Руснаците са готови Ленин най-накрая да бъде погребан

Това, което е останало, са само 10 процента от тялото му
Обновена: 23 яну 2024 13:09 | 22 яну 2024 21:55, Нели Христова
290
Руснаците са готови Ленин най-накрая да бъде погребан
Снимка: БГНЕС

Неговият мумифициран труп е изложен на публичен показ в продължение на век след смъртта му, но сега повече от половината руснаци биха искали тялото на Ленин да бъде погребано.

Малко след смъртта му на 21 януари 1924 г. трупът на Ленин в костюм е достъпен за разглеждане на Червения площад. Но според ново проучване, проведено от руския държавен социологичен център ВЦИОМ, 57% от руснаците биха искали да видят болшевишкия лидер, чието пълно име е Владимир Илич Улянов, да бъде погребан.

"Въпросът за съдбата на тялото на Владимир Ленин раздели руснаците на три приблизително равни групи", отбелязва ВЦИОМ. "33% от нашите съграждани вярват, че той трябва да бъде оставен в мавзолея, 30% да бъде погребан отново в гробище възможно най-скоро... 27% подкрепят да бъде погребан, когато поколението на онези, които все още се грижат за него, си отиде. По този начин повече от половината от анкетираните подкрепят погребението на тялото на Ленин (57%)", се казва в изявлението на социологическата компания, добавяйки, че оставащият проблем е времето.

Дебатът за това какво да се прави с тялото на Ленин витае над Москва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Желанието на самия Ленин било да бъде погребан, но той остава увековечен в червено-черния мавзолей на архитекта Алексей Шчусев - срещу голям луксозен търговски център.

В Русия също има дебати за това колко от Ленин всъщност е останало, като се има предвид отстраняването на органи и многобройните лечения, на които мумифицираното му тяло е подложено след смъртта му.

През 2008 г. тогавашният депутат от Думата Владимир Медински каза: "Това, което е останало, са само 10 процента от тялото му".

Учени, свързани с Московския институт по лечебни и ароматни растения, са отговорни за запазването на тялото, а методите им остават забулени в тайна.

Проучванията в авторитарни страни като Русия не винаги са надеждни поради неточности и страх. Според последните данни на фондация "Свободна Русия" много анкетьори са отчели рекордно висок брой откази на хора, желаещи да отговорят на въпроси.

Въпреки това проучване на Левада, проведено преди десетилетие, също показва, че около 53% от руснаците биха искали тялото на Ленин да бъде погребано.

Тялото на Ленин привличаше значителни тълпи от туристи преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, като опашките през лятото често се извиваха от Червения площад. Въпреки това, с падането на международния туризъм през последните години, възможността за погребение на Ленин ще нараства.

Президентът Путин двусмислено заяви, че руският народ ще реши да погребе Ленин, "когато дойде моментът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредната безсмислена статия преписана незнайно от къде с цел да се отвлече вниманието от факта че хохлите и г осподарите им ядът як пердах.
142
18
 
4
 
! Отговори
силно учудЕна преди 3 месеца
Яка активност на бандеровци се вихри тук!
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички за освидетелстване са на линия
140
2
 
11
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
До свидетел 178 И мумията им е фалшива , като всичко останало.
139
6
 
22
 
! Отговори
Мъка преди 3 месеца
Точно така. Освободете място за Путин и спрете с тези паради . Видяхме ви силата.Очовечете се.
138
4
 
21
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 3 месеца
И аз чух че извърлят вехториите на Ленин зад мавзолея,ще освобождавт място на следващия джуджак....всички знаем кой е тоя.
137
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мавзолеят на Ленин привличаше значителни тълпи от туристи преди пандемията, като опашките от китайци през лятото се извиваха на Червения площад.
136
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Внимание! Денят на траур в Днецк приключи. ВКС РФ вдигна 12 броя стратези Ту-95 на изходни за атака позиции. Киевската хунта трепери в очакване на поразяващите удари.
135
8
 
2
 
! Отговори
Цииганин76 преди 3 месеца
Като се досетим за другио брутален урунгел че бившио президент че петър стоянов. Виж се бе че дори братчедите ро0ми изглеждат по добре от теб.
134
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като нормални хора те биха искали тялото на Ленин да бъде погребано. Съвсем противоположно е мнението им за Мавзолея - той трябва да остане.
133
6
 
0
 
! Отговори
Цииганин76 преди 3 месеца
Плевнелиев и Първанов са ми лицеприятни. Симпатия и Антипатия.
132
2
 
9
 
! Отговори
Цииганин76 преди 3 месеца
ПУУТИИНКА МОЕ ДА Е ЛИЛИПУТ АМА ТАКОФФ БРУТАЛЕН ГРОЗНИК ЧЕ КАТО ПРЪЗИДЕНТО РУМЕН РАДЕВ НЕМА У ЦЕЛА ЕВРАЗИЯ.
131
3
 
0
 
! Отговори
Цииганин76 преди 3 месеца
АМАН ОТ СЕКТАНТИ КАТО СЕКТАНТО ОТ СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА.
130
0
 
6
 
! Отговори
свидетел преди 3 месеца
,,Тялото" всъщност е костюм пълен със стъклени топчета .както беше Георги димитров.Истинска тъкан има само на ръцете и главата!Саркофагът е на ,,пачи крак " и слиза в една вана с балсамиращ разтвор точно отдолуСменят се изгнилият плат и обувките ,и пак се вдига нагоре.Мирише неприятно но долу има още два етажа с филтри и инсталации.....Имам още от топчетата на Г.Димитров
129
0
 
1
 
! Отговори
Цииганин76 преди 3 месеца
!!! наде.жда дой.чева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка-Гугъл. Новини Бг /// Снимка и Видеоклип за доказателство. ЦИИИГАНСКАТА БАБА ЯГА. ДЗВЕР ДОЙЧЕВА ЧЕ ДАЛИ СИ ВИДИШ ГРООЗННА МУТТРА ЧЕ ГРООЗЕН И УВИСНАЛ ЧЕ БАШ С ФОРМАТА ЧЕ ГРОЗЕН ЦИИГАНСКИ НОС.
128
0
 
2
 
! Отговори
Цииганин76 преди 3 месеца
!!! Пловдивска клиника преобрази Николина Ангелкова !!! !!! на 02.10.2020 г.Пак прилича на мъж !!! НЕМА БИВШ ДЗВЕР.
127
1
 
2
 
! Отговори
Цииганин76 преди 3 месеца
Не случайно според законите в Израел евреин си само ако маААйка ти е еврейка. Бащата е без значение, защото той винаги е предполагаем. ГАДНА ЦЕНЗУРА.
126
1
 
5
 
! Отговори
новини бг преди 3 месеца
Не ви ли е срам от тоя плешив грозник че президенто че румен радев, че таков грозник...
125
3
 
0
 
! Отговори
Еееееее преди 3 месеца
Кой ще обяви победата? А се чудех що САЩ не дават пушки на Украйна.
124
0
 
9
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 3 месеца
да го "погребете" е лесно, но отСифилиса който разпиля е трудно. :))