Какво видяха първите руски туристи в Северна Корея?

За тях КНДР е като машина на времето
27 фев 2024 19:30, Нели Христова
168
Какво видяха първите руски туристи в Северна Корея?
Снимка: Elena Bychcova

Лена Бичкова наистина не можеше да повярва, когато туристическата й виза за Северна Корея беше издадена.

Много руски туристи се оказаха блокирани от туристическите дестинации заради санкциите, предизвикани от войната в Украйна. Но Северна Корея - като ключов руски съюзник - предложи рядка възможност за пътуване.

Специалистката по маркетинг е една от около 100 руски граждани, на които беше разрешено да пътуват до Северна Корея този месец в това, което се смята за първото международно туристическо пътуване на отшелническото кралство след пандемията на коронавирус.

Туризмът в Северна Корея е строго контролиран
. Индивидуалните пътници не се допускат в страната, а групите се придружават от пазачи. Приходите от туризъм се използват за подкрепа на режима на диктатора Ким Чен Ун.

Пътуването до "царството на отшелниците" не е без значителни рискове. Американският студент Ото Уормбиър беше задържан по време на пътуване до Северна Корея през 2016 г. Твърди се, че той е откраднал пропаганден плакат. Той беше върнат в Съединените щати 17 месеца по-късно във вегетативно състояние и почина скоро след това.

Бичкова и останалата част от групата пристигнали в Пхенян на 9 февруари, пътувайки със самолет на Air Koryo, собственост на Северна Корея от Владивосток.

Въпреки че Бичкова признава, че е била разтревожена за пътуването, тя казва, че любопитството е победило и не е могла да пропусне шанса да види страна, която малко туристи имат възможност да изследват.

Туристическият блогър Иля Воскресенски, който също се присъедини към обиколката, също се чувства напрегнат – той посочи работата си на непълен работен ден, продавайки ретро ястия, като своя професия, вместо да разкрие, че е създател на съдържание. Въпреки опасенията си той признава, че една от причините да продължи пътуването е била да разбере дали съвременна Северна Корея би се сравнила със Съветска Русия, за която членовете на семейството му са му разказвали.

"Когато погледнете Северна Корея, разбирате, че вашите баба и дядо ви са живели така, както живеят тук", казва Воскресенски пред CNN. "Като да се телепортираш в миналото. В града няма абсолютно никакви реклами. Единственото изложено нещо са партийни лозунги, знамена и т.н.”

Четиридневното пътуване струва на всеки посетител около 750 долара.
През цялото време групата имала рускоговорящи гидове и преводачи. Маршрутът включвал посещение на бронзовите статуи на покойните лидери Ким Ир Сен и Ким Чен Ир на хълма Мансу, двореца на децата Mangyongdae, където децата изнесоха музикално и танцово представление, и три дни в ски курорта Masikryong.

За туристите обаче имало строги правила, които да следват, особено що се отнася до правенето на снимки и видеоклипове.

"Бяхме помолени да не снимаме военни или хора в униформа като цяло, да не снимаме строителните обекти или някоя от сградите в процес на изграждане", обяснява Бичкова. "Имаше правила за това как да се правят снимки и като цяло да се третират портрети или скулптури на лидери. Ако имате вестник или списание със снимка на лидера, тогава не можете да сгънете вестника, така че портретът да стане набръчкан."

Тези вестници се превърнаха в едни от любимите й сувенири от Северна Корея. Бичкова казва, че не е имало много за купуване, но е имало два магазина – един на летището и един в столицата, където тя и други туристи можели да си купят магнити, кукли, комплекти Лего и други дребни подаръци.

Преди пандемията най-големият източник на входящи туристи в Северна Корея не беше Русия, а Китай.

Руските туристи, допуснати в кралството на отшелниците след пандемията, са знак за нарастващата популярност на Русия в Северна Корея. С глобалните санкции и намаляващия набор от съюзници, повишеният интерес на Русия и Северна Корея един към друг предизвика тревога сред служителите на американското разузнаване.

Северна Корея достави на Русия ракети, които да използва срещу Украйна.

През февруари руският президент Владимир Путин подари автомобил на севернокорейския си колега Ким Чен Ун. Актът е възможно нарушение на санкциите на ООН, наложени срещу страната заради програмата й за ядрени оръжия.

И Воскресенски, и Бичкова казват, че решението им да пътуват не е свързано с политика – те отидоха в Северна Корея с желание да опознаят местните хора и да създадат връзки.

След завръщането си обаче Бичкова не вярва, че такова нещо наистина е възможно в севернокорейската система.

"Около 200 деца – преброихме ги на сцената! – бяха подготвили специално за нас едночасов концерт. А ние бяхме само 97 души", казва тя. "Така че на сцената имаше повече хора от зрители. Можем да почувстваме, че се опитват да създадат определен образ на това как изглежда Северна Корея за нас. Но някои подробности разкриха, че това не е съвсем вярно, че има друг живот."

Докато руснаците можеха да обсъждат свободно пътуването си до Северна Корея и мислите си за режима на Ким, същата привилегия не се прилага в собствената им страна.

