Путин: Русия е първа в Европа по паритет на покупателната способност

По показателя доход на глава от населението има върху какво да работи
Обновена: 11 яну 2024 12:54 | 11 яну 2024 12:54, Елка Василева
582
 Путин: Русия е първа в Европа по паритет на покупателната способност
Снимка: БГНЕС

Икономиката на Русия зае първо място в Европа и пето в света по паритет на покупателната способност (ППС), каза руският президент Владимир Путин на среща с бизнесмени от руския Далекоизточен федерален окръг, предаде ТАСС. Руският държавен глава обаче отбеляза, че по показателя доход на глава от населението страната има още върху какво да работи.

"Като че ли ни задушават от всички страни, притискат ни, а по обем на икономиката като цяло сме първи в Европа. Изпреварихме Германия и заехме пето място в света (по равнище на БВП спрямо ППС) след Китай, САЩ, Индия и Япония. В Европа сме на първо място", каза Путин.

"По паритет на покупателната способност изпреварихме цяла Европа, но все още трябва да се постараем за дохода на глава от населението. Затова остава още работа", добави руският президент.

Путин не се съгласи с коментара на председателя на асоциацията "Делова Русия" Алексей Репик, че икономиката на Япония може да бъде отписана. "Япония като много европейски икономики е високотехнологична икономика", отбеляза руският лидер.

Рязкото вдигане на вносните мита за рибата може да доведе до ръст на цените на вътрешния пазар, което е опасно, заяви руският президент.

"Ще проверя точно, ще си отбележа. Ще помоля колегите да си отбележат. Просто да се повишава рязко вносното мито е опасно, защото цените на вътрешния пазар могат да скочат", каза Путин.

"Вие казахте, че заради инфлацията изглежда няма да стане по-добре. Ще стане по-добре", увери руският лидер. Той акцентира върху това, че значителна част от действията на руската централна банка са насочени към сдържане на инфлацията. "Смятам, че ще постигнем целевите показатели", допълни Путин.

Той каза, че е против суперлибералната "уравниловка" по въпросите на развитието на руските региони, тъй като условията в тях са различни.

"Не искам да се карам на никого, на нашите либерали, те си вършат работата и то качествено. Общият суперлиберален подход обаче е следният - всички трябва да бъдат поставени в равни условия и Далечният изток също, както и европейската част на страната. Тогава обаче тук би продължило намаляването на населението и нямаше да има нищо. Нали условията са различни", поясни Путин.

Той отбеляза, че сега трябва да се работи целенасочено за развитието на регионите. Руският президент напомни, че този подход за развитие на регионите се прилага още от 2013 г. "Стъпка по стъпка, постепенно, но все пак се движим в правилната посока", обобщи Путин.   

Той изрази съжаление, че властите не са разрешили навреме вноса на яйца, за да могат да спрат ръста на цените им.

"Просто не се ориентирахме навреме. Обемите на производство у нас не намаляха. Потреблението се увеличи във връзка с реалните разполагаеми доходи на населението, по малко, но все пак доходите малко по малко се увеличиха. Започнаха повече да купуват яйца, месо, пилета. Не помислихме обаче навреме да разрешим вноса. И цените скочиха. Затова трябва да сме много внимателни", каза Путин.

Репродуктивното здраве на населението се отразява на демографските показатели на страната и е един от ключовите въпроси, каза още руският лидер.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


582
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
504
2
 
9
 
! Отговори
До редактора преди 3 месеца
По рядко пишете за Путин, защото дразните читателите.
503
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Смешно :)
502
7
 
16
 
! Отговори
Бай Потан преди 3 месеца
Къде го видя тоя хляб бе?Хляб под 80 рубли няма.Яйца клас А от ситните са 220 рубли,а едрите са 250 рубли.От първо лице ли ги говориш тия работи или ти ги спускат отнякъде?Щото до одеве бях в магазина.Рядко ми се налага да пътувам до Русия,но винаги идвам тук с погнуса.А сега още повече ме е гнус.
501
2
 
