Кремъл: Наближава краят на доминацията на долара

Това заяви Владимир Путин на срещата на върха на БРИКС
22 авг 2023 21:56, Йоана Цонева
125
Кремъл: Наближава краят на доминацията на долара
Снимка: БГНЕС

В предварително записано обръщение към участниците в срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, руският президент Владимир Путин подчерта ангажимента на групата да насърчава световен ред, който да отговаря на мечтите и надеждите на огромното световно население, предаде АФП.

По думите на руския президент краят на доминацията на долара в рамките на световната икономика е "необратим процес".

"Това се случва в момент, когато публичните и частните дългове се увеличават, а нестабилността на финансовите, енергийните и други пазари се засилва", отбеляза той.

Страните от БРИКС, съставени от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представляват общо над 40% от световното население. Тъй като срещата на върха подготвя почвата за обсъждане на потенциални нови членове, президентът Путин се съсредоточи върху основните принципи, които ръководят съюза, като подчерта равенството, партньорството, зачитането на взаимните интереси и перспективната стратегическа траектория.

Още по темата
Путин потвърди ангажимента на групата да формира световен ред, който "отговаря на стремежите на разнообразното и огромно световно мнозинство". Руският президент акцентира върху принципи като "равенство, партньорство и взаимно уважение, които обобщават колективната мисия на държавите от БРИКС".

Тъй като дискусиите за разширяване продължават и се появяват нови предизвикателства, способността на Алианса да изкове сплотено и справедливо бъдеще за своите страни членки и извън тях ще бъде внимателно наблюдавана. "Феноменът БРИКС е доказателство за потенциала на многостранното сътрудничество при решаването на глобални проблеми и насърчаването на споделения просперитет", отбеляза Путин.

"Сътрудничим си въз основа на принципите на равнопоставеност, взаимна подкрепа и зачитане на интересите на другия и това е същността на перспективния стратегически курс на нашата група, курс, който съответства на стремежите на по-голямата част от световната общност, т.нар. глобално мнозинство", заяви Путин.

По думите му Русия остава надежден доставчик на храни за Африка, но наложените на страната санкции не позволяват тези доставки да се осъществяват безпроблемно и да се извършват необходимите банкови плащания, предаде БГНЕС.

Руският президент повтори, че Москва е готова да доставя безплатно зърно на Африка и заяви, че страната е близо до приключване на преговорите по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
3
 
! Отговори
FUCKGOVERMENT преди 8 месеца
Браво Владимире!!! В теб е надеждата и новия съюз БРИКС да спаси и оттърве света от този июлминатски фалшив долар, валутата на нацистите и репитилите които искат само войни и колонизация над целия свят!!! Пълно унищожение на долара и Сащ, без капка жалост!!!
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
алкохола не прощава
88
5
 
5
 
! Отговори
СПАС преди 8 месеца
ДАДОХМЕ 2 МИЛИАРДА ОТ ТЕЗИ ЗЕЛЕНИ КНИЖКИ И ДАЖЕ ЧЕРТЕЖИ ИЛИ РЕКЛАМНИ БРОШУРКИ НЕ ПОЛУЧИХМЕ?????.....АКО ДАДЕМ НА НА РУСНАЦИТЕ 100* 2 МИЛИАРДА РУБЛИ, ДАЛИ ЩЕ НИ ДАДАТ В ЗАМЯНА 8 МИГ30М??........МИСЛЯ, ЧЕ ДА, ЗАЩОТО ПЛАЩАМЕ В СТАБИЛНА ВАЛУТА, А НЕ ФАЛШИВ$!:)))))))))))))......................КАКВА ВАЛУТА Е ДОЛАРЪТ, КОГАТО НЕ СТРУВА ПУКНАТ САМОЛЕТ?!:)))))))))))))))))))))))))))
87
3
 
10
 
! Отговори
Сут преди 8 месеца
Това го слушаме от 30 години поне другарю Путин. Ама найси.пустия долар още командва и вие няма да сте човека,който ще го детронира
86
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонименти не си добре, Русия е най-големият производител на зърно в света
85
2
 
5
 
! Отговори
Рус финансист преди 8 месеца
И към какво да вържем рублата, за да изглеждат нещата по-добре?
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Много ми харесва как форумните специалисти, от смрадливата си дупка, критикуват действията на световни лидери, зад които стоят екипи от хиляди спецове и стратези.
83
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Москва е готова да доставя безплатно зърно на Африка ............ крадено от Украйна
82
9
 
11
 
! Отговори
ясно ми е преди 8 месеца
Че путин не е добре, но тези които му вярват, те какви са ? От 60 г. слушам и чета, как още миг и ще се срути запада, а то става какво...известен е лаф от комунизма: Капитализмът бил като мушмулата, колкото повече загнивал, по вкусен ставал.
81
4
 
12
 
! Отговори
копейкин преди 8 месеца
вай отивам вб банката да се прехвърля спестяванията в рубли.
80
9
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 8 месеца
Има икономика Русия мумук. Обменят картофи за петрол.И петрола не е техен. Евразия потъна , било Брикс ха ха ха ха...ЕС се основа още в началото на 50 те години с милиарди ДОЛАРИ , колко години минаха докато минаха на евро.. Пудрин халюцинира.И тази война е загубена кауза.Въпрос на време е руснаците да го очаткат.
79
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руснята от 100 г. си мечтае за смъртта на долара и въобще на запада, обаче всичките и опити да направи нещо по въпроса са тотален провал. Представяте ли си, Русия има икономика по малка от тази на Нидерландия а се напъва да командва света, смешен плач...
78
7
 
13
 
! Отговори
Паню Баирски преди 8 месеца
Наближава краят на така наречената руска федерация и на жалкия убиец Путин, Русия щебъде напълно изолирана и презряна от целия свят!
77
4
 
4
 
! Отговори
оффф преди 8 месеца
няма види свят без долар или новия световен ред...
76
5
 
8
 
! Отговори
Да прочете Маркс ! преди 8 месеца
И Ленин -- Путин изпада във грешката на Ленин ,че много бедняци от няколко бедни държави могат да направят нещо богато ! Няма как да направят конкуренция на богатия запад и да му се противопоставиш защото той ще ти издигне една ,,завеса ,, и ще ги смачка , а те ще трябва да ядат на Путин глупостите ! Със няколко уж богати на ценни елементи , но изключително бедни африкански държави привлечени за съюзници той се надява да го накриви на САЩ ,на туй отгоре там се водят и граждански войни .......
75
5
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Защо Жужето не е в ЮАР? Не смее да се покаже от бункера.Иначе белезниците и на самолета за Хага.А краят на долара го чакаме още от времето на СССР.Аха да дойде и все не става.СССР отдавна зачезна,а доларът все още е доминираща конвертируема валута.
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Долара в момента е с по добър фен шуй и постоянно яде от рублата!
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ОБРЪЩАЙ ДОЛАРОВЕТЕ В КОПЕЙКИ!
72
1
 
2
 
! Отговори
Ранобудник преди 8 месеца
А ти ко праиш 5 часа в нета ва? Надзирател ли си? Неноpмален ли си? Оди да спинкаш!
71
3
 
4
 
! Отговори
скоро в Крим преди 8 месеца
скоро в Крим