ƒоц. »ванов: ¬ кра€ на 2024 г. ще има пренареждане на политическите пластове

Ѕългари€ и –умъни€ може да бъдат превърнати в нова "буферна зона"
ќбновена: 25 фев 2024 21:30 | 25 фев 2024 21:25, јниси€ »ванова
102
ƒоц. »ванов: ¬ кра€ на 2024 г. ще има пренареждане на политическите пластове
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

јко пред –уси€ бъдат направени отстъпки, или ако по н€какъв начин конфликтът се развие така, че –уси€ да го разпознае като победа, има опасност това да буферира Ѕългари€ и –умъни€. “оест, да ги превърне в следващ буфер пред руското вли€ние в ≈вропа. «ащото и за ”крайна се говореше така: "“€ е буферът. “€ е тази зем€, ко€то тр€бва да съществува, за да има мир между ≈— и –уси€, за да може газът спокойно да тече към ≈вропа". ƒа, Ѕългари€ и –умъни€ са членки на Ќј“ќ, членове на ≈—, но как ще изглежда архитектурата за сигурността в региона след кра€ на войната, е не€сно. “ова каза доц. д-р »скрен »ванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването " луб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ »вайло Ћаков.

≈дна победа на “ръмп в —јў би отслабила Ќј“ќ, най-малкото защото той ще превърне алианса в онова, което външни€т министър на ≈— нарече "алианс ала карт"*. “ръмп каза само преди дни: "–уси€ е победила Ќаполеон и ’итлер. ≈вропа тр€бва да се притесн€ва от не€. Ќас ни дели ц€л океан". “ова означава, че за него приоритет е сдържането на  итай, а не на –уси€, подчерта »ванов. "¬ такъв случай или ще тр€бва да предаде защитата на ¬еликобритани€, или ще остави ≈вропа сама да се оправ€".

»ма републиканци, които симпатизират на –уси€ и искат компромис с не€, добави гостът. "“ова е тръмписткото крило, което иска нова архитектура за сигурност в ≈вропа. (...) Ѕез диалог между €дрените сили н€ма как да бъде разрешен конфликтът с ”крайна. ¬ъпросът е каква ще е цената. «ащото –уси€ вдигна залога".

"¬ момента в политически€ елит в Ѕългари€ има сътресени€, тъй като не се знае по какъв начин ще се наред€т пластовете в —јў. ќтделно предсто€т избори по ц€л св€т. 4 млрд. избиратели ще гласуват.  акво ще стане ако “ръмп се върне в Ѕели€ дом? Ќ€ма ли да има възраждане на неоконсерватизма в Ѕългари€ и консервативно правителство?", каза гостът.

¬ кра€ на 2024 година очаквам да има по-решително пренареждане на политическите пластове, защото тогава са президентските избори в —јў, прогнозира политологът.

"¬ ÷ентрална и »зточна ≈вропа има огромна подкрепа за създаване на общоевропейска арми€, но и вли€нието на —јў в ÷ентрална и »зточна ≈вропа е най-гол€мо, независимо от общественото мнение. «ащото «ападна ≈вропа имаше навика да си затвар€ очите за руското вли€ние тук - √ермани€, на моменти ‘ранци€. “очно по тази причина ние тр€бва да сме внимателни в плановете за стратегическа автономи€, защото не се знае в рамките на тази стратегическа автономи€ каква ще е рол€та на Ѕългари€, –умъни€ и напр. ѕрибалтика. ƒали н€ма да се окажем удобни€т буфер",1 каза гостът.

‘актът, че руснаците пуснаха за издирване премиерът на ≈стони€ със заповед за арест за демонтиране на исторически паметници, гостът коментира така: "≈то един пример за политически актьор, който може да се буферира в руското политическо мислене, а оттам крачката към компромисите е много малка. » точно това е причината, поради ко€то кра€т на тази година ще бъде решителен. »зборите в —јў ще решат много неща - как ще изглежда ≈вропа и ”крайна през бъдещите 4-5 години", см€та »ванов.

 акво ще се случи с проруското крило в българската политика, ако руснаците постигнат целите си в ”крайна?

*(бел. ред.) »зразът "ала карт" (à la carte) идва от френски език и означава „според картата”. ѕървоначално се отнас€ за свободни€ избор на €сти€ в ресторант без предварително определена последователност, без правила, задължени€ и отговорности.

¬ижте цели€ коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


102
ќще по темата: Bloomberg TV Bulgaria
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
2
1
 
18
 
! ќтговори
¬ъпрос преди 2 месеца
ѕрави ли ви впечатление, че из "националните медии" на ѕевски е тема табу за вс€какви проучвани€ спр€мо нагласите на хората към партиите? ƒосега редовно ни пробутваха кой колко процента подкрепа имал, сега покрай "ротаци€та" темата е забранена. —лучјеност?
1
1
 
11
 
! ќтговори
ѕрофесора преди 2 месеца
“ова са абсурдни глупости