Руснаци съдят собствената си централна банка

Те са недоволни от действията й по време на инвазията
Обновена: 27 окт 2023 21:46 | 27 окт 2023 21:15, Нели Христова
57
Руснаци съдят собствената си централна банка
Снимка: БГНЕС

Група руски частни инвеститори заведоха колективен иск срещу Банката на Русия в понеделник за управлението на търговската дейност на фондовата борса в деня, в който президентът Владимир Путин започна инвазията си в Украйна.

Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна около 6 часа сутринта. местно време на 24 февруари 2022 г. Московската фондова борса откри търговията в 7 часа сутринта местно време, но спря да търгува по-малко от час по-късно. През този кратък период индексът на Московската борса падна с повече от 11 процента и сривът продължи, когато търговията беше подновена. До края на деня руският фондов пазар претърпя рекорден срив, падайки с 33,28 процента.

Обемът на борсовата търговия в първия ден от пълномащабната инвазия на Путин в Украйна възлиза на 374 милиарда рубли (около 4 милиарда долара), съобщи независимото информационно издание Meduza.

16-те инвеститори, които са завели делото, са поискали инструкциите на централната банка за спиране на търговията в 7:52 ч. московско време на 24 февруари 2022 г. Ищците също са поискали от съда да обяви "бездействието" на централната банка за незаконно.

Руската валута се срина на фона на западните санкции, наложени на страната в отговор на решението на Путин да нахлуе в съседката си.

Русия беше изхвърлена от глобалната банкова система SWIFT, докато западните нации блокираха достъпа на Москва до част от нейните чуждестранни резерви. Европа също замрази покупките на руски петрол и газ, а през декември 2022 г. Г-7 се споразумяха за таван на цените на руския суров петрол и рафинирани петролни продукти, което допълнително натовари рублата.

През август Банката на Русия обяви, че ще спре покупките на чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на годината, след като рублата падна до 100 за долар, най-слабото й ниво от 16 месеца.

Месец по-рано Анатолий Аксаков, член на долната камара на руския парламент, Държавната дума, каза, че сривът на рублата е частично причинен от необходимостта да се инжектират средства в четирите украински региона, които бяха анексирани от Путин през септември 2022 г.

Той каза, че цената на руския петрол е повлияла на обменния курс на рублата, но цената на разходите в "новите територии" също е изиграла роля, съобщи руската държавна информационна агенция Интерфакс. Той имаше предвид анексираните региони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Русия не контролира напълно нито един от регионите и чужди правителства, включително Съединените щати, заявиха, че този ход е незаконен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
от 1944 г. до 1947 г. България угоява 300 000 руска армия. Прес това време златните монети са иззети насилствено от населението, над 200 тона злато заминават за СССР, заедно с древни свещени книги и църковна утвар от манастирите, църкви, музеи и библиотеки
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
снощи двойник на Путин бил умрял в резиденцията си във Валдае
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искам да ви кажа, че нито една новина във вашия сайт не отговаря на истината. Търся да проверя и никъде няма такова нещо. Поне недейте се самоопределя като новинарски сайт, а просто забавно четиво за свободното време.
33
5
 
4
 
! Отговори
Централната Банка преди 5 месеца
не е на руснаците а на световния евреиски заговор и работи срещу интересите на Русия - Путин се опитва да я закрие от 10 години
32
2
 
11
 
! Отговори
Бах мама му. преди 5 месеца
С тази война руснаците се самоубиха. Не е виновен само Путин.Съветници генерали са за Сибир , че подведоха МИРОЛЮБИВИЯ човек.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евреи са.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като лъжете русофили, поне го правете с мярка и близко до истината, че иначе изглежда много нелепо и абсурдно!
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
нафърфорий /18/ пише: Грешка !!!!!!! ЦБ на РФ не е руска!!!, а на МВФ, чийто управител е Набиулина, ... Срещу чиновника на МВФ в Русия - Набиулина, няма нито една повдигната Санкция! нафърфорий /18/ е абсолютно прав. Наибулина е изпълнителен директор на МВФ за Русия и е враг на Русия.
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През декември 2022 г. Г-7 се споразумяха за таван на цените на руския суров петрол и рафинирани петролни продукти, но това споразумение се оказа мъртвородено. В момента цените на руския суров петрол Urals силно надхвърлят $80/барел
27
1
 
10
 
! Отговори
До 34 преди 5 месеца
Въртят се още новини, или как САЩски Фантоми са изповзривили терористки складове за боеприпаси и изтрепали сумалък брадати ентусиасти.
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Toва са руски фашистчета които саботират държавата си!
25
7
 
5
 
! Отговори
Парадокс преди 5 месеца
Зеленски сам ...си подписа указ, той да не разговаря с Путин. Предполагам мощна ..ръка го е държала за рамото докато сам си налага ограничения писмено които да спазва.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кой измисли и гласува в ЕП, че квотите за мигрантите, ще са на равностоен принцип за всички държави? Има държави с големи територии и многомилионно население, а има и такива , като Люксембург и други държави, които са с малка територия и население, може ли една голяма държава, да се сравнява с една малка и къде ще ги натъпчат тези хора? Добре ли сте?
23
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
пак ще се увеличат пенсиите от ноември цените падат русия ще се оправи и без вас но вие без русия ще загинете бавно няма газ нема петрол немате нищо от русия как нарече политикът че фермерите са терористт западен девиз имате прекрасен премиер в бг чака ви сигурен смърт
22
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
лъжливата инф.служба на българия пак се изложиха аз живея в москва не зная и не съм чул наливате с омраза на бг народ към русия а към ес и сащ нато се обръщате с любов към сатаната
21
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Основният лихвен процент в Русия беше повишен отново! Което показва,че предстои инфлация, съответно повишаване на цени,а това значи "да му мислят руснаците":-))
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чак па да им е собствена тая банка! Ай посмали малко, Нело!
19
5
 
6
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 месеца
Не измествайте проблемите на българите! Вижте в какво състояние са държавните болници, шефовете им с огромни заплати, а вътре мизерия. Хората си отиват от некомпетнтност на болничния персонал и мизерните условия на съществуване.
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато ви виках, че Русия ще фалира, доста народ ми се смееше, ама сега мълчат. Има още време, ама натам вървят нещата.
17
4
 
2
 
! Отговори
нафърфорий преди 5 месеца
Грешка !!!!!!! ЦБ на РФ не е руска!!!, а на МВФ, чийто управител е Набиулина, тя е най-богатият Олигарх, който не влиза в обкръжението на мистър Пу и му е неподвластна!!! Срещу чиновника на МВФ в Русия - Набиулина, няма нито една повдигната Санкция!!!!!!! -))))))))