Марина Овсянникова: Навални жертва живота си за бъдещето

Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални, заяви тя
17 фев 2024 09:57, Нели Христова
87
Марина Овсянникова: Навални  жертва живота си за бъдещето
Снимка: БГНЕС

Светът все още е в шок след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. В шок, но от тези, които не са били неочаквани.Пред NOVA говори една жена, рускиня, чието лице всички вие познавате. Тя е Марина Овсянникова – журналистката, осъдена от режима на Путин, след като по време на новинарска емисия излезе с плакат срещу войната в Украйна.

Госпожо Овсянникова, радвам се, че сте добре и в безопасност. Как научихте за смъртта на Навални?

Получих обаждане от един румънски журналист и просто ми каза тази ужасна новина. Не можех да повярвам, наистина. Не можех да си представя този път на Навални. Няма значение каква е медицинската причина. Дали е било откъснат тромб или друг спешен случай. Всеки човек може да разбере - Путин уби Навални. Путин се опита да го отрови и след това го хвърли в затвора. И можете ли да си представите - Навални прекара повече от 300 дни в специална наказателна килия. Те просто го убиха мъчително и бавно.

Той беше най-големият опонент на Путин и сега вече е мъртъв. Изненадана ли сте?

Не очаквах това, защото знам, че Навални беше силен. Той можеше да оцелее. Той ще бъде героят на Русия. Той трябваше да бъде следващия президент на Русия. Това е ужасна новина. Не мога да го проумея.

В друго интервю казвате - Путин няма достатъчно новичок за всичките си опоненти. Но от тук насетне, какво остава? Това ли е краят на играта? Спечели ли Путин?

Не, абсолютно не. Путин не спечели, но и Путин не губи войната. Сега сме точно по средата. Ситуацията зависи от Запада. Ако Запада даде достатъчно оръжия на Украйна ще спечелим войната колкото се може по-скоро. Всичко е в ръцете на Запада.

Защо Навални изобщо се върна в Русия? Защо не остана в Европа, където е по-безопасно?

Защото Навални е руски политик и иска да е при руснаците. Той искаше да покаже на руснаците да не се страхуват от Путин. Че можеше да се спечели тази битка за демокрацията. Ако беше останал в Германия, никой нямаше да му повярва. Никой нямаше да го подкрепи. Всеки би си помислил, че го е страх от Путин и просто се опитва да оцелее, да предпази семейството си и себе си. Но Навални се превърна в истински герой на Русия и жертва живота си за бъдещето.

Познавахте ли Навални? Някога срещнахте ли го?

Не, никога не съм се срещала с него. Но след моя протест на живо по телевизията той ме подкрепи. Казал е много мили думи за мен.

По някакъв начин говорили ли сте си?

Не, той вече беше в затвора, когато предприех моите действия против политиката на Кремъл.

Като имаме предвид какво се случи с него, какво щеше да се случи с Вас, ако не бяхте напуснали Русия? Ако още бяхте там.

Не мога да кажа много. Аз бях в затвора там. Те ме осъдиха на 8 и половина години затвор, защото аз просто казах истината за Руско-Украинската война. Това е престъпление. Знаете, ако наричате войната война, а не специална военна операция, веднага отивате в затвора.

Самата Вие сте била в затвора. Навални загуби живота си в един от най-строгите затвори, в арктичните затвори в Арктика. Знаете ли какво се случва там. Има ли случаи на изтезания?

Да, разбира с. Той прекара над 3 години по руските затвори. И прекара повече от 300 дни в специална наказателна клетка. Не е възможно човек да оцелее в такива условия. Те просто го убиха бавно и мъчително.

Какви са реакциите в Русия сега? Какво мислят хората за неговата смърт и опитаха ли се хората да излязат навън и да протестират мирно?

Само видях някои кадри от Русия и има някои смели хора, които тръгнаха по улиците с различни плакати и цветя.  Но полицията веднага ги залови и изхвърлиха цветята от паметниците на политически репресии.

Какво е бъдещето на Русия? Кога можете да си представите да се върнете обратно у дома? Скоро ли ще бъде?

Когато режимът на Путин най-накрая се разпадне искам да си отида вкъщи, в Москва. Това е моята страна. Много е важно за мен какво се случва в Русия, защото част от семейството ми все още е там. Майка ми, сина ми.

Те в безопасност ли са?

Те са в безопасност, защото ги е страх да говорят с мен. Казват ми, че съм предала нашата родина, нашето семейство. Войната разделя и унищожава толкова много семейства в Русия. Те спряха всякаква комуникация с мен и показаха, че подкрепят режима на Путин и просто е много трудна семейна ситуация. Те са добре, но се притеснявам за тях. Толкова ме е страх, че руските власти могат да мобилизират сина ми във войната. Той учи в университет, но знае ли се.

Вие чувствате ли се в безопасност, където и да сте в Европа? Спокойно ли се разхождате по улицата?

Просто следвам някои правила за безопасност. Не мога да ви кажа какви са, но не бих се срещнала с някой непознат руснак.

Навални казваше - Не ви е позволено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това означава, че сме невероятно силни. Чувствате ли се силна, руснаците чувстват ли се силни все още?

