Как Русия успя да се спаси от икономическа катастрофа?

Пред Путин все пак има една "трилема"
19 фев 2024 21:45, Нели Христова
235
Как Русия успя да се спаси от икономическа катастрофа?
Снимка: БГНЕС

Руската военновременна икономика процъфтява. Това може да звучи контраинтуитивно, но основният растеж на БВП не е необичаен по време на конфликт.

Въпреки че има съмнения относно точността и пълнотата на розовите икономически данни, които Русия публикува през последните две години, Москва изглежда готова да продължи да финансира войната си за трета година. А войните обикновено са скъпи.

"От чисто икономическа гледна точка Русия има значителни възможности да продължи да води война", обяснява пред Business Insider Хасан Малик, глобален макро стратег и експерт по Русия в базираната в Бостън фирма за управление на инвестиции Loomis Sayles.

В края на краищата Русия се защитава от санкции от 2014 г., когато беше ударена с множество търговски ограничения, след като незаконно анексира Крим от Украйна. Освен това все още се поддържа от приходите от продажбите на петрол.

Ето как Русия успя да запази икономиката си силна дори след две години водене на война.

№ 1: Като води война извън собствените си граници

Една критична причина икономиката на Русия все още да работи е поради местоположението на войната.

"Войната се води до голяма степен на украинска земя и унищожава предимно украински домове, предприятия и ферми, така че прякото въздействие върху руския производствен капацитет и домакинствата е сравнително ограничено", казва Малик.

Помислете за въздействието на войната върху икономиките както на Русия, така и на Украйна.

През 2022 г., първата година от войната, руската икономика се е свила с 1,2%, според официалната статистика. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакват БВП на Русия да се е повишил с 3,1% през 2023 г. Русия все още не е публикувала годишния си ръст на БВП за 2023 г.

За сравнение, БВП на Украйна се срина с 29,1% през 2022 г., а централната банка на страната прогнозира БВП на страната да нарасне с 4,9% през 2023 г. Тя не публикува официални данни за растежа.

"В сценарий, при който война не се води на вашия терен, войната може да действа като голям шок в търсенето, особено за военни доставки и работна сила", обяснява Малик. Това се случи в Русия: войната даде тласък на икономиката.

№ 2: Чрез генериране на търсене на военновременни стоки и услуги

След това идва търсенето на стоки и услуги, които поддържат войната.

Руската армия се нуждае от физически доставки - неща като оръжия, боеприпаси и превръзки. Търсенето стимулира индустриите, които произвеждат тези стоки - особено на вътрешния пазар, тъй като вносът в Русия е ограничен поради санкции.

Търсенето на военни стоки е толкова голямо, че дори една пекарна в Централна Русия е привлечена да подпомогне военните усилия. Магазинът, който показа своите прясно произведени дронове до току-що изпечен хляб по руската телевизия, сега е санкциониран от САЩ.

Воденето на война също изисква жива сила.

Русия беше изправена пред демографска криза с намаляващо население и падаща раждаемост още преди войната с Украйна. С началото на войната близо 1 милион руснаци - включително мъже в наборна възраст - са напуснали родината си, свивайки още повече работната сила в страната. Мобилизирането на мъже за войната от руския президент Владимир Путин създаде недостиг на работна ръка, който продължава от 2022 г.

Миналата година Русия се сблъска с недостиг на 5 милиона работници, тъй като свободните работни места нараснаха с близо 5% спрямо предходната година. През ноември Русия регистрира рекордно ниска безработица от 2,9%.

Благодарение на недостига на работна ръка, заплатите се повишиха - на свой ред подкрепяйки потреблението и икономическия растеж.

№ 3: Като разчитате на себе си в производството на оръжия и стоки

Русия е голяма глобална икономика — осмата по големина в света през 2022 г. — отчасти поради силната си позиция като производител на суровини като петрол, природен газ, пшеница и метали.

Въпреки това, за разлика от много страни, Русия също е самодостатъчна в производството на критични суровини като петрол, природен газ и пшеница, което й помогна да издържи години на санкции.

"Въпреки че западните санкции и търговските ограничения несъмнено са имали известно незначително въздействие върху руската икономика, въздействието е особено ограничено в до голяма степен автаркична руска отбранителна индустрия", обяснява Малик, имайки предвид икономика, основана на самодостатъчност и ограничена външна търговия.

Като един от най-големите износители на оръжие в света, Русия може също така да се снабди с повечето от отбранителните си нужди, дори за сложни оръжия, казва Малик.

Това, наред с мерките, наложени от Русия, за да даде тласък на икономиката си - включително паралелен внос, обръщане към алтернативни експортни пазари като Китай и Индия и нови вериги за доставки - допълнително размиват въздействието на западните санкции върху руската отбранителна индустрия и военновременна икономика, добави той .