13
 
! Отговори
Руский Мир преди 3 месеца
Гледайте в тубата Vasya in the hay какво чудо е животът там. Как мъкнат вода от кладенец всеки ден и ако няма насекоми я пият.
500
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
путинофил замина ЗА РУСКИЯ РАЙ И НЕ СЕ ВЪРНА ! КОЙ Е ЛУД ДА СЕ ВЪРНЕ ОТ РАЯ, нали ???
499
2
 
11
 
! Отговори
путинофил замина преди 3 месеца
ЗА РУСКИЯ РАЙ И НЕ СЕ ВЪРНА ! КОЙ Е ЛУД ДА СЕ ВЪРНЕ ОТ РАЯ, нали ???
498
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия е велика империя, нормално е да бъде богата. За съжаление България е една страна със затихващи функции от калибъра на Свазиленд, Джибути и Лесото.
497
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рашките са безпардоннилъжци.Ква икономика,кви пет лева.Те ориентираха всичко към военно производство и отчитат ръст.Това са фойерверки...гърмиш и нищо...пълна загуба.Не носи просперитет и благоденствие на хората.Ама кой ти в Русия мисли за хората... пушечно месо.
496
10
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Я ми кажи следното нещо за колко време щеше да свърши конфликта в Украйна ако РФ се държеше както ЦАХАЛ в ГАЗА? -----////------ Украйна не е Газа и Просията не е израел. Ако Просията можеше, щеше да изпепели всичко, но НЕ МОЖЕ.
495
7
 
17
 
! Отговори
Очакваме Усилена преди 3 месеца
Емиграция на русуфилите към Русия. Следва утре да задръстят границата
494
6
 
18
 
! Отговори
Чочо преди 3 месеца
Чухте ли бе Копейки? Кръгом марш за богатата Русия!
493
3
 
23
 
! Отговори
Я преди 3 месеца
Я Путин каза, че вече в Русия има яйца, Завиждам им щаслив народ, На първо място в Европа. А на второ място в Европа е Северна Корея. На трето място в Евпопа знаете ли кой е......а.....ами ..Иран, нали са приятелски държави.
492
1
 
18
 
! Отговори
Да Питам преди 3 месеца
В Москва пуснаха ли парното ??? Ние местните селяни в София имаме парно...
491
4
 
24
 
! Отговори
Русуфили Путин ви преди 3 месеца
Каза колко е добре в Русия : Айдде тръгвайте
490
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лев и двайсе десет яйца клас а ч лева килограма на пилешкото
489
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крякат всички руски жаби ,ама от натовски държави.
488
4
 
21
 
! Отговори
Бозаджията преди 3 месеца
Тоя Путин съвсем е изпуснал гумите. И преди говореше глупости, ама сега се е обострил. Има нужда от специализирано лечение
487
3
 
23
 
! Отговори
БайПотан преди 3 месеца
В Москва в магазините едно кило краставици 11 лева,един килограм мандарини 7 и 50,месото е на нашите цени,млеката са с 20% по-евтини.Хляб на същите цени.За козметика и газирани напитни(вносни) даже няма да обелвам дума.Единственото по-евтино е нещо типично по руски-водката и като цяло алкохолите.И на цялото това нещо изпъква баба ти Маня,която взима 23000 рубли пенсия.Да,Влад,първи си ППС,но си последен по заплати.70% от населените места не са газифицирани...в Русия!!!Пак ходи се хвали.
486
3
 
16
 
! Отговори
Хахахах преди 3 месеца
Момче, да не си преписал тия балшоя шутки от Комсомолская Правда брой 326 от май месец 1956 г. Икономиката много добре, ППС отличная, доходите на рашкире - ше чакат. Това е все едно да обясниш колко си добре ама имаш лек рак, но ще го оправим в бъдеще. Да не го мислим. Иначе очи харашо. Ай да ти....
485
3
 
18
 
! Отговори
Рулигофрен преди 3 месеца
Ахахахахаахахах!Тоя е направо по-голям комик и от Зеленски.И като започне да лъже,че чак няма спиране.От началото на войната руската армя била унищожила 600 украински самолета,8000 танка и 16000 бойни машини.А сега се изкара по-богат и по-заможен от германците.Що ли тогава само миналата година близо 200 хил. руснаци са емигрирали в Германия?Що не са 200 хил. германци в Русия.Понеже в Русия мед и масло.