Путин: Съжалявам само, че не започнахме по-рано действия в Украйна

Смята Байдън за по-предвидим от Тръмп
Обновена: 15 фев 2024 07:20 | 15 фев 2024 06:58, Александър Попов
402
Путин: Съжалявам само, че не започнахме по-рано действия в Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският президент Джо Байдън е "по-предвидим" за Москва от съперника си Доналд Тръмп, но Русия е готова да работи с победителя в президентските избори в САЩ, независимо кой е той, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Путин направи това изявление в отговор на въпрос на журналист, запитал го кой президент на САЩ би бил по-добър за Русия. Той посочи, че Байдън е по-опитен и уточни, че е и "предвидим, това е политик от старата школа".

Руският президент отказа да коментира дебатите в САЩ за възрастта на Байдън. Той отбеляза само, че при срещата му с Байдън в Швейцария преди три години вече се е говорело, че Байдън има затруднения, но "не видях нищо такова".

"Това, което трябва да разгледаме, е че политическата му позиция и позицията на сегашната (американска) администрация е изключително погрешна и вредна", добави Путин. Той обаче подчерта, че Москва "ще работи с всеки американски лидер", който бъде избран от гласоподавателите в САЩ.

Освен това Путин изрази благодарност на американския водещ Тъкър Карлсън за публикуването на много гледаното интервю и за ролята му на посредник със Запада.

"Тъй като днес не можем да водим пряк диалог, би трябвало да сме признателни на Карлсън за възможността да го направим с неговото посредничество", подчерта Путин. Той заяви, че е "напълно удовлетворен" от дългото интервю, първото за западна медия от началото на руската офанзива в Украйна.

Путин добави, че е очаквал агресивно поведение и трудни въпроси от бившия водещ на Фокс нюз. "Не само бях подготвен за това, но и го желаех, защото това щеше да ми даде повод да отговоря по същия начин", отбеляза руският президент. Той обаче похвали "търпението" на консервативния американски журналист, който изслуша дълъг урок по история от Путин по време на интервюто.

Истанбулските споразумения между Москва и Киев можеха отдавна да сложат край на конфликта, ако не бяха провалени, подчертава още Путин в интервюто си за журналиста Павел Зарубин, видеозапис на което е публикуван в канала на Кремъл в Телеграм. Той се позова на изказване на Давид Арахамия, ръководител на фракцията на президентската партия "Слуга на народа" в украинския парламент. "Самият Арахамия го каза", посочи Путин, според когото споразуменията са били прекратени от Запада. "Той каза това, което мисли. Защо го каза, не знам, но е откровен човек. Той каза, че ако бяхме тръгнали към пълно изпълнение на споразуменията, които възникнаха в Истанбул, войната щеше да спре преди година и половина".

Единственото, за което руският президент съжалява по отношение конфликта в Украйна е, че не е започнала "активни действия по-рано". Първоначално Москва се опитваше да реши конфликта с мирни средства, с помощта на споразуменията от Минск, но Западът не е имал намерение да ги изпълнява, отбеляза Путин.

Путин коментира и изказването на държавния секретар на САЩ Блинкън, че прадядо му е избягал от Русия поради антиеврейските погроми. "На няколко пъти той говори за това, за това, че неговите роднини, неговият прадядо са избягали от Русия заради еврейските погроми. И в различни страни по света, в Европа, в Щатите, тази тема постоянно се повдига, повдига се с цел да се демонизира Русия - да се покаже какви варвари, какви мошеници и разбойници живеят тук", каза руският лидер. "Всъщност, ако погледнете какво каза днешният държавен секретар, погледнете не политическите лозунги, а същността на проблемите, които се случиха, тук много неща стават ясни", посочи Путин. "Например, всичко това го имаме в нашите архиви: прадядото на Блинкън наистина е напуснал Руската империя, той е роден, мисля, някъде в Полтавска губерния, след това е живял в и е напуснал Киев", каза руският президент. Следователно "Блинкън смята, че това е изначално руска територия - Киев и прилежащите му територии", отбеляза Путин.

И ако държавният секретар казва, че прадядо му е избягал от Русия, значи смята, че през 1904 г. "не е имало никаква Украйна", добави руският президент.

"По всичко личи, че Блинкън е наш човек. Само че напразно прави такива публични изявления. Това може да доведе до провал", предупреди Путин.

Владимир Путин призова за изграждане на антинацистка пропаганда на световно ниво, за да се противодейства на идеите за изключителна важност на определени нации.

Руският лидер със съжаление отбеляза, че в много страни се чува политически лайтмотив като "изключителността на едни нации спрямо други, някаква избраност и т.н.".

"Ами вижте, оттам е тръгнал нацизмът", посочи руският президент.

Следователно, трябва да се помисли и "за изграждането на тази антифашистка, антинацистка пропаганда и да работим на такова - глобално - ниво. Повтарям, на глобално ниво", подчерта Путин. Според него подобни мерки не могат да са ефективни на държавно ниво.

