Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа

Това е само началото, казва Андрей Мордвичев
10 сеп 2023 13:05, Нели Христова
356
Руски генерал: Украйна е само трамплин към война с Европа
Снимка: БГНЕС

Ключов руски генерал, когото руският президент Владимир Путин повиши тази седмица, гледа на нахлуването в Украйна като на просто "стъпало" към по-нататъшен конфликт с Европа.

Путин започна пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки опасения у много анализатори, че Кремъл може да има по-големи амбиции отвъд поемането на контрол над бившия съветски съсед. Руските коментатори и законодатели често засилват тези страхове със своята анти-атлантическа реторика по време на войната - рутинно насърчавайки директни удари срещу европейски и дори американски цели.

Тази седмица Путин повиши генерал-лейтенант Андрей Мордвичев в чин генерал-полковник. Военният лидер вече е изпълнявал ролята на командващ Централния военен окръг и Централната групировка на руските войски в Украйна.

В скорошно интервю за московската държавна телевизия Russia-1, клип от който се разпространи широко в социалните медии в събота, Мордвичев казва, че вярва, че войната на Путин ще продължи доста дълго време и ще се разшири в бъдеще.

"Мисля, че има още много време за отделяне. Безсмислено е да говорим за определен период. Ако говорим за Източна Европа, което ще трябва, разбира се, тогава ще е по-дълго", заявява генералът.

"Украйна е само трамплин?",  пита го интервюиращият.

"Да, абсолютно. Това е само началото", отговаря Мордвичев, който продължама, като казва, че войната "няма да спре тук".

Преди нахлуването в Украйна Путин изложи визия за възстановяване на отдавна несъществуващите територии на Руската империя в единен блок. Руският лидер и неговите съюзници многократно са казвали, че не смятат Украйна за независима от Русия, заявявайки, че суверенната нация трябва да бъде върната под контрола на Москва.

Някои от съюзниците на Путин често изтъкват възможността за разширяване на инвазията на Кремъл в страните от НАТО, включително Полша и няколко други източноевропейски нации. Анализаторите посочиха визията на руския президент и предложенията за разширяване на войната от различните му съюзници като тревожни признаци, че Москва може да изтласка военните си усилия отвъд Украйна.

Лидерите на НАТО защитиха своята военна и хуманитарна помощ за Украйна, заявявайки, че целта им е да попречат на Путин да избута силите си още на запад в Европа. Източноевропейските нации, като Полша, бяха едни от най-шумните защитници на Украйна, тъй като техните лидери се страхуват, че границите им може да бъдат следващите, които ще бъдат предизвикани от силите на Путин.

Руските лидери твърдят, че тяхното нахлуване в Украйна е отбранително, за да предотвратят разширяването на НАТО и да защитят рускоезичните в Украйна от "геноцид". Те твърдят, че правителството на Киев се ръководи от нацисти, като същевременно казват, че Украйна твърде много подкрепя правата на LGBTQ+.

Мнозина смятат твърдението на нацистите за особено странно. Украинският президент Володимир Зеленски е евреин и самият той е роден рускоезичен. По време на предизборната си кампания през 2019 г. той навлече критики за акцента си, когато говореше на украински. По времето, когато Зеленски спечели и встъпи в длъжност, министър-председателят на Украйна също беше евреин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


356
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Фен на Ники Джъстис преди 8 месеца
Войната е вече тук. Питайте румънците на чиито глави падат отломки от руски дронове. Нашата извънредна икономическа зона в Черно море на практика е вече окупирана от руски бойни кораби, като по този начин се осуетява разработването на значимите находища от природен газ там. В същото разни наши заблудени русофилски еничари продължават да ронят крокодилски сълзи за *** и Альоша.
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Аскер 174 Ти от Тюркие ли се обаждаш или правиш сметка за колко време можеш да вземеш на бегом разстоянието от Кърджали до Капитан-Андреево, ако онази армия пак се озове на Дунава?
171
0
 
0
 
! Отговори
До Хохо 175 преди 8 месеца
Ти припомни една много, ама много голяма и важна истина, на която кой знае защо не се обръща внимание. Не само отсега, а още от Гражданската война насам, ключовите постове в СССР са в ръцете на евреи. След промените там, 3/4 от богатствата на Русия са в ръцете на евреи. За Украйна точни цифри не знам, но явно и там е така.Така че, когато някои се питат защо се случва това или онова в онази част на света, нека да имат предвид кой дърпа конците задкулисно, а за пред хората руснаците били виновни
170
0
 
