Руснаците не вярват на Путин за смъртта на Пригожин

13% казват, че е поръчано убийство
5 ное 2023 19:20, Нели Христова
26
Руснаците не вярват на Путин за смъртта на Пригожин
Снимка: БГНЕС

По-малко от една трета от руснаците вярват на официалното обяснение, дадено от властите за смъртта на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, според ново проучване.

Пригожин и други ключови членове от ръководената от него група наемници бяха сред 10-те души на борда на самолет, които загинаха, след като машината се разби в Тверска област, северно от Москва, на 23 август.

Някои разузнавателни агенции и международни лидери казаха, че това е политически мотивирано убийство, провокирано от бунта, който той и неговата група "Вагнер" извършиха два месеца по-рано. Наемниците превзеха военни съоръжения в Ростов на Дон и тръгнаха към Москва в пряко предизвикателство срещу властта на руския президент Владимир Путин.

Пригожин също така беше яростен критик на руското министерство на отбраната и начина, по който военните лидери бяха провели пълномащабната инвазия на Путин в Украйна.

Първоначалните доказателства сочат или бомба, която се е детонирала в самолета, или експлозия на ракета земя-въздух (SAM), като последното обяснение е дадено от канала на Telegram в Сивата зона, който е свързан с "Вагнер"

Съюзниците на Пригожин предупреждават, че Путин прави нещата "по-лоши", организира нов поход срещу Москва
Но американското разузнаване заяви, че умишлена експлозия е причинила катастрофата и че докладите за използването на ЗРК са неточни, предаде Асошиейтед прес.

Следственият комитет на Русия, който разследва тежки престъпления, образува наказателно дело за спазване на правилата за безопасност на въздушното движение.

В него се казва, че в телата на жертвите са открити фрагменти от гранати и че няма доказателства за ракетен удар. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заключенията на разследването за смъртта на Пригожин не са окончателни.

На 5 октомври Путин представи теорията за катастрофата с ръчна граната. Той каза в Сочи, че лидерите на Вагнер може да са употребявали алкохол или наркотици, като добави, че те сами са взривили самолета със собствените си оръжия.

Но това обяснение не убеди респондентите в анкета, проведена от анкетната група Russian Field от името на държавния новинарски канал RTVI. Само 27 процента от 1611 души, запитани между 21 октомври и 29 октомври 2023 г., са съгласни с официалната версия на руските власти за събитията. Около 38% от анкетираните не са съгласни, докато една трета (33%) казват, че не знаят.

В отговор на отворен въпрос за причината за катастрофата, 13% казват, че е поръчано убийство, 12% отговарят, че е терористична атака, а 7% смятат, че самолетът е бил свален. Пет процента казват, че е било инсценировка и че Пригожин е все още жив.

След смъртта на Пригожин имаше несигурност относно съдбата на групата Вагнер, която осигурява на Кремъл жизненоважен отпечатък в Африка. Telegram канали, свързани с групата, съобщиха тази седмица, че синът му Павел е поел групата, чиято елитна част според съобщенията се завръща, за да участва във войната в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Путкин преди 5 месеца
Самовара кипи, приготвил съм едно чайче за неверници, заповядайте другари.
25
2
 
0
 
! Отговори
Е,нищо,Нелче! преди 5 месеца
Не се коси! Важно е че пр0дажните мис$$ирки вярват на посолството,щото иначе нЕма грантове,баце!Айде, продължавай с истеричната пропаганда! Не става за четене,но ако беше хартиена щеше да послужи достойно за WC - нужди!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След смъртта на Пригожин нямаше несигурност относно съдбата на групата "Вагнер". Кремълският жизненоважен отпечатък в Африка се разраства и усилва. Генерал Армагедон бе забелязан на посещение на високо ниво в Алжир.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важното е, че тукашните путинофили вярват.
22
0
 
3
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 5 месеца
Не е важно дали му вярват или не му вярват. Важното е, че го одобряват. Руски вариант на Оруеловата ,,двумисъл": знаеш, че не е истина, но не знаеш какво изобщо е истина. И тъй като само властта придава устойчивост на света, се съгласяваш безкритично, тъй като друго би било ,,предателство" (,,престъпмисъл"). Което води до автоцензура и на словото, и на мисълта. Всъщност в конкретния случай различните версии са варианти на една: предателите умират! Без значение как.
21
3
 
6
 
! Отговори
щом Посолството каза преди 5 месеца
Абе то и българите не вярваха в "контранастъплението" ама от Посолството развързаха кесията и фалшивата новина беше тиражирана .
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кео ще кажете за концерта на шаман с куфарчето
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много бързо забравиха западняците как се изпуснаха у шортите ,като си помислят какво би се случило
18
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Че то не е за вярване. Пригожин е жив. Дори да е заедно с Елвис!
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пригожин си пие сингъл барел уискито някъде в Африка и се смее на Западните служби и Зеленски. За руснаците Пригожин е Герой, а Путин е Император на Новата Руска Империя.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тая "статия" звучи като 1% не вярват следователно всички не вярват.
15
4
 
6
 
! Отговори
Мъгла преди 5 месеца
Путин е умрял от преди доста години според данни на жена му Сега двойника му е арестуван сърдечно от Свети Архангел Михаил а в момента го представлява тройника
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От първо лице! НЕ ИМ ДРЕМЕ НА РУСНАЦИТЕ! Дали е жив или не Пригожин. Вече даже и не помнят кой е този!
13
3
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 5 месеца
До Българин"искам да съм руснак или поне сърбин." Ами какво чакаш? Отказвай се от бг гражданство и кандидатствай за руското. Като се съгласиш да бъдеш пушечно месо на фронта, ще ти го дадат моменталически.
12
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
"Лед тронулся, господа присяжние заседатели" - крилата фраза от "Златният телец" на Илф и Петров, живяли и творили в Одеса през първата половина на ХХ век. Означава, че промяната в съзнанието, макар и бавно, започва.
11
5
 
4
 
! Отговори
Говорит Москва преди 5 месеца
Путин е по-мъртъв от Пригожин. Тялото му се намира във фризер във Валдайската му резиденция между замразените прасенца и брюкселското зеле. Този на снимката е един от двата му двойника. Единия го ползват за масовки, а втория да дрънка глупости. Скоро Пригожин ще възкръсне, защото в Русия започва схватка за властта.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Путин не е ли починал и у хладилна камера?
9
2
 
8
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 5 месеца
Кремълския Чикатило си има харем с деца в бункера. Кой ще вярва на един сериен убиец и педофил освен платените кремълски слуги?
8
0
 
7
 
! Отговори
А ЗА СМЪРТ НА ПУТИН преди 5 месеца
ВЯРВАТ ЛИ..?
7
13
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Всички руснаци вярват на Путин. На българските политици никой не вярваме. Искаме Путин да ни управлява, искаме да сме част от Руската федерация. Не искам да съм българин, искам да съм руснак или поне сърбин.