Отвличания, побои... Нов доклад за военните престъпления във войната в Украйна

Той е изготвен от ООН
5 окт 2023 21:57, Стела Стоянова
131
Отвличания, побои... Нов доклад за военните престъпления във войната в Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека публикува нов доклад за военните престъпления и нарушенията на правата по време на войната в Украйна.

Докладът съдържа данни, събрани от международната комисия от 1 февруари до 31 юли 2023 г. Той документира престъпления, извършени както от руски, така и от украински войници, пише БГНЕС.

От 56 украински военнопленници, интервюирани от комисията, 51 описват изтезания в руски плен. От 26 интервюирани руски военнопленници, 12 разказват за изтезания.

През въпросния период са регистрирани шест убийства на украински военнопленници и нито едно убийство на руснаци в плен на украинските въоръжени сили. Проучването също така отбелязва, че от началото на войната на 24 февруари 2022 г. 25 руски военнопленници и 21 украински военнопленници са убити или загинали в резултат на мъчения в плен – споменават се само документирани случаи.

Комисията на ООН регистрира и престъпления срещу цивилни. Между 1 февруари и 31 юли са документирани 1028 смъртни случая на цивилни, включително 47 деца. Докладът подчертава, че действителните числа може да са много по-високи. 64% от тези случаи са във фронтови територии - в Запорожка, Херсонска, Харковска и Донецка области.

Задържане на украински цивилни

От началото на войната комисията е установила около хиляда случая на принудително задържане на украински цивилни, включително отвличания. 80 украинци са загинали на места, където са били незаконно задържани и по телата им има признаци на насилие. От украинска страна са регистрирани 33 случая на незаконно задържане, главно по подозрение за сътрудничество с руската армия.

На територията, контролирана от Украйна, се съобщава за случаи на тормоз и насилие срещу свещеници и енориаши на Украинската православна църква под опеката Московската патриаршия. В окупираните от Русия територии и в анексирания Крим руските власти преследват както тези духовници, така и на Украинската православна църква на Киевската патриаршия, а също така продължават преследването на Свидетелите на Йехова - тяхната църква се счита за екстремистка организация в Русия.

ООН подчертава, че данните, представени в доклада, може да са непълни, особено по отношение на нарушения от страна на Русия, тъй като нейните власти не искат да допускат наблюдатели в окупираните територии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
8 Години преди 6 месеца
Зелевата тиква бомбадираше, убиоваше и терорезираше хората в Донбас и Луганск, даже им казаха че руснаците ще спят в бомбоубежища и т.н. Е сега им се връща тъпкано. Имат една разрушена Украйна, без население, без електричетсво, унищожена до дупка с най корумпираните политици които имат милярди долари за сметка на бедното и изстрадало население. Въобще не знам защо населението подкрепа това правителство което му докара само нищета.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кви доклади какви 5лв. на ООН.. тази организация с нейните американски чиновници...отдавна не върши работа ..всяка дума и доклади обслужват американските интереси и пари. доказаха се най явно през ковида още.
95
3
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 6 месеца
Бившите затворници от Вагнер са активни хомосексуалисти забавляват се с пленените нацисти.Вова е много изобретателен и им праща на Украинците всякаква *** да ги прави гейове насила.В Брюксел са доволни от резултатите.
94
1
 
5
 
! Отговори
ФАКТИ преди 6 месеца
Не зная кой, как и какво, но все повече украински войници избират да се предадат в плен, вместо да останат на позициите си.
93
3
 
4
 
! Отговори
АЗ РУСОФИЛЪТ преди 6 месеца
Мачкай, Вова!
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рано днес 7.10.2023, след 50 години сравнително не съвсем ненормално поведение, палестинската секта Хамаз навлезе в процедура на РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО ! Бедните, те не зная какво правят ! Не че някога са знаели...
91
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
какво ще направи световната общност да спре военните престъпления на русия в Украйна???
90
5
 
15
 
! Отговори
000000000000 преди 6 месеца
Военните престъпления ги извършва Украйна и ги приписва на Русия. Тоя не се спря да лъже и да реве по цяла Европа. Докато Европейския съюз не се разпадне кризите от всякакъв характер няма да спрат. Икономически, здравни, продоволствени военни и т. н.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До НА Мадуро Машините На,, Мадуро машиите ,, централата е в Лондон дръвнико !
88
0
 
9
 
! Отговори
Тон преди 6 месеца
С такива съветници като Тагарев ,Украйна стигна до това положение!
87
3
 
11
 
! Отговори
боб преди 6 месеца
Фалшиви новини. Украинските военопленици се третират по международните закони и не желаят да се върнат в Украйна.
86
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ей Зеленски, гнусен нацист, кога ще спреш да извършваш геноцид над славяните и кога ще се махаш заедно с Киевската престъпна хунта?
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо България получава обеднен уран и го слага в бомбите за Украйна с които Зеленясалия бомби хората ежедневно? Това не е ли престъпление и кой участва в това? Заразихте цяла Украйна с отрови и земята им е отровена, че и въздуха , водата и този радиоактивен прах, няма как да се изчисти, а попадайки в човешкия организъм е фатален за хората и животните!
84
4
 
16
 
! Отговори
Сова Бухал преди 6 месеца
Този ли Зеления говори за военни престъпления?? Вижте как млади мъже украинци направо ги взимат от улицата и ги пращат на фронта - не по тяхно желание!!! Това също е веонно престъпление!! в Ю туб е пълно с такива клипове- жени ходят да спасяват младите хора- преди да ги натоварят в бусовете посока фронта (пращане към сигурна смърт)
83
0
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
преговори и мир спрете тази братоубиствена воина стига вече 21 век е младихора измряха милиони семеиства се зачерниха спрете се вече
82
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво мислите става с децата останали сираци в Украйна и скитащи по улиците/Късмет ще е да ги откарат в Русия.
81
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това какво някой разказва и какво е истина... Познавайки колко обичат да лъжат укрите, за нищо не бих им вярвал, без да представят доказателства
80
2
 
1
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 6 месеца
Всички сте БА ЛА МИ бараабер с редактьора на тоя София-таймс-тудей.После ще заиграете или кючек или казачок, защото сте си продажна семка, особенно Софетата и некадърните от прованса.С много ЛОВЕ Чича ви Сам
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Младенов Ив.86Toчно. Забрави само да споменеш, че руснаците влязоха в Украйна с песни, цветя и прегръдки. Няма убийства, разрушени градове и прокудени хора.
78
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До До Укро феновете 87Кво да става. Нацистите се заканваха да превземат Киев за три дена, ама сега месеци наред са в глуха защита и са се окопали като плъхове. *** се моли за оръжие на севернокорейските кхмери и иранските талибани. Падението е пълно.