Лукашенко: Путин е по-мобилизиран, по-хитър и по-мъдър

Той се закани, че Беларус ще използва ядрени оръжия
19 авг 2023 22:12, Нели Христова
179
Лукашенко: Путин е по-мобилизиран, по-хитър и по-мъдър
Снимка: БГНЕС

Беларус би била готова да използва ядрените оръжия, предоставени от близкия съюзник Русия, в лицето на чужда "агресия", каза президентът Александър Лукашенко в четвъртък, докато напрежението нараства около границите на страната със страните от НАТО.

Минск изигра ключова роля във войната на Русия в Украйна, като Москва използва Беларус като една от стартовите си площадки за инвазията в началото на 2022 г., докато съвместните руско-беларуски военни учения през последната година подхраниха опасенията, че беларуските войски могат да се присъединят към руските сили.

Според руския президент Владимир Путин през юни руските ядрени бойни глави са били доставени на Беларус за "възпиране".

В интервю за държавната информационна агенция Белта Лукашенко заяви, че Беларус "никога няма да се включи в тази война", освен ако украинците не пресекат границата му. Но добави: "Ние ще продължим да помагаме на Русия, те са наш съюзник".

Той също така предупреди, че ако бъде провокирана – особено от съседни страни от НАТО като Полша, Литва и Латвия – страната му ще "отвърне незабавно с всичко, което имаме", включително ядрени оръжия.

Не е ясно каква част от руския ядрен арсенал е бил транспортиран в Беларус наскоро, а американски и западни служители не са потвърдили публично, че са били прехвърлени каквито и да е оръжия – въпреки че висши служители от Разузнавателната агенция на отбраната на САЩ (DIA) казаха, че "нямат причина за съмнение" в твърдението на Путин.

По време на интервюто Лукашенко каза, че ако Беларус бъде атакувана, "няма да се бавим, да чакаме и останалото. Ще използваме целия арсенал от нашите оръжия за възпиране".

"Не донесохме ядрени оръжия тук, за да изплашим някого", добави той. "Да, ядрените оръжия представляват силен възпиращ фактор. Но това са тактически ядрени оръжия, а не стратегически. Затова ще ги използваме незабавно, щом бъде предприета агресия срещу нас".

Висшите служители на DIA казаха през юли, че не вярват, че Лукашенко ще има някакъв контрол върху арсенала, който най-вероятно ще бъде изцяло контролиран от Русия.

Регионално напрежение

Последните коментари на Лукашенко идват, когато ситуацията със сигурността в Европа става все по-нестабилна, като северните съседи на Беларус са изнервени от присъствието на руската наемническа група "Вагнер" – която е разположена в Беларус след краткотрайния си бунт в Русия по-рано това лято.

През последните седмици имаше съобщения за войски на "Вагнер", които се придвижват към тънка ивица земя между Полша и Литва, в явен опит да увеличат натиска върху членовете на НАТО и Европейския съюз.

Позовавайки се на загриженост относно "Вагнер", Полша наскоро обяви, че ще премести около 10 000 войници до границата си с Беларус и задържа двама руснаци, обвинени в шпионаж и разпространение на пропаганда за руската наемническа група.

Литва заяви в сряда, че временно ще спре операциите на два от шестте си гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус поради опасения относно силите на Вагнер, като вътрешният министър цитира „възникващи заплахи за националната сигурност и възможни провокации на границата“.

В отговор Беларус разкритикува Литва за предприемането на "неконструктивна и неприятелска стъпка", като нарече мотивите относно "Вагнер" "пресилени".

По време на интервюто в четвъртък Лукашенко отрече, че Путин може да е бил отслабен от неуспешния бунт на Вагнер, наричайки подобни твърдения "пълни глупости".

"Сега Путин е по-мобилизиран, по-хитър и по-мъдър. Нашите противници трябва да го знаят", каза Лукашенко и добави: "Днес никой няма да свали Путин".

Той също така повтори, че идеята за разполагане на "Вагнер" в Беларус е била негова. "За да потушим този бунт, да потушим този пожар, беше необходимо да приемем всякакви условия, защото бунтът можеше да бъде опустошителен за всички", каза той.

Войната в Украйна

Лукашенко също изрази мнение за продължаващата война в четвъртък, като предупреди, че Москва никога няма да се откаже от територията на Крим законно анексиран от Украйна преди повече от седем години.

Докато Русия е отворена за преговори за Украйна, тя "никога няма да си върне Крим", каза той, според Белта.

"Няма да стане. Засега се съмнявам, че тук, на изток, може да се постигне някакво споразумение. Но Русия е готова да обсъжда всякакви теми. Знам го със сигурност", каза Лукашенко, цитиран от CNN.

Той обаче твърди, че украинците "са притиснати от американците" и не искат да преговарят в момента, добавяйки, че преговорите "трябва да започнат без предварителни условия". Всички мирни преговори за Украйна трябва да включват Беларус, тъй като "ние имаме свои интереси там и нашата позиция трябва да бъде чута", добави той.

Крим беше насилствено превзет от Русия през 2014 г. – скоро след като украински протестиращи помогнаха за свалянето на проруския президент Виктор Янукович – когато хиляди руски войници за специални операции, облечени в немаркирани униформи, се разположиха около полуострова.

Две седмици по-късно Русия завърши анексирането на Крим с референдум, критикуван от Украйна и по-голямата част от света като нелегитимен и по това време считан за най-голямото заграбване на земя в Европа след Втората световна война.

