Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна

Консенсусът е изненадващ, тъй като групата е дълбоко разделена
9 сеп 2023 18:25, Анисия Иванова
198
Лидерската декларация на Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс.

Председателят на страната домакин Индия Нарендра Моди обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи, които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в декларацията.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход". (В. Арангелов, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Укрите са изобретили дронове, които патрулират, прихващат и унищожават руски дронове!
30
0
 
0
 
! Отговори
Не като твърди, че преди 8 месеца
а тъй като не са изпълнени условията на сделката. Журналистите сигурно са учили, че има съществена разлика между твърдение и факт.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А трябваше ли? И какво значи осъди? Обща декларация срещу някой на който никога не ми пука. Като на протест срещу правителството.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руская ракетая са разбила оти имала земля в илюминатаре!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 28. С писане на глупости не стаа бе...няма палюсчета а и не ти са получва а ?
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нищо не разбирам ! Събрали се там 20 държави и приели декларации некакви без да *** канят и питат. Да си ги спазват. Те са си за тех си. Щом не са *** питали мен аз нямам отношение и не съм задължен с нищо.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 22. А защо не ти прави впечатление, че се е стигнало до консенсус? И срещу заграбването на чужди територии и за СПРАВЕДЛИВ мир в Украйна.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дъpтитe русофили мразят украинците, че руснаците са ги пръснали по Европа, включително у нас! *** oтcko е да се мразят един - друг народите заради политиката на държавите и заради продажните политици! Мога да бъда приятел със всякакъв чужденец, стига да е читав, и е добре дошъл на моята, нашата земя! В същото време, ако имам проблем с npoocтak, дори и да е сънародник българин, примерно русофил, размаазвам му главътъ без излишни емоции, и го оставям да се гърчи!
23
0
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 8 месеца
До 15. Да, да, прочетох я много внимателно, за разлика от теб. А ти обърна ли внимание на най-важния пасаж "изненадващо бе постигнат консенсус...". И ми изтриха коментара - да живее цензурата, която не дава да пишеш за джуджета. Хи-хи-хи.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация"..................Светът не се върти около Украйна. Това, че западът има какво да губи там си е лично негов, а не световен проблем.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Aбе тъй като гледам баш си я осъждат: "Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността" - ама нали трябва да се лее про-руската ви пропаганда
20
0
 
0
 
! Отговори
gosho преди 8 месеца
До Горд Русофил severnokoreyska li ti e kolata .
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма как да осъди, след като в състава на G-20 са БРИКС+ и G-7+. БРИКС са мнозинство и Хегемонът и Еесовската Зона са безсилни.
18
0
 
0
 
! Отговори
хахахаха преди 8 месеца
Голям успех на БРИКС в Г-20....Франция, Великобритания и Германия клекнаха пред реалноста - без Русия, Китай Индия няма икономика....само САЩ все още държи да има война, за да продава чертежи на банановите републики-колонии като Чалгария на БокоиКиро, литва.латвия и естония - дрипавите джуджета, които лаят като френски булонки пред Руска мечка!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато САЩ бомбардират поредната държава в дългия списък, никой нищо не осъжда, така че и за руските войни трябва подобно отношение.
16
0
 
0
 
! Отговори
Германец преди 8 месеца
До колите ли. Глу.пости, Германия няма нужда от руските ресурси и почти е скъсала с тях. И ще продължава да прави коли (и сам знаеш кои марки), които ще се продават по цял свят, за разлика от масквич и лада.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе дермократе, ти въобще прочете ли статията или караш на автоматик?
14
0
 
0
 
! Отговори
Западняк преди 8 месеца
До 2. И коя идеология е хубава бе, шушляк?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ХАХА ХА ХА! Проължават. Идва спедащия пакет.
12
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
До Горд Русофил Севернокорейска ли? :) Защото само там "пабеди диктатурата"