Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно

Киев е подал съдебни искове в Световната търговска организация
Обновена: 18 сеп 2023 21:31 | 18 сеп 2023 21:20, Анисия Иванова
265
Украйна ще съди Полша, Словакия и Унгария заради забраните за внос на зърно
Снимка: БГНЕС/ EPA

Киев е подал искове в Световната търговска организация (СТО) срещу трите си съседки от ЕС - Полша, Словакия и Унгария - във връзка със забраните им за внос на украинско зърно.

"За нас е изключително важно да докажем, че отделни държави членки не могат да забраняват вноса на украински стоки", заяви в изявление министърът на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, цитиран от БГНЕС. "Ето защо ние завеждаме съдебни дела срещу тях."

Още по темата

По-рано днес земеделският министър Кирил Вътев призна, че ако България не е била отменила забраната за внос от Украйна, страната ни е била заплашена с глоби от Европейската комисия (ЕК).

Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

По думите му има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не се регламентират лицензионните режими, което означава да се определят стоки и количества, от които ще има определен внос.

Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, обеща министърът.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес именно заради отпадането на забраната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вместо да им се кланят на майчината загриженост да са облечени, нахранени и напоени, тия се зходиха не мога да го приема.
143
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе че съди на върба,защо само боите от сив че купуват украинските.буклуци,а да кажат от къде купуват зърно гаер синия ,Франция и другите държави ,те, р купуват украинско зърно ,защо бря тарикати гейски
142
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не съм изненадан, руснаците ги храниха 100 години и накрая тия се продадоха за няколко долара, погнусен съм извинявайте ама.
141
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Направо съм разочарована от постъпката на украинците. Последно време взимат много не логични решения. Абе като виждаш че със всичката мулти-милиардна подкрепа и безброй външни изпълнители не можеш да победиш руснаците, вземи и седни на масата на преговорите. Защо е нужно да умират стотици хиляди само за едното его???
140
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама поляците са си виновни. Храни куче да те лае е най-точното описание на ситуацията.
139
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според екс министър на МОУ в Украйна те са имали оръжие само за първите 3 месеца от войната.Ако не беше летище Жешов в Полша, до сега Украйна щеше да е ликвидирана. И не, че сега не е като швейцарско сирене надупчена, но поне има доставки.Просякът Зеленски се превърна в единствения турист президент, който само чрез просия воюва. Дай, бате оръжие! Дай, бате пари! Дай, бате самолети! Дай, квото дадеш, че закъсахме! А за капак ще съди!? Абе, аламколоууу, кой ще съдиш,бе? Виж си дереджето, нахалник!
138
0
 
9
 
! Отговори
много е критично преди 7 месеца
Опасно и коварно:Глеам как ГрюненШайзенски,Фон КуледаебахохенШвестерайнен унд ГрюненКурваШайзенска са обградили Полския+Словяашкия+Унграксия парламнет и огъзениназаденаналендуподутТриоиденШлаухундЕйнепичоиднерастка обслужват тези 660 парламнетаристи.Както за всеки отказ тройната полиция изхвърля в конски вагони по едно бедно укр семейство и ги пращат на укр фронта да люпат слънчовка а в свободното си време да секса БСУтите и заряват кокали и хрущяли след обезкостяването им- Ръгай пушечно ф салам
137
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мале, мале да съдиш този, който те е хранил и поил почти две години на тия не бих се иплюл.
136
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Казвам ви в сАЩ на бригада на един укър му дадох 20 долара да не умре от глад и после половин година не се сети да ми ги върне та чак на мен ми беше беудобно, че си искам парите и се направи на луд, че няма, защото имах самолет сутринта да влачи укърската ърша, ама не ги важавам, а на братовчед му му оставих колелото дето ходих за 10 мин на работа. Поне укърския братовчед беше печен и му оставих нещо иначе колелото отиваше за смет.
135
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украинците са отврат. Нулеви морални качества. Тотално нагли и деградирали. Цял свят е пропищял от тях и не може да ги търпи. Същите са като макетата. Болни мозъци.
134
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма по-нагли хора от украинците. Тия са по-зле от гостите от Африка. Нагли и надменни. Все едно всички сме им длъжни за всичко. Слава Богу, че нямаме обща граница с тия.
133
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Държавите от ЕС, граничещи с Украйна са Полша, Словакия, Унгария и Румъния. България граничи индиректно чрез долния участък на река Дунав, който се явява близък до българската част на Дунава. Всички гореспоменати няма да допуснат да мине зърното през тяхната територия. Смятай какво имаме за политици. Най, най - нагъзените майцепродавници, които са се явявали в историята ни. То даже не го правят за пари или протекториат. Тия се хранят от предателството и от количеството зло, което нанасят на БГ
132
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всичко Украйна втасала и тръгнала да съди държавите, които и помагат.
131
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Малко бой са яли. Трябва още - до заличаване.Няма по-нагли хора от украинците.Блъскат торове на поразия понеже са на безценица и не спазват зелените линии на ЕС. Сега защо задължават страните да им изкупуват отровното жито и техническата пшеница? Да го изпратят в Африка където няма зелени линии!
130
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Укро-западняшката демокрация продължава с пълна сила. Понеже тези държави не се нагъзиха, следващата репресия е да ги съдят наглите укрота. Интересна е демокрацията на 21век. Не внасяш каквото ти наредят ли ? Съдят те защо
129
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кога приеха Украйна в ЕС, че ще съди членки на ЕС?
128
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тази наглост кога ще свърши. Богатите украинци тичат по европейските курорти, по бедните на гърба на другите пак са на курорт и до кога така. Европейците сме подложени на тормоз за да може англоговорящите да си гонят целите, вече е нагло. Ние като най-бедни страдаме най-много, но на останалите не им пука.
127
0
 
23
 
! Отговори
Съдията преди 7 месеца
Ами хайде Словакия,Унгария и Полша да почнат да си искат обратно помощите и заемите и направо да ги съдят даже.Няма такива наглеци ей...
126
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Украйна е последния гвоздей в ЕС. Заради Украйна някои страни ще напуснат ЕС. Няма кой да търпи робството Украйна.
125
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да не забравим какво Орбан каза - "Украинското зърно всъщност не е украинско, а търговски продукт от земи, които САЩ вероятно притежават от дълго време край на цитата.Затова и зельо е толкова нагъл,явно ония зад голямата атлантическа локва абсолютно ги притежават и через тях искат да закопаят Европа завинаги унищожавайки населението на държавите,имащи земеделие,което може да изхрани собственото си население.А и карайки населението да яде отрови.