Арестуваха генерали, отговарящи за въздушната защита на Москва

Не е ясно дали това има нещо общо с атаките от страна на Украйна
7 сеп 2023 21:47, Нели Христова
57
Арестуваха генерали, отговарящи за въздушната защита на Москва
Снимка: БГНЕС

Високопоставени руски военни са били арестувани по обвинения в корупция, според съобщения в държавните медии.

Информационна агенция ТАСС съобщи в сряда, че е бил задържан генерал-майор Константин Огиенко, бивш командир на армията за ПВО със специално предназначение, която отговаря за противовъздушната отбрана на Москва.

Под домашен арест беше поставен и командирът на 4-та дивизия на ПВО на Русия генерал-майор Дмитрий Беляцки.

Информационната агенция съобщи, че се води разследване за подкуп по твърдения, че в края на юни в град Долгопрудни, Московска област, Беляцки е получил 500 000 рубли (5100 долара) от ръководителя на организацията "Надежда" от името на Огиенко.

Парите са част от схема за подкупи от 30 милиона рубли (305 000 долара), в която руските военни разпределяли земя за застрояване, включително в Долгопрудни и град Лобня, съобщи бизнес вестник Комерсант.

Бяляцки се е признал за виновен и е сключил сделка със следователите, в която е дал показания срещу Огиенко, който не е признал вината си, предаде ТАСС.

Следователите казаха, че въпреки непризнаването на Огиенко за виновен след обвинението му по част 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Русия, "неговото участие в извършването на престъплението се потвърждава от съвкупността на събраните доказателства", предаде ТАСС.

Огиенко е служил като командващ 1-ва армия на ПВО със специално предназначение за противовъздушна и противоракетна отбрана от орден на Ленин от 2021 г. преди да бъде отстранен от поста след образуване на наказателно дело срещу него.

Срокът му е удължен до 27 ноември и ако бъде признат за виновен, може да получи до 15 години затвор.

Противовъздушната отбрана на Москва, която Огиенко ръководеше, не успя да предотврати десетки атаки с дронове, за които се смята, че са извършени от Украйна. Тези атаки са засегнали производствени предприятия и високи сгради, включително държавни министерства.

Имаше и атака с дрон срещу сградата на Сената на Кремъл през май, въпреки че досега няма съобщения за връзка между тези недостатъци на противовъздушната отбрана и ареста на Огиенко.

Друг виден руски генерал, Сергей Суровикин, бивш командир на силите на Москва в Украйна, изглежда се появи отново в понеделник, след като изчезна от публичното пространство в продължение на седмици.

Суровикин не е бил виждан от прекратения бунт на Wagner Group на 24 юни и според съобщенията е бил задържан като част от чистка на военни служители. Доклади от юли, базирани на американското разузнаване, предполагат, че той е знаел предварително за плановете на покойния бивш шеф на Вагнер Евгений Пригожин да предприеме поход към Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ВСУ системно чисти СВЕТА ОТрашисти
49
0
 
1
 
! Отговори
всяка нощ фойерверки преди 7 месеца
КАТО НА НОВА ГОДИНА ! ВЕСЕЛО СТАВА ! БУМЕРАНГЪТ СЕ ВЪРНА ОБРАТНО В РУСИЯ !
48
0
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 месеца
До Весел Патиланец 48 А ние като си произвеждаме ток в изобилие, защо не си го продаваме на нас евтино , а износа на международни цени ?
47
0
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 7 месеца
Живота в Русия е прекрасен. Вече наподобява този в СК.
46
1
 
0
 
! Отговори
Загрижен преди 7 месеца
Да му се не види - една рубла няма и 2 ст. - кога стана така - май е време да инвестираме 20лв в рубли - ще печелим яко! Сега са 1000 рубли, после ще станат 2000-3000 и до края на годината още повече!!! Даже мисля че ще станат безценни и всички ще искат вместо рубли да им пращат нефт! ;-)))
45
1
 
1
 
! Отговори
Весел Патиланец преди 7 месеца
До ха 44 Драги ми смехурко, да вземеш да четеш преди да пишеш - колко е акциза на горивата в България и колко е в матушката ти? да помогна - разликата е 1-1,20лв разбирай руснаците си го продават за колкото искат щото си го копаят - на нас ни струва 1,20 + 1,20 акциз, понеже трябва да храним някак и ниско образованите и социално слабите като теб! Но, "Да здравствует!"
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо ги арестуват? Нали уж руските фашисти громят украинската армия?
43
1
 
1
 
! Отговори
Мноогу гладни! преди 7 месеца
Генерал задигнал две бутилки водка!Командировайте го у БГ да се изучи.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия неща там са нескончаеми. Вождовете им винаги се съмняват в подчинените си. Те си обичат да живеят по такъв начин.
41
4
 
5
 
! Отговори
ха преди 7 месеца
До ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯВместо да гледаме себе си че сме цъфнали и вързали ни бива да се подиграваме с други . И така да закръглим 1рубла на 2 стотинки за по лесно смятане. Да вземем например бензин А95 който струва в Москва цели 57 рубли която прави ограмната сума наши пари 1.20 лв. Ха идете и купете не само тука но и в целия ЕС лагер бензин на тая цена да видим ще намерите ли.
40
6
 
9
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 7 месеца
1 рубла = 1.9 стинки
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С високите етажи да внимават!
38
12
 
4
 
! Отговори
до 33 преди 7 месеца
ти като не си крепостен, ядеш мухлясало украинско жито и чакаш американските ценности да те посипят!
37
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ТИТЛАТА ГЕНЕРАЛ Я НЯМАТ ЗА НИЩО В ПУТИНААКНИКЪТ! 2000 ГЕНЕРАЛИ ИМАТ В ПУТИНААКНИКЪТ! ЗА СРАВНЕНИE БЪЛГАРИЯ ИМА 100 ГЕНЕРАЛА ПРИ УСЛОВИЕ , ЧЕ НИЕ ПОЧТИ НЯМАМЕ АРМИЯ НО ПАК Е ПО-ДОБРЕ ЩОТО СЛЕД ПАДАНЕТО НА КОМУНИЗМА ПРЕЗ 1990-ТА СА БИЛИ 200 НО ВЕЧЕ СА 100 ДОСТА ИЗМРЕЕА :D
36
3
 
8
 
! Отговори
Джудже преди 7 месеца
Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. В превод: "Видял Путин, че Зеленски подкара корумпетата и той реши да се изяви. "
35
3
 
12
 
! Отговори
Германец преди 7 месеца
"Всичко върви по план" -- виден кремълски гросмайстор.
34
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Как се чувствате с 500К украинци под земята,харесва ли ви прокси войната на Америка с Русия?Вместо да лобират за мир искат още млади мъже дa си отиват.Вие сте цинични.
33
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Москаляшкия генерал за 5000 долара ще продаде и дъщеря си в Холандия. Абе верно че на Путин едната дъщеря е там. Интересно какво ли работи и колко туриста обслужва на ден
32
7
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 7 месеца
Какво може да направи ПВО-то срещу дронове пускани от парковете и с наводчици по покрива на Кремъл?
31
19
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Цар долар ти си смачкан по рождение кат тоалетна хартия!