Войната в Украйна с нов фронт: Атаки с дронове застрашават ключов маршрут на Русия за петрол

Потокът от петродолари към Москва е част от финансирането на войната
23 яну 2024 18:37, Анисия Иванова
146
Войната в Украйна с нов фронт: Атаки с дронове застрашават ключов маршрут на Русия за петрол
Снимка: БГНЕС/EPA

Във войната на Русия срещу Украйна се отвори нов фронт, който подчертава уязвимостта на износа на петрол от западните пристанища на нацията след съобщения за атаки с дронове срещу съоръжения на балтийското крайбрежие.

Миналата седмица първият украински дрон достигна Ленинградска област на Русия, на около 1000 километра от границата. Този дрон е бил свален над частния петролен терминал в Петербург, без да причини щети, според руските власти.

Втората атака с дрон в неделя, според запознати е организирана от тайните служби на Украйна, беше по-разрушителна. Това предизвика пожар, който затвори завода за газов конденз на "Новатек" в пристанището на Уст-Луга, който доставя гориво на руската армия, според служител, който говори при условие за анонимност.

Съоръжението също е близо до някои от най-важните терминали за износ на петрол в Русия. Тъй като войната в Украйна отново навлиза във фаза на изтощение, насочена към енергийната инфраструктура, тези атаки тревожат наблюдателите на петролния пазар.

"Редовните атаки или по-мощни дронове могат да нарушат операциите на балтийските пристанища и да доведат до намаляване на обемите на износа“, каза Сергей Вакуленко, ветеран от индустрията, прекарал десет години от своята 25-годишна кариера като изпълнителен директор в руски производител на петрол. Ако това се случи, „Русия няма да има много жизнеспособни алтернативи“.

Поддържането на стабилен износ на петрол от Русия е от решаващо значение за Кремъл, който получава около 30% от общите бюджетни приходи от енергийната индустрия на страната. Потокът от петродолари помага да се финансира войната в Украйна, която наближава третата си година, като същевременно финансира вътрешните разходи в навечерието на президентските избори през март.

Сериозно прекъсване на балтийския износ също би се усетило в целия свят. Русия е сред първите три световни производители на петрол и най-големият доставчик за Китай през миналата година. Пазарът на суров петрол вече е в повишена готовност след атаките срещу корабоплаването в Червено море и въпреки подкрепата си за Украйна, Западът не желае руският петрол да бъде изтеглен от световния пазар поради въздействието, което би оказал върху цените.

„Спирането на балтийския износ би било голям шок“, каза Виктор Курилов, старши анализатор на петролните пазари в консултантската компания Rystad Energy A/S.

Два големи балтийски петролни терминала, управлявани от държавната "Транснефт" - Уст-Луга и Приморск - доставят около 1,5 милиона барела на ден, повече от 40% от общия морски износ на Русия средно от януари до ноември миналата година, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни от индустрията. В допълнение, някои товари от казахстански суров петрол също се товарят в Уст-Луга.

Съоръженията зареждат повече от 75% от Urals, основната смес от суров петрол и износ на Русия, която се доставя до десетки държави, според данни от Kpler.

В случай на нападение би било почти невъзможно за руските производители да пренасочат потоци с такъв размер към което и да е друго пристанище, според анализатори.

В Баренцово море има експортни терминали, но те са „достъпни само с железопътен транспорт и имат ограничен капацитет“, каза Вакуленко, който сега е учен във Фондацията Карнеги за международен мир в Берлин. „Маршрутът до Китай и тихоокеанските пристанища е запълнен, така че нито един барел не може да бъде отклонен натам.“

Черноморското пристанище Новоросийск може да приеме допълнителни 300 000 барела на ден, което не е достатъчно, за да покрие потоците от Уст-Луга, изчисли Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол на Kpler. Освен това Новоросийск е още по-уязвим за атаки от въздушни дронове от украинска територия и съществува заплахата и от морски дронове, каза Вакуленко, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Износът на суров петрол беше спрян за кратко в неделя след атаката с дрон срещу съоръжението на "Новатек", но беше възобновен в понеделник сутринта, според данни от проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. В момента рискът от пълно спиране на балтийските доставки изглежда минимален, каза Курилов от Rystad.

За да се противопостави на по-нататъшни атаки, Русия постави ключовата си инфраструктура в балтийския Ленинградски регион в „режим на повишена готовност“, според регионалните власти.

