Киев твърди: Пробита е руската отбранителна линия край Бахмут

Ожесточените боеве в района на Бахмут продължават
18 сеп 2023 20:17, Анисия Иванова
115
Киев твърди: Пробита е руската отбранителна линия край Бахмут
Снимка: БГНЕС

Украйна заяви, че нейните сили са пробили руска отбранителна линия край източния град Бахмут на фона на ожесточени боеве в района, предаде АФП.

Бахмут попадна под руски контрол през май, но оттогава украинските сили се отдръпнаха около града, като твърдят, че са превзели близките селища по време на контраофанзивата си.

"Ожесточените боеве в района на Бахмут продължават", заяви командващият сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски.

"В резултат на успешните действия на нашите войски отбранителната линия на противника беше пробита", добави той.

Киев започна контраофанзивата си през юни, след като натрупа оръжия, доставяни от Запада, и набра щурмови батальони.

Миналата седмица той обяви, че силите му са поели контрола над Клишиевка и Андриевка - две малки селища на юг от Бахмут.

"След като загуби Андриевка и Клишиевка миналата седмица, врагът провежда многобройни контраатаки от различни посоки, опитвайки се безуспешно да си върне загубените позиции", заяви Сирски.

От юни насам напредъкът на Украйна срещу укрепените руски позиции е ограничен, което предизвика дебати сред западните съюзници на Киев относно военната ѝ стратегия.

Междувременно руските сили проведоха кампания за въздушни бомбардировки, насочена към южните региони на Украйна и пристанищата за износ на зърно по морето и река Дунав. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми като Украйна няма авиация, аз пак питам защо русия отстъпва по всички фронтове? Колко още ще чакаме "освобождението" на Донбас? Защо русия губи кораби и подводници за стотици милиони? И въобще защо когато САЩ имат 1000 Ф-35, Украйна няма авиация? Толкова много въпроси, а толкова малко отговори в главичките на рашистите.
70
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Успокоявате се с фантазиите, че Украйна била получавала много помощи. Фактите са, че Румъния има повече хаймърси от Украйна. Фактите са, че досега не е доставен нито един танк Абрамс. Нито един Ф-16. Да не говорим за Ф-35 от които САЩ са произвели 1000 бройки. Това са фактите. Обаче за рашистите фактите нямат значение. Те си живеят в свой свят на мечтите. Розови понита, религията русия и пророците Путин и Радев.
69
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам за руската армия ама цялото нато наблъска украйната с оръжия за милиарди за контраофанзивата а накрая едни селца с по 100 души на кръст не могат да превземат още
68
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом укро месото само се предлага на промоция, как да му откажеш? Освен това укро манджата е овкусена с подправки от целият западен свят. Първо месото, после останалото, така се прави
67
8
 
18
 
! Отговори
Горд Българин преди 8 месеца
До Анонимен 72 От ден на ден украинската армия отслабва. Живата сила драстично намалява, оръжията намаляват, парите намаляват. Руснаците вместо да дават много жертви в настъпление просто изчакват - война на изтощението. Изтощават и тила на украинците и скоро като тръгнат напред няма да имат съпротива. Ако беше ходил в казарма щеше много неща да разбереш и да си отговориш на много въпроси.
66
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Стига сте писали за укро-месо или за Зеленски. Отговорете защо една велика могъща държава като русия не може да "освободи" Донбас? Защо 14 танка чалънджър и 0 танка абрамс са пречка за русия да освободи Славянск и Краматорск. Стига сте гледали Зеленски и украинската армия. Кажете защо Славянск и Краматорск не са в русия?
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега най важното е, укро месото само да се мята на мините и бомбите, след като привърши ще има освобождение на цялата територия на бившата държава украйна
64
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рашисти, стига сте гледали Украйна. Кога велика русия ще освободи Донбас? Почти половината от Донецка област е под украински контрол. Славянск, Краматорск, Лиман, Авдиивка, Угледар и други чакат "освобождението". Защо 14 танка чаленджър, 0 танка абрамс и 0 Ф-16 са спрели освободителния марш на великата могъща руска армия. Украинската армия вече три пъти е убита, а Славянск и Краматорск продължават да чакат. Не подменяйте темата с Украйна. Защо Донбас още чака руските освободители?
63
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пробиха всички мини в района с телата си и техниката си, а докато дойдат подкрепленията нови мини ги чакат
62
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
С твърдение,пробив,не се прави.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е щом е пробита я запушете бе
60
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А на руснаците казаха ли?
59
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Славянск и Краматорск в Донбас питат защо русия все още не ги е "освободила". Защо ни занимавате с украинската армия дето вече е убита три пъти? Интересуват ни руските освободители на Донбас. Донбас ви чака с цветя. Вече над 500 дена Краматорск и Славянск в Донбас чакат братска русия. Авдеевка, Угледар, Лиман в Донбас чакат руската армия.
58
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А кога ще почва контранастъплението,хахахаха
57
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакам отговор, докога русия ще търпи, че почти половин Донецка област е под украински контрол? Тук ни занимавате с украинската контраофензива с 14 танка Чаренджър, 0 танка Абрамс и 0 Ф-16. А мен ме интересува защо велика русия е в отбрана и кога ще бъдат "освободени" Славянск и Краматорск? Славянск и Краматорск в Донбас чакат "освобождението" на Донбас.
56
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
от руснак войник не става .р.а.я. са и глупави
55
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Слава на братска Украйна
54
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проф. Витанов в БЛИЦ-Пропагандата стана вече толкова смешна, че чак е вредна за здравето. Туй превзели, онуй превзели, руските отбранителни линии си стоят непробити. От началото на юруша три корпуса заминаха.Особено ми е смешно, като излезе да се пени някоя компетентна девойка. И-и-и-и-и? Три корпуса са на 2 метра под земята.
53
7
 
2
 
! Отговори
пригожин преди 8 месеца
Който държи Клещовка държи и Бахмут
52
7
 
9
 
! Отговори
Дупки пробиваме преди 8 месеца
Ей те много пробивни били тези киевляни бе да не им се надяваш още от началото на операцията пробиват ли пробиват .Като слепи кучета са пробиват гьотере.