"Това ще бъде ефективно само ако се прави на ниво обществено съзнание и обществена инициатива. И ако няма значение в коя държава по света ще се случи", подчерта държавният глава./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
2
 
3
 
! Отговори
$$$$€€€€ преди 2 месеца
Жалко колко много некомпетентни коментари и колко заблудени има в България. Путин обяснява всичко толкова просто че трябва да си *** за да не разбереш правотата на Русия. При тези промити мозъци от американската пропаганда друго не може да се очаква. Какво построиха в България за тези години?? Колко стани унищожиха за последните 20 г??? Помислете и си отговорете сами преди да плюете Путин и ли Русия.Преди всичко ние сме ХРИСТИЯНИ СЛАВЯНИ И НИКОГА англосаксонската коалиция не ни е уважавала
312
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
време е Украйна да започне да изпепелява руски градове, днес като видях в какво са превърнали Авдеевка тия колхозници... горките хора, до сега самао се защитаваха, време е да нападат! тоя (кремълското) е неадекватен
311
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Товарищ Путин, горко ще съжаляваш в Хага, че изобщо си я започнал тая война.
310
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
2014 се уплашиха от западните икономически санкции, защото към тази дата икономиката на Русия представляваше мутренско сборище, чиито богаташи с яхтите, именията и скъпите играчки живееха почти изцяло в западния свят.
309
11
 
8
 
! Отговори
РАШИЗМЪТ УБИВА преди 2 месеца
РАШИСТИТЕ УБИВАТ И РУШАТ- ГРОЗНО ТОВА СА ФАШИСТИТЕ НА 21 ВЕК.....УБИЙЦИ!
308
11
 
9
 
! Отговори
о т в р а т преди 2 месеца
Нагъл и арогантен психопат... Това е кремълското, страхливо джyдже.
307
5
 
3
 
! Отговори
БУГАРИН преди 2 месеца
БРАВО!
306
8
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Абсолютно съм съгласен! Миският договор беше поредната западна лицемерна лъжа на която русия се хвана. Лъжи, алчност и лицемерие. Това е западната политика.
305
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само в YouTube колко фалшиви профили са направили копейките, да венцехвалят путин, веднага ти става ясно, че русофилството в България днес е 100% лъжа и манипулация. Напразно харчите рублите на Великия Съветски Съюз, товаришчи.
304
13
 
9
 
! Отговори
Излезе ли преди 2 месеца
Дали търсеното от международния криминален съд Кремълско Жиже излезе от бункера. Има да отговаря за отвличането на хиляди деца
303
16
 
11
 
! Отговори
фалшименто де путин преди 2 месеца
не е прав има нации които стават само за пиянство кражби грабежи изнасилваия и убийства -нации от престъпници наречени *** и рашисти
302
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто е трябвало да забранят още през 2013-та пропагандата,която ги е разделяла на две и ги е докарала до лудост.Мисля,че са ги предупредили в Радата,но не са взели мерки.Разделяли са ги на две,за да крадат.Колкото е по-откачена една пропаганда толкова повече значи се краде.В случая сина на Бай Дрън е бил в схемата да се купува газ от руснаците и да се продава с надценка на укрите.Сега по тази схема крадат цяла Европа.
301
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все си мисля,че това си е капан там и руснаците както и самите укри не е трябвало да се връзват.Ето сега като стана войната по нашите социални мрежи напускаха ботове с изкуствен интелект,които обясняват денонощно как фашизма всъщност е национализъм и Хитлер е герой.Отговарят денонощно с по над 10 съобщения в минута на всеки.Искат да си играеме на нацисти и комунисти,за да се избием по между си и да се разчисти територията,а те да ни продават дранкулки,т.е. оръжие и накрая да заграбят ресурсите.
300
25
 
29
 
! Отговори
Трол преди 2 месеца
Слава на Русия.
299
11
 
20
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
И да съжалява и да не съжалява все тая. Като иска война - ще си я получи.
298
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди свършването на втората световна война карикатуриста Райко Алекдиев - Щурчо е рисувал карикатури за Бащата на света - Сталин! След като идват на власт Юдейските комунистически убийци с помоща на преврата-хаджиите от два предни преврати с хиляди убийства съветвани от юдейската КГБ - Лавренти Берий тайна полиция се започват едни убийства на Българския народ. Хумориста Райко Алексиев е премазан от бой заради бащата на народите дето го карикатурил.
297
12
 
17
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 месеца
А бе тук от оният ден,до сега не видях нито една статия за двата самолета с "бежанци" ,които Австрия и Белгия ни върнаха да си ги гледкаме!
296
11
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 2 месеца
А! Сети се. 8 години ги търпя. По- добре късно,от колкото - никога!
295
18
 
19
 
! Отговори
себестиян преди 2 месеца
Путин ти като наивен глу...пак в продължение на 22 години ( от 2000 година ) само наблюдава без никаква реакция . Когато Западните лидери идваха в Киев всеки месец както и Американските сенатори до 2014 година организираха и преврата като на власт докараха Нацисте Бандеровци- ти наивно и глупаво размахваше една хартия лист като казваше " Да се спазват Минските споразумения " когато те лъжеха както винаги им повярва като последният *** . Ако беше направил така ,че в Киев на власт да са нормални избрани -не от Американците назначени - а от Украинският народ сега нямаше да има братоубийств
294
29
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Този индивид наистина не е добре, ама съвсем му хлопа дъската. Живее в някакъв свой напълно измислен свят, преиначава историята както на него му скимне и се опитва да обвини целия свят, че са против Русия. А кой е причината за това? Въпросният индивид и политиката, която той води.