0
 
! Отговори
хе хе хе преди 8 месеца
Статията е възпалила родните евроатлантици. Не че в нея има нещо сериозно, освен евентуално връщането на НАТО в границите му от 1994 г., те това руснаците си го казаха преди 2 години. Но би било забавно да гледам как нашите желто паветни евроатланти отиват на бой с "пияните мужици":)
169
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 148 - твърдиш, че БВП на глава от населението на България е по-голям от този на Русия. НО Световна банка дава следните данни - БВП на глава от населението ( GDP per capita) за 2022 г. - Bulgaria 13 772 долара на човек, Russian Federation 15 345 долара на човек - брутен вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателната способност 2022 - Русия - 36500 долара на човек, България - 33 500 долара на човек. Така че посмали малко - това което казваш изобщо не е вярно
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ша ви уважа родителката руска. Много ша я уважа. Пияни руски екскрементиии.
167
0
 
0
 
! Отговори
Хохо преди 8 месеца
Руските и украинските политици и олигарси са предимно евреи. Но постоянно се взаимообвиняват на нацисти и фашисти. За да си мучи простолюдието.
166
0
 
0
 
! Отговори
Дядката преди 8 месеца
Стига сте плашили нашите управляващи ,че повечето вече изцапаха гащите!А и премиера ни Денков онзи ден заяви че е готов да воюва с Русия?Това означава че са раздали бели знамена на нашите генерали ,които са повече от войниците ни!!
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
бълнувания на алкохолизирани, бедни мужици! Украйна ги бие, къде са тръгнали да превземат Европа.
164
0
 
0
 
! Отговори
блицкриг преди 8 месеца
''Киев за три дня'' Генералът забрави да уточни за колко дни ще е са Париж.
163
0
 
0
 
! Отговори
Путин преди 8 месеца
Всичко върви по план. НАТО се разшири с 2 държави и вече Русия граничи не с 200, а с 2000 км вражеска територия. Всичката налична руска военна техника е пратена в Украйна. Сега и Монголия може да превземе Русия. Дееспособността руска армия е разбита, разчитаме на мобики. С въоръжението сме ок - чакаме доставки от Северна Корея. Дружбата ни с Северна Корея и Иран укрепна. Руската икономика е във възход, а рублата мачка долара. Ние сме срещу гейовете, но в Русия скоро ще останат само жени.
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След падането на новомаьорское руснаците рият нова одбранителна линия около ростов
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Сега е момента да се превземе Европа, по-слаби европейски страни, никога не е имало, военно." - и какво да прави Русия с Европа като я превземе? Европа няма нищо, Европа е бедна като мишка.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бият се за Тукмак
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво става с контранастъплението?
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хайде стига моля ви се, знаем ги опорките на путинофилите, то и Киев щяха да го превземата за 2 дни, но истината е, че към днешна дата Русия загуби 300 000 в Украйна, финансовата и система е на командно дишане, икономиката и е рухнала под санкциите, военните свалят чипове от съдомиялни машини да ги слагат на ракетите да воюват в Украйна, но Путин и руснаците живеят в някакъв паралелен свят и си въобразяват, че Русия може да победи модерната украинска армия и продължават неистово да се гърчат и да симулират някаква пародия на военна дейност в Украйна.
157
0
 
0
 
! Отговори
Руски генерал преди 8 месеца
Путин и руската армия са най-велики. От 2 години се опитваме да превземем село Авдеевка до Бахмут. До две години ще успеем! А с отрицателно темпо, с което анексираме Украйна, скоро ще стигнем до Сибир!
156
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При Тодор Живков немахме тоалетна хатрия и банани, а при ЕС и НАТО имаме тоалетна хартия и банани и като бонус можеме да бегаме свободно на запад.
155
0
 
0
 
! Отговори
омочан европедерас преди 8 месеца
MOЧА трябва да се бутне и на мястото да се построи гей-клуб.
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ЛЕВСКИ ... абе руснака си го е казал в прав текст, ама ти си го разбрал както на тебе ти изнася... така че не ни баламосвай...