№ 4: Чрез стимулиране и стабилизиране на икономиката със субсидии и политики

Държавните субсидии, разходи и политики също подкрепят икономиката на Русия.

Опитът на Москва да подкрепи военновременната си икономика беше толкова агресивен, че субсидиите за намалени ипотеки създадоха жилищен балон.

Руското правителство пусна други видове субсидирани заеми за бизнеса, което допълнително стимулира търсенето в икономиката.

Руските политици също се намесиха бързо, за да стабилизират пазара и икономиката, след като Москва нахлу в Украйна. Те предприеха стъпки, включително затваряне на Московската борса за седмици, налагане на капиталов контрол и управление на паричната политика.

"Това беше направено сравнително бързо. Много руски финансови инструменти бяха блокирани", казва Сергей Гуриев, бивш главен икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие, в разговор миналия месец.

№ 5: Чрез поддържане на нисък външен дълг и силен износ

Русия влезе във войната с малък външен дълг и текущата й сметка е на излишък благодарение отчасти на въздействието на войната върху цените на суровините.

"Подобно развитие в голяма степен компенсира западните ходове като замразяването на резервите на централната банка", казва Малик.

Русия успя да отдели почти една трета от бюджета си за 2024 г. за разходи за отбрана, въпреки всички санкции, с които беше ударена.

Малик не е единственият, който смята, че Русия има намерение да води войната си по-дълго.

През изминалата година експерти, включително бивш заместник-министър на финансите на Русия в самоизгнание и няколко икономисти, казаха, че Русия има парите да финансира войната си в Украйна за няколко години.

Алекс Исаков, икономист в Bloomberg Economics, каза в доклад от 17 януари, че ликвидните активи на фонда за национално богатство на Русия ще стигнат за още година или две, ако експортните цени на петрола в страната паднат под 50 долара за барел.

Средната цена на водещия руски суров петрол Urals беше около 63 долара за барел през 2023 г.

Въпреки това Путин е хванат в икономическа "трилема"

Въпреки че Русия успя да избегне икономическа катастрофа след нахлуването в Украйна през 2022 г. и налагането на широки западни санкции, това не означава, че всичко е наред на родния терен на Путин. Той се опитва да разреши една икономическа "трилема", каза наскоро бивш служител на руската централна банка.

"Предизвикателствата пред него са три: той трябва да финансира продължаващата си война срещу Украйна, да поддържа жизнения стандарт на населението си и да защитава макроикономическата стабилност", написа Александра Прокопенко за Путин във Foreign Policy през януари. "Постигането на първата и втората цел ще изисква по-големи разходи, което ще подхрани инфлацията и по този начин ще попречи на постигането на третата цел."

Путин вече трябваше лично да се извини за цената на яйцата в Русия, която скочи с 42% през 12-те месеца преди ноември 2023 г., според данни на статистическата агенция на страната Росстат.

В края на краищата розовите цифри на БВП сами по себе си не са добра мярка за икономическо представяне по време на война, каза Гуриев.

"Вие произвеждате оръжия и боеприпаси, плащате ги от бюджета, но тези оръжия и боеприпаси не допринасят за качеството на живот, не допринасят за бъдещия икономически растеж", казва Гуриев. "Те се изпращат в Украйна, където се унищожават."

Приносът на Русия от войната стимулира икономиката й толкова много, че има риск от стагнация - или дори "откровена криза" - след като конфликтът приключи, според доклад от януари на Виенския институт за международни икономически изследвания.

"Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-пристрастена ще става икономиката към военните разходи", пишат икономисти от австрийския мозъчен тръст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Стара опорка преди 2 месеца
До Анонимен ... никой не бяга в Русия.Всички искат в ЕС,САЩ и Канада.Тая опорка още ли действа.КОЙ БЯГА В САЩ, ЕС И КАНАДА? Не виждаш ли? Натам бягат основно /99.9%/ неграмотни нееггра и рошави араби заради СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ а не защото там е капитализъм. Държавите които споменаваш ЗАБОГАТЯВАТ С ЕКСПЛОАТИРАНЕ НА МИГРАНТИ а политиците им са избирани с гласовете на благодарните за щедрите социални помощи пришълци.Русия няма нужда от това. В Сомалия СЪЩО Е КАПИТАЛИЗЪМ защо никой не бяга на там ?
198
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Но въпреки всичките тези благини никой не бяга в Русия.Всички искат в ЕС,САЩ и Канада. Някои дори искат в Израел въпреки войната там.Защо,таварищи?
197
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
В последните думи се крие голямата опасност. Руската икономика става все по-зависима от войната. И когато военните действия в Украйна се обезсмислят, Ким Пу Тин ще бъде насърчен и мотивиран да подпука следваща цел. Това е формулата на трета световна война.
196
3
 