След анексирането наблюдателите на правата на човека описват Крим като полицейска държава, като местните власти и руските служби за сигурност преследват и арестуват онези, които се смятат за лоялни към Украйна, включително членове на общността на кримските татари.

Доклад на Държавния департамент на САЩ от 2020 г. описва модел на нарушения на правата на човека в Крим от Русия или ръководените от Русия власти, включително незаконни или произволни убийства и насилствени изчезвания.

Оттогава окупираната територия се превърна в ключова част от войната в Украйна с Кримския мост – свързващ полуострова с континентална Русия – жизненоважна връзка за доставки за руските сили и цел за контранастъплението на Украйна.

По-рано под съветски контрол до обявяването на своя суверенитет през 1990 г., Беларус също е автократична държава, която е ефективно управлявана от Лукашенко след независимостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
компир преди 8 месеца
путин още като млад и крадлив гей от фсб си бе глупав сега е и стар и изкууфял в добавка
126
1
 
3
 
! Отговори
за да има мир, преди 8 месеца
путин в Сибир !
125
4
 
2
 
! Отговори
Моряка. преди 8 месеца
Няма ли да престанете с това "анексиране" но Крим?Крим от 250 години си е руски.В музея дворец Бахчисарай се пази копие от договора с тогавашното Кримско ханство.Това, че склеротика Хрушчов го подари през 1954г. на Украйна, няма никаква легитимност.И аз мога да ти подаря щата Минесота или Мичиган, ама...... .А пък може да ти подаря , ако искаш и Луната.
124
1
 
1
 
! Отговори
Ами да.... преди 8 месеца
Така се говори за началника....хаха.....
123
0
 
2
 
! Отговори
pipo преди 8 месеца
никой, освен лукашенко, по света не е казал това - дори и ким чен
122
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Средностатистическата рускиня за един айфон ще преспи с теб, ти си вярваш в някакви "православни" ценности. Ценности имат само във фантазиите.
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупости говориш ти. Влез в интернет и прочети цифрите. България процент разводи 36,6%. Средно за ЕС 45,5%, русия 73,6%.Майки били, ценности имали. Ама само в руската пропаганда и когато имаш петолъчки вместо мозък. Обществото им е в пъти по-пропаднало от западното по всички показатели и единственото на което се радвате е хомофобията и мизогинията.
120
5
 
8
 
! Отговори
Смех... преди 8 месеца
Стандарта. на живот на руснаците бил високама не живеели дълго щото ги пращали на война...затова и нашите русофил не ходели тамЗА ДА СА ОЩЕ ЖИВИ!!!
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
така е Амин.
118
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кои са ценностите на руския свят? Кои са "православните" ценности? Обществото им е едно от най-скапаните в Света. Масови разводи и масово самотни майки, масова крвения и меркантилизъм, огромни нива на наркомания и ХИВ, масова корупция. Кои точно са тези руски или православни ценности? Единствено с хомофобия и мизогиния могат да се накичат и то това все едно е ценност да мразиш част от населението. Те и в арабския Свят са хомофоби и мизогини. Невероятно достижение, няма що.
117
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мъдростта на Путин: превърна русия в икономически васал на Китай. русия продава суровини на Китай на безценица. Според руската опозиция газопроводът Силата на Сибир в момента оперира на загуба за да се поддържа сред зомбитата митът, че русия може да замени европейския пазар. Същевременно русия купува стоки от Китай на завишени цени. ИТ секторът напусна русия. Стотици хиляди руснаци са инвалиди от войната които ще бъдат бреме за обществото десетилетия напред. Мъдрост, мъдрост.
116
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Запада докато не се осъзнае,че Русия няма да спазва техните цености ще продължи години конфликта.
115
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВСУ системно ЧИСТИ СВЕТА от путинисти
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
руско корито се носи и БУМ, Черно море го погълна със шум
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
БЪЛГАРИЯ СЕ ЧИСТИ ОТ русоРОБИкомунисти
112
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когда между хлебом и свободой народ выбирает хлеб, он потеряет все, в том числе и хлеб. Если же народ изберет свободу, он обретет и хлеб, который вырастит сам, и никто его у него больше не отберет ! Степан Бандера
111
8
 
5
 
! Отговори
eдин преди 8 месеца
Аве ей ! Лукашенко каза буквално : Руснаците ще ги смелят буквално. И ако не седнат за преговори от Украйна ще остане едно маааалко парче около Киев. Това каза - а той ги знае нещата
110
4
 
7
 
! Отговори
До Факт преди 8 месеца
Прав си наистина Беларус е страшно подредена и уредена страна с липсваща организирана престъпност и минимална битова, с добро и безплатно здравеопазване и качествено образование.
109
4
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Тъй като смъ гледал цялото интервю(1.55 часа) дадено от Лукашенко на украинска журналистка която е обявена "персона нон грата" от "Зеленски и ко",както и много други журналисти из Киев (крие се в Испания),журналистка от Одеса,които не са съгласни с някои неща от управата на Зеленски.Та по интервюто,направо лАжат ,няколко контекса ..и друга е свободна фантазия с пропагандистическа цел... Лукашенко каза,че руснаците ще ги премелят и колкото по-бързо сключат мирен договор,толкова ПОВЕЧЕ ще остане
108
1
 
2
 
! Отговори
До: до номер 140 преди 8 месеца
Гледам и слушам всякакви, но ми става лошо от пропагандата и от двете страни. Но понеже мисля, че тази война не трябваше да се допуска се опитвам да чуя хора, които са твърдо против нея и задават въпроси, и търсят отговори за нещата, които се случват.