". Това е "Съвместното стратегическо командване на Източния военен окръг". В нормално време тази част е дислоцирана в село Тейсин, Хабаровски край. Би Би Си изпрати запитване до Министерството на отбраната на Руската федерация.

След като е бил задържан във Вилнюс, военнослужещият е бил върнат на граничния пункт, където е останал още 24 часа и откъдето е успял да се свърже със специалния кореспондент на "Би Би Си" Иля Барабанов.

"На 3 август взех решение да напусна Руската федерация поради факта, че не исках да участвам в кървавата война, която моята държава отприщи. В момента се намирам в Република Литва, където поисках политическо убежище", заяви Иван Корольов пред "Би Би Си".

"Участвах в СВО, но през цялото време бях на територията на Руската федерация. Не съм бил на територията на Украйна", твърди офицерът. - Участвахме в снабдяването на руските войски с боеприпаси.

Получавахме боеприпаси от цяла Русия, от всички части, от всички арсенали и ги разпределяхме по бригади, части директно в Украйна.", заяви руският офицер. Към момента "Би Би Си" не разполага с независимо потвърждение на тази информация.

Молбата на офицер от артилерията, който е бил "заместник-началник на склада на счетоводно-оперативния отдел на склада на полевата артилерия", е приета за разглеждане на 11 август, след което е изпратен в миграционния център в Пабрада, където ще остане, докато литовските власти разгледат молбата му. "Би Би Си" се свърза с литовските миграционни власти за коментар и очаква отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Източно от района на Харков. Купянски район. Подразделенията на ВС на РФ провеждат позиционна атака срещу позициите на зомбинацитата в североизточната част на Купянск. Съобщава се, че в този район има много дезертьори, тъй като недокомплекта тук се попълва от мобилизирани и тиловаци. Зомбинацитата имат много загуби поради постоянните атаки на руските войски и е доста проблематично да се евакуират зомбитата от фронтовата линия - екипите за евакуация се унищожават. Украински източници пишат, че пристигналият в района укрорайхгенералнацистишен Сирски моли спешно да се изпратят резерви в Купянск,
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСУ понасят огромни загуби по време на контранастъплението - Ритер. ВСУ преминават само 21 дни основно обучение и понасят колосални загуби по време на контранастъплението - 10 пъти повече от руските сили, каза бившият американски разузнавач Скот Ритър. ВСУ безуспешно се опитват да пробият руската отбранителна линия, добави той. В същото време основният им проблем според Ритер е липсата на подходящ военен опит и необходимите умения. "Украинците далеч не са най-добрите бойци. Много от тези, които са изпратени на фронтовата линия, получават само 21 дни основно обучение", заключи той.
29
2
 
5
 
! Отговори
Шарен свят преди 8 месеца
Много е важно под какъв ъгъл гледаш на нещата.За едни си терорист за други си борец за правда..Няма сила която да ме убеди ,че злото на планетата ни се кове отвъд Океана.Важното е пропагандата да работи и да ни представя за борци за демокрация.ОХ какво беше това....
28
6
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Осъзнал се и избягал от Блатото.Друго си е в цивилизацията.
27
6
 
8
 
! Отговори
Ехаа преди 8 месеца
Едуард Сноудън висш служител в Пентагона, поиска/ и му беше дадено/ политическо убежище в Москва. Американски войник избяга в Северна Корея за да не бъде съден. Е, и....??
26
10
 
12
 
! Отговори
ВСУ редовно чисти преди 8 месеца
света от руски терористи
25
9
 
14
 
! Отговори
Корупция и лъжи преди 8 месеца
Започва с повиквателните за фронта. Всеки ден из РФ се палят ВоенКомати. Мнозина ги мобилизират вместо други привилегировани. Сами трябва да се снабдяват дрехи, аптечки, а често и с храна. Заблуждават ги, че ще са разпределени в тилови части. Конфискуват им мобилните телефони, за да не се знае в РФ какво става на фронта. Страшното е, че за разлика от украинците, и руските войници не знаят какво става на фронта и дават много жертви, като слепи са...
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До СТРАНДЖАТА - със скоростта на контранастъплението и обратно на неговата посока.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А за украински такива да сте чели или чували??? Не? Ама не защото няма, а защото има свобода на словото и демокрация! Щом премиерът Денков поиска от СЕМ да бъде по-взисктелен към медиите неспазващи политическата линия на правителството и тиражират новини извън тази линия значи сме достигнали върха в демокрацията. Сега остава да пишем декларации, че обичаме Байдън...
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей този ще им помогне на укритата да победят руснаците
21
4
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 8 месеца
Е точно това ще изяде главата на Путин. Той дали има реалистичен поглед върху човешката психика и най- вече тази на " африканския елит"? Съмнявам се много.
20
3
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 месеца
Как върви блицкригът...
19
2
 
4
 
! Отговори
Винаги готов преди 8 месеца
Благодарение на енергичните действия на Президента и правителството, нашите хладилници са винаги пълни! - Завеждащият на моргата в Ростов
18
1
 
8
 
! Отговори
У бре преди 8 месеца
Това е незначителна постъпка ! На Руско-африканския форум бяха опростени от Путин 23 млрд дългове към Русия.В мрежата има една снимка между Путин и крал Мсвати от Лесото, които вдигат наздравици с шампанско.Същият този крал още следващата седмица "опрощаващо" напазарува 120 БМВ-та и Ролс-Ройси за роднини и приятели! Опрощение е нужно..
17
1
 
8
 
! Отговори
някой си преди 8 месеца
Имам чувството че тук пишат пияни пубери които на са ходили в казарма.........
16
6
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 8 месеца
Като чеття коментарите не разбирам умразата.Всичко е политика .Онзи или онази който написа преди мен коментара замисля ли се ако беше на двете страни едната нападатална другата отбранитална и пак народа страда губят се хора за някой болен мозък че иска ресурси .това е путин и сие .
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
КАК ВЪРВИ СПЕЦОБОСРАЦИЯТА НА ПУТНИ?СПЕЦОБОСРАЦИЯТА ПО ПЛАН ЛИ Е?
14
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Какво стана с контранаступът? Нещо няма укронацита нито в Крим, нито в Донецк, нито в Луганск. Единственото движение на укрите е на запад.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лейтенантът трябва да е на първа линия на фронта.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
... Много искат да бягат от пoмийната яма Русия, но не всички имат възможност и решителност да го направят...