Пригожин направи първото си видео обръщение след бунта от... Африка

След похода към Кремъл лидерът на "Вагнер" се пази от публичното пространство
22 авг 2023 07:00, Нели Христова
75
Пригожин направи първото си видео обръщение след бунта от... Африка
Снимка: Twitter

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в първото си видео обръщение след неуспешния си бунт в Русия. Клипът предполага, че лидерът на групировката е заминал за Африка.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата група "Вагнер", показва Пригожин в бойно снаряжение, казвайки, че групата прави Африка "по-свободна".

Смята се, че "Вагнер" има хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са разположени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР) - където правозащитни групи и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления.

Миналия месец Обединеното кралство наложи санкции на двамата ръководители на операциите на "Вагнер" на континента, като ги обвини в изтезания и убийства на цивилни.

Бойците на "Вагнер" бяха обвинени и от САЩ, че са натрупали богатство чрез незаконни сделки със злато на континента.

Във видеото Пригожин казва, че "Вагнер" проучва минерали, както и се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Работим. Температурата е +50 - всичкоe както ни харесва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни действия, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна",  казва Пригожин. "Справедливост и щастие – за африканския народ, а за Ислямска държава, Ал-Кайда и други бандити ние превръщаме живота в кошмар."

Той казва, че "Вагнер" набира още войници и групата ще "продължи да изпълнява поставените задачи - дадохме обещания, че ще успеем".

Пригожин беше сниман в Санкт Петербург по време на срещата на върха Африка-Русия миналия месец, ръкувайки се с посланик Фреди Мапука, съветник на президента в ЦАР.

Откакто оглави краткотрайния си бунт през юни, който продължи само 24 часа, Пригожин се пази от публичното пространство.

Около 5000 войници на "Вагнер" превзеха контрола над южния руски град Ростов на Дон и се придвижиха към Москва с обявената цел да отстранят военното ръководство.

Пригожин обаче спря настъплението след преговори с Кремъл с посредничеството на беларуския лидер Александър Лукашенко.

Съгласно споразумение за прекратяване на бунта, обвиненията срещу Пригожин бяха свалени и му беше предложено да се премести в Беларус.

Имаше много публична борба между "Вагнер" и руското министерство на отбраната относно воденето на войната. Пригожин многократно обвиняваше министерството, че не е снабдило неговата група с боеприпаси.

Пригожин казва, че е основал групата "Вагнер" през 2014 г. Богат бизнесмен с криминално досие, Пригожин е известен като "главния готвач на Путин", защото е осигурявал кетъринг за Кремъл.

През 2014 г. "Вагнер" започна да подкрепя проруските сепаратистки сили в Източна Украйна и се смята, че е помогнал на Русия да анексира Крим.

Преди войната в Украйна "Вагнер" имаше около 5000 бойци - предимно ветерани от руските елитни полкове и специални части.

Пригожин обаче каза миналия юни, че броят им е нараснал от началото на войната в Украйна до 25 000 бойци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
1
 
! Отговори
скоро в Крим преди 8 месеца
В района на Спирни на Сиверското направление украинската артилерия отблъсна атака на окупаторите. Руснаците загубиха 7 Бойни Машини на Пехотата и 5 танка T 80. ВСУ също отблъсна руска атака в района на Клищиевка, унищожи 3 танка и 3 БМП. Понеже се движат през минни полета, които сами поставиха, един от руските танкове при опит за маневра, връхлетя върху друг руски танк.
62
1
 
1
 
! Отговори
До Нов Световен Ред преди 8 месеца
Няма лошо да мечтаеш, реалността е болезнена за всички русофилиPS, ще се видим на новия паметник на Путун
61
0
 
2
 
! Отговори
Елементарен сиУотсън преди 8 месеца
Руснаците от години пишат за високотехнологичните "Ратник" с вграден климатроник.
60
0
 
3
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 8 месеца
Некви си коззоеби пребиха нато в Афганистан и ги накараха да оставят 80 милиарда долара оръжие в ръцете на коззоеббите. Мадуро във Венецуела би шута на янките и ги изпрати през 9 земи в 120тата бухахахахаха. България събаря паметника на Съветския Войн за да построи още по голям на Президент Путин. Украйна бе закрита преди няколко седмици и в момента се изчистват последните съпротивителни клетки :))) Америка се разпадна заедно с пампърса на Бай Дрън. Живота продължава, нато.... не ;)
59
3
 
5
 
! Отговори
не чувам преди 8 месеца
русофилите да се оплакват как Русия граби и плячкосва Африка заради богатствата й,но постоянно повтарят как Запада бил грабил колониите,за тях руския грабител е най-добрия грабител,нищо ново като виц за слона,даже не са смешни,жалки са
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ГНЕВЕН - и ко дай рашистанците да правят като краварите щото да не останат по-назад. Типично инфантилно мислене на двугънков руcoроб.
57
3
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 8 месеца
Как така стана, че хора по целия свят следят тайно руски телеграм канали, както навремето се е слушало радио "Свободна Европа" и как така народите по света развяват руското знаме и това на Вагнер като символ на независимост и свобода?!? Риторичен въпрос, разбира се. Всеки надушва фашистката краварска воня
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
оххх - пуснах гълъбчетата - трябваше някъде да се похваля, щото досега чаках колежката да излезе, та едвам се сдържах - поздрави с това и за тоя калмук Пирожкин
55
2
 
5
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 8 месеца
То ако беше +50 тоя клоун щеше да е припаднал както е навлечен на снимката.
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЧВК Вагнер ще ни освободи от краварското робство
53
12
 
6
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 8 месеца
Целия свят е на страната на Русия във войната срещу ФАЩ ,на територията на фашистка Уссрайна!Послушният ЕС и безполовото НАТО не могат да влияят на световните процеси.Целия Свят мрази подлите кравари и техните прислужници.
52
8
 
5
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 8 месеца
Егати краварската наглост и алчност.Точно краварите да обвиняват някого в незаконни сделки и забогатяване е НЕЧУВАНА НАГЛОСТ!Световните терористи 1 от 75 години безчинстват в целия Свят , а цената на краварската алчност я плащат наивници като нас.
51
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
До Анонимен/41 "Какви печалби може да имат от Мали и Централноафриканската република, мейби банани" - не знам. Питай Нуланд, защо САЩ и Франция подготвят интервенция...
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Музикантите ще свирят на франсетата
49
9
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Браво на Вагнер! В Мали, по покана на правителството, изгониха френския Чуждестранен легион и ша'йката натовци (вкл. българи) около него.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Брей, в африка няма ценни суровини, според жълтoпаветнициците XD
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Евгени Пригожин 45 Западняците отдавна е колонизираха, откраднаха каквото имат и си тръгнаха когато повече нема какво да краднат :))) Още щяха да са колония на Запада Африка, но там земеделие трудно се развива поради климата им :))
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Музикантите разцепват!!
45
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахах, копейките чакат Пригожин да нападал Полша, а той отишъл на сафари в Африка! Между другото, предвидих че ще избяга в Африка, още след неуспешния му метеж
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А по-лошото е, че половин африка се е запътила към Европа... скоро тука от нИгъс и незабрадки, бели няма да останат... Всичко добро отива по дяволите...