Опитвам се да бъда силна. Опитвам се да не се предавам. Опитвам се да се усмихвам. Британския премиер Уинстън Чърчил е казал - ако преминаваш през ада, продължавай да вървиш. А аз обикновено добавям - и продължавай да се усмихваш. Трябва да се борим за по-доброто бъдеще на нашата страна. Трябва да се борим за демокрацията, за човешки права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
1
 
! Отговори
16.02.Св.Ал.Навални преди 2 месеца
16.02. Св.Алексей Навални ! КРЕМЪЛСКИТЕ ЖАБИ НЕ ТЪРПЯТ ЛЕБЕД В БЛАТОТО ! СЪС ВСИЧКАТА сиПРОСТОТИЯ КремълскитеТЪПАЦИ СЪЗДАДОХА НОВ ХРИСТИЯНСКИ СВЕТИЯ Св. Алексей Навални !
79
0
 
1
 
! Отговори
16.02. Св.Навални преди 2 месеца
Св. НАВАЛНИ, НОВ ХРИСТИЯНСКИ СВЕТИЯ УБИТ ОТ АЗИАТСКИЯ КРЕМЪЛ ! ЦЯЛ СВЯТ ПРЕЗИРА КРЕМЪЛ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОБРАЗОВАНИТЕ ХОРА В РУСИЯ ! РАЗПАДЪТ НА РФ ПОВТАРЯ РАЗПАДА НА СССР ! ЛЕНИНГРАД ПРЪВ ЩЕ СЕ ОТДЕЛИ И ЩЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ЕВРОПА ! СИЛИКОНОВИЯТ СУРАТ ? ГОРЕЩИЧКО МУ Е ! ПАРИ ПОД КРАЧЕНЦАТА МУ ! ОРЪЖИЕТО ОТ НАТО НАВЛИЗА В УКРАЙНА И НЕЗАВИСИМО ОТ МАРТЕНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМЕДИЯ В РУСИЯ, УКРАЙНА ЗАПОЧВА КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ ! КРИМ Е ПРЪВ !
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно на никому не е изгодно да си спомни за комсомолеца Навални!!!
77
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Диана -прод. Навални е нарушавал стотици пъти правилника там по най-драстичен начин за да го изпратят в карцера! /тези неща се документират и не вярвам да са лъжи!/При отравянето му с Новичок беше разпространена версията за самоотравяне, за подготвено от Навални на цялото това политическо шоу..Тези 300 дни в карцера отново ме връщат към подобни мисли - той може би не е очаквал да умре, бил е здрав и силен човек..Защо му е трябвало да се репчи в колонията?!..Има нещо гнило в Дания, значи...
76
2
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
Не е честно да обвиняват директно Путин в отравянето на Навални с Новичок! Каквито и да са предположенията, колко и логични да са те, няма никакви ДОКАЗАТЕЛСТВА, че Путин лично е замесен в ситуацията. Фактът обаче,че Навални е престоял 300 дни в карцера за краткото време, пребивавайки в този лагер, ме навява на мисълта,че тук определено нещо не е нормално за човек, излежаващ наказание за поведението си - всеки нормален човек не би провокирал нови наказания, нарушавайки реда в колонията!-прод.
75
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
За твоето бъдеще на весела вдовица в Мюнхен !
74
2
 
3
 
! Отговори
Путинис преди 2 месеца
Пригожин е убил Навални...путин е невинен.путин е велик...путин е миротворец..
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 58 Опита се и двете, в нито едно не сполучи. Сега се препитава от подаяния от третокласни западни издания, където като дойде ред да публикуват някоя пропагандна измислица, от време на време я ползват за изтривалка по темата, сякаш нещо знае или разбира от тези неща. Живот на треторазрядна кurva на повикване. Мъжът и се разведе с нея и я осъди да не ползва повече фамилията му Овсянникова, но тая продължава с тази фамилия, хем нито той, нито децата им искат повече да се сещкат за нея.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 72 Кои всички? Ти и останалите в лудниицата ли?
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една долна предателка, зарязана от покровителите си от запад, от семейството си, което не ще да знае за нея, а и безинтересна за когото и да е, са я извадили от бунището на историята, да пролее крокодилски сълзи за другия национален предател и престъпник - Нахални.
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
НАВАЛНИ Е УБИТ ОТ ПУТИН! ВСИЧКИ ЗНАЯТ ЧЕ ПУТИН УБИ НАВАЛНИ!RIP НАВАЛНИ
69
3
 
2
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
Значи тази кака одобрява убийството на 15 000 руски граждани в Донбас от 2014 до 2022г.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навални, искаше въвеждането на страшни репресии чрез фондацията си за борба с корупцията на такива които не му отърваха, че Путин направо се изплаши и от тогава го изключи от всякакво държавно участие , и хоп стана той голям десидент!!!
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Думите тук са слаби Навални жертва живота си не само за Земята ,но иза слънчевата система и дори за нашата галаткика Млечен път .От сега нататък НАСА ще кръщава всяка нова планета на името на Навални!
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Джуджите в последни конвулсии.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пушката Навални вися известно време закачена на сцената, сега й беше време да гръмне.
64
4
 
6
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Евтина краварска пропаганда ,която вече е втръснала дори на мисирките ,които се хранят от нея.На кой му пука какво мисли тази глуповата женица?
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен=== НЕ!!! Не всеки става предател на страната си за някакви долари!!! Предатели стават само духовно пропадналите,безродните,алчните и продажни *** като тази ***!!! Дори майка и и синът и са я отрязали като предател,а тя тръгнала акъл да дава за някакво илюзорно бъдеще под управлението на предатели като навални! Дано Бог дава сили на Путин да се справи с всичката безмозъчна гмеж,която за няколко сребърника е готова да продаде РОДИНАТА и НАРОДА си!!!
62
6
 
0
 
! Отговори
Тоя преди 2 месеца
Навални е жив.майка му ходила на свиждане,и сега не иска да и изказват съболезнования,жена му ходи по студия, Марина и тя.всичко е нагласено.той си живее живота някъде??? А всички плюят ли плюят.навални живей си живота там спокойно.
61
0
 
11
 
! Отговори
А нали знаете- преди 2 месеца
"Украйна се изтегли от Авдийвка" та тия "новини" са прозрачни в този контекст.