2
 
! Отговори
ф преди 2 месеца
Каквито и успехи да има Расия в областа на икономиката, нищо не може да замени убитите млади мъже в Украйна. Расия ще заграби още земи от Украйна. Колкото по голяма става територият , толково по-трудно ще се управлява. Заграбените териотирии ще бъдат постоянен източник на конфликти и терористични актове. Най-големият печеливш от войната ще бъде Китай. След войната Китай ще превземе руските пазари. Расия ще се разпадне
195
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
голяма реклама на руската война пуснахте
194
1
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 месеца
Нелито пак е преписла нещо от интернет. "Дори и една пекарна е привлечена да подпомогне военните усилия" Еееее верно ли само една. Ами работилница за копчета и връзки за кубинки, а ???? Ей, ГОЛЯМ смЕх!!!!!
193
5
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
ФАЛШИВА СТАТИЯ! БВП расте за жалост нашия пада и се държи само на ВМЗ Сопот. Инфлацията е ниска и продължава да спада, а нашата расте. Социалните помощи растат , а нашите ги няма никакви. Има закон против гейовете и джендърите, а у нас се борят да въведат истамбулската конвенция и да признаем еднополовите бракове. Русия цъфти а ЕС и България запада.
192
2
 
5
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Русия не е държава на която икономиката се държи за сметката в сферата на услугите,тя реално има производства със затворен цикъл и всички необходими материали за това!А на запад и в Европа основно икономиките са раздути заради сферата на услугите,а реални пройзводства няма,освен Германия и Франция,но и те я закъсаха Германия загуби ефтините ресурси от Русия,а Франция я изритаха от Африка!
191
2
 
8
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
Всъщност успехите на Русия не се дължат толкова на собствените и усилия, колкото на упадъка на Запада. А войната със същия този Запад катализира процесите по пренасочване на икономическото развитие на Изток. Естествено пълен крах на Запада няма да има, но за връщане на неоспоримото лидерство и дума не може да става.
190
6
 
8
 
! Отговори
След известно преди 2 месеца
време ще има и статия "Как Путин спечели войната в Украйна". Както съм казвал и преди, след всичките избълвани глупости през последните 2 години, нямам представа как ще обясните падението на Украйна, не бих искал да съм на ваше място :D
189
7
 
11
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Спасила се от това, спаила се от онова, ама от разпад няма да се спаси. Факт.
188
3
 
9
 
! Отговори
Това преди 2 месеца
с яйцата много ме кефи. Преди 2г. ги купувахме по .26лв, сега > .5. Това колко ли е в проценти?
187
1
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
Зози ,много си изостанал бре момче...по-малко чети пропаганда на медиите.
186
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Половината от статията са откровени лъжи. А другата половина просто няма смисъл.Тази статия може да се разцени единствено като материал под който умиращите укрропитеци да викат 'УУУУУУ'.Боли, нали? Боли като ги бият украинчетата. А вие какво очаквате? Препоръчвам ви, мили укропитеци, за собственото ви добро ментално здраве, да започнете да се отдалечавате емоционално от Украйна. На края ще е особено болезнено.
185
9
 
10
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Какъв невероятен успех на другаря Путин,каква историческа победа на руските боевики те успяха успяха да превземат село Авдеевка и дори един коксохимически завод . Питам се дали има в Расията ИНТЕРНЕТ,нещо по различно от ,,Говорит Масква,,,,Первъй канал,, Комсомалская правда,, за да узнаят обикновените руснаци какво представлява Авдеевка един лунен пейзаж и колко боевики ще останат там из нивите и развалините завинаги.
184
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що ми се струва че тая статия съм я чел и друг път, много ми е познато всичко. Ааа да, сетих се същата статия излезе във вестник Дума на Коледа 1991 година 5 дни преди кoнчината на на непрежалимото СеСеСере.
183
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 205 Е не се блъскайте украински просяци скоро ще трябва да се изнасяте обратно в Урколандия
182
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Успя да се спаси ама друг път. Защо ни пробутвате тия руcнашки глупости? "Изборите" за президент ще са другия месец в Русия, а не в задунайката Болхария за да ни подковавате идеологически колко е класно всичко в Русия гласувайте за Путттлер.
181
3
 
12
 
! Отговори
Психиатър преди 2 месеца
Ако си произвеждат сами хляба, салама и сиренето са ОК. Аз помня като малък съм ял само пресен хляб, сирене и салам. На масичката до вратата винаги имаше оставени 2-3 лева ако няма нищо за ядене да си купя от магазина защото родителите ми бяха на работа по цял ден и връстниците ми дори ми завиждаха затова че можех сам да си избирам и купувам храната.
180
14
 
5
 
! Отговори
до автора преди 2 месеца
Ти самият, би ли живял в русия... На всеки отговорът е ясен!Когато самият апологет на нещо си..не желае да се възползва от това за което лобира---мисля , че няма нужда от повече убеждаване...........