Критиката на Путин, политиката на Русия и военните са престъпления в Русия.

Известен бивш служител на КГБ, превърнал се в провоенен блогър, който беше вокален в подкрепа на войната в Украйна, беше арестуван и обвинен в "екстремистка дейност" миналото лято за коментари, критични към Путин.

Само миналата седмица 33-годишен с двойно гражданство на Русия и Съединените щати беше арестуван в Екатеринбург и обвинен в "предоставяне на финансова помощ на чужда държава в дейности, насочени срещу сигурността на Русия". Причината? Съобщава се, че тя е дарила 51 долара на украинска благотворителна организация.

Въпреки че и Воскресенски, и Бичкова са били наясно с нарушенията на човешките права в Северна Корея, и двамата споделят пред CNN, че са се надявали пътуването да си струва, за да се свържат с обикновени цивилни севернокорейци.

Сега и двамата казват, че биха обмислили да отидат отново в Северна Корея някой ден – но само ако политическата ситуация се промени.

"Основното послание на моето съдържание е, че където и да е: без значение в коя държава, без значение от каква националност, там живеят обикновени хора и трябва да се отнасяте към хората с любов навсякъде", казва Воскресенски. "Надявам се, че пътуването ще спаси света."

Друго руско ски пътуване в Северна Корея е насрочено за март 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
750 долара! Хахаха....преди 10 години за човек от западна Европа струваше над 6000 евро, за да я посети тази карикатура!!!
139
4
 
3
 
! Отговори
някой преди 1 месец
вярва ли ви?Вижте си гетата тука,и разбитите улици и скапаните болници,дрогата в училищата,чалгарите и ***,па тогава приказвайте
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая сигурно е от екипа на Навални
137
1
 
9
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Сев. Корея е комунистически рай за който се борят копейките да ни докарат.
136
5
 
25
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
"Какво видяха първите руски туристи в Северна Корея?" === Ами видяха какво ги чака в близко бъдеще под властването на сатрапа джудже Пyтлapax
135
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно същото нещо беше направено и със Германия която точно като Корея беше разделена на две. Да полужи за пример на Европейците че комунизма и сътрудничеството със Русия води единствено до упадък. Все пак накрая позволиха на Германия да се обедини докато със Корея това никога няма да се случи докато САЩ е водеща сила.
134
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Северна Корея нарочно я оставиха да съществува за да бъде пример и плашило за останалите държави какво се случва когато се отклони един народ от правия път и от демокрацията. САЩ нарочно разделиха Корея на две части за да демонстрират и на бъдещите поколения ясно разликата между комунизъм и капитализъм. Да се ликвидират още в зародиш всички бъдещи илюзии за връщане към комунизма. В момента Южна Корея е една от най богатите и успешни страни с развита технологична индустрия.
133
11
 
2
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 1 месец
с нов пасквил за 100 гривни.Все тая,Кукунелченценценце,минАлЕ са ти мо3Ъко с ютията доволно...
132
7
 
6
 
! Отговори
иво преди 1 месец
какво нещо е пропагандата
131
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статията започва с това че нарича Северна Корея "кралство". Ама никак не е предубедена и пропагандистка, направо :)
130
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
...и повечето Руснаци са поискали убежище, писали са се бежанци, ама нищо не казват за колоните от коли с Европейци на границата, които чакат да влязат тъй като избягали от фалирала Европа, а тук щели да бъдат щастливи.
129
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Бе шо не оправите превода бре все едно чат джи пи ти го е праил. Кой ги излъга че Северна Корея е новата Европа - нема такова нещо, да си ги мислят нещата че тва ги чака
128
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Статия на ниво евроатлантик. И като грамотност, и като съдържание.
127
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяха огромни празни площади, модерни сгради в които уж живеели хора, ама като че ли не, невероятни пътни артерии по които се движат двуколки теглени от слаби и изтощени хора а може и камиони от миналия век, слаби и изпити войници на групи, тръскащи се и изтерично виещи хора пред паметниците на КИМ, пълни витрини с "храни'' изработени от гипс и доволно добре боядисани- а иначе ядат кучета, котки, прилепи, скакалци- ако ги хванат- ако не - корени...
126
2
 
1
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До 142,чак и това да ви меря,ти по принцип мериш ли го това?
125
9
 
8
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Ало мисирките,що за глупост сте написали,егати и измислиците и ефтина глупост.И всички тия измислици от един и същ индивид.
124
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излиза, че в Русия е по-голяма диктатура от С. Корея?! Е, Путин наистина няма конкуренция, Ким Чен Ун пасти да яде!
123
5
 
15
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Видяха бъдещето в Русия под "мъдрото" ръководство на бункерния Жужак.
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже и Турция не ще не ща стници от Антифризния народ/племе
121
0
 
2
 
! Отговори
До 128 преди 1 месец
Да не стане Туршия до Казахстан! По вероятно е! Едни смешни мизерници! Никой до сега не е спечелил срещу Света! Няма и Туршия