"Отделите за сигурност и правоприлагащите органи получиха заповеди да унищожат безпилотни летателни апарати, ако бъдат открити в територии“ в близост до регионалната стратегическа инфраструктура", съобщиха властите в изявление на Telegram късно в неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То пък остана ли някой по света който купува руски петрол?
30
4
 
12
 
! Отговори
а бе преди 4 месеца
А бе? Какво стана с 260 милиарда долара които западняците дадоха на Украйна?
29
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 27А какво става с визите за САЩ?)))Що бързаш да се преселиш в гнилят краварски САЩ ли? Хе, хе, хе, нема лошо на всички руснаци това им е мечтата.Даже напинят и през мексиканската граница. Факт.
28
3
 
3
 
! Отговори
Джеди преди 4 месеца
Йода дойде ли, с Русия и Путин е свършено. Йода само да дигне рачичката със силата, и Империята на злото ще бъде пометена.
27
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
бий, вова, укро семе да не остане на земята! заграждай и избивай, без пленници!
26
4
 
8
 
! Отговори
Лдккд преди 4 месеца
И как ще лишил Русио от достъп до собствения им ядрен арсенал
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с визите за САЩ? Отмениха ли на българите визите за САЩ?
24
11
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ С РЕЖИМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПРИКЛЮЧЕНО АМА БУКВАЛНО! ФАЛШИВИЯ ПУТИН ЩЕ БЪДЕ ЛИШЕН ОТ ДОСТЪП ДО ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! ЛУКАВШЕНКО ЩЕ ПРИЮТИ ФАЛШИВИЯ ПУТИН И ЩЕ СЕ КРИЯТ ДВАМЦАТА ЗАД ЯДРЕНОТО КОЕТО СКЛАДИРАХА В БЕЛАРУС :D
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 16, да бе, а не щеш ли и Варшава и Берлин да му върнат? Хахах, след 1939г. тая не върви - видели сме че ако угаждаш на диктатора като му даваш територии, той иска все повече и повече, и на края пак се стига до война, само че в много по-неизгодна позиция! Уроците на историята са научени, и сега Путин ще трябва да приема предложенията, а не той да ги отправя
22
0
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 4 месеца
От великите намерения за победа чрез свалянето на Путин от народа нещата си идват на мястото - да откажат противника чрез причиня на огромни загуби,което типична стратегия на по-,слабия военно.Опитът обаче показва,че за успех на този стратегия е необходимо единство на народ на прилагащия е,което обаче е така само според пропагандата.
21
9
 
12
 
! Отговори
а бе преди 4 месеца
А бе? Наркомана нали се цепеше миналата година, че лятото ще си пие бирата в Крим? Какво стана бе, я кажете тука сега бе, върнаха ли Крим, Крим чии е?
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
У Раша опашки се вият в студа но не за яйца , а за ПОДПИСИ . Да видим реакцията на кремълските бандити.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най-сетне доживяхме ,,цивилизования "свят да се обедини- Русия, Китай, Иран, Северна Корея, Сирия....само Афганистан липсва в тая достойна редица!
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 13, eстествено че я приеха - дори и само по въздух и вода да е, България става член на Шенген и има право например да издава шенгенски визи, както и да налага вето по въпроси касаещи Шенгенското пространство! Убеден съм че до края на годината ще сме и пълноправни членове на Шенген, включително и по суша
17
3
 
2
 
! Отговори
Коцето Копейкин преди 4 месеца
До Фашистка БългарияДа, така е, ти също си от фашистите, ще те намерим ще си понесеш последствията, нацист долен!
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво стана с Бахмут руссофилистик ссмотан,още ли не сте го превзели,още ли за 2г. сте на 20км от границата на Блатная.
15
6
 
17
 
! Отговори
да преди 4 месеца
запада уж налага санкции, а си търгува поголовно с русия! няма как! икономиките загиват без суровини! и сега укрофашистите режат клона на който седи запада!....кои трябва да бъдат унищожени?
14
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Причината за войната в Украйна е отказа на САЩ да приеме предложението на Путин от декември 2021г за изтегляне на военните структури на НАТО до границите от 1997. Има такава традиция при Путин - второто предложение е по-лошо от първото, но по-добро от третото.
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 8Руснаците взеха Киев за 3 дни още март 2022 с блестяща десантна операция, )))Ха,ха,ха русофилски бълнувания, още малко ще пишете, че са превзели и Лондон.То на вас силата ви е в приказките, мечтите и анимационните филмчета.
12
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво става с членството на България в Шенген? Приеха ли я България в Шенген?