Руски правозащитник получи присъда от 2,5 години затвор

Олег Орлов беше обвинен в дискредитиране на въоръжените сили
27 фев 2024 13:48, Елка Василева
35
Руски правозащитник получи присъда от 2,5 години затвор
Снимка: архив, БГНЕС

Московски съд наложи присъда от 2,5 години затвор на руския правозащитник Олег Орлов по обвинение в дискредитиране на въоръжените сили, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Международни наблюдатели осъдиха процеса като политически мотивиран.

70-годишният Орлов беше един от лидерите на правозащитната група "Мемориал" в продължение на над 20 години. "Мемориал" стана съносител на Нобеловата награда за мир през 2022 г., година след като Русия я забрани и разпусна.   

В момента на произнасяне на присъдата Орлов намигна на съпругата си Татяна и ѝ каза "Таня, ти ми обеща". Изглежда, че искаше от нея да не плаче, отбелязва АФП.

Десетки поддръжници на Орлов дойдоха в съда, за да изразят един от последните критици на Кремъл, който не е зад решетките или в изгнание в чужбина. В последните си думи Орлов осъди "задушаването на свободата" в Русия и "влизането на руски войски в Украйна".

"Не се разкайвам за нищо и не съжалявам за нищо", заяви още той.

Освен това Орлов определи като "убийство" смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, умрял в затвор в Арктика на 16 февруари.

Осъденият призова поддръжниците на руската опозиция "да не губят смелост".

На предишен процес през октомври миналата година Олег Орлов беше признат за виновен в дискредитиране на руските въоръжени сили и му беше наложена глоба, много снизходителна присъда за руската съдебна система. Това беше поисканото от прокуратурата наказание, но по-късно обвинението промени позицията си и обжалва решението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Айде бе преди 2 месеца
Какви са тези правозащитници по време на война , ... какви права защитават , ... явно това са предатели които защитават правата на врага , е ами много леко се е отървал тогава !
31
0
 
1
 
! Отговори
Най-накрая! преди 2 месеца
А краварика не е спирало да има с доживотни! Абе какво прави Асанж?
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде сега да напишете и за десетките хвърлени в украинските затвори заради подобни неща. И за убитите от "пневмония" в украинските затвори напишете. Чакаме. Дoлнa, двyлична craн.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е много малко за тия предатели ,по не 10;г.)
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Правозащитник"? Хаха, шорущоидните платени оттреппккки навсякъде им слагат прозвища, като правозащитник, филантроп, фактчекър.....
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашизмът на 21 век в действие .
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много му знае балалайката на тоя. Пак добре, че получил 2.5 годинки, в Украйна за същото тикат в пандиза за 15 години. Укрите не подбират - 60-70 годишни старци са тикани в затвора, без фоторгафи, само по документи.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската "демокрация" в действие.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ми харесва войната = дискредитиране на армията... някакъв титаничен скок на логиката е това, ама там всичко е такова, титанично и с привкус на идиотизъм.
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шошорогрантажиите не спряха да плюят държавата и народа си заради мръсните галагани,които получават от господарите си! Да оплюваш армията,която с гърдите и живота си защитава РОДИНАТА ти значи си тотално пропаднал нищожен екземпляр! Жалкият предател е получил нищожно наказание за мръсотиите,които върши срещу държавата си! За такива "Гулак" до живот! Слава на руските войни и победа за братска Русия!!!
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
на такива като тоя само смъртна присъда пред народа
21
2
 
7
 
! Отговори
до 123 преди 2 месеца
Е, то и в Укаина няма "Война", и в Израел..., та пък го наричат не СВО, а Контратерористическа операция, е, само дето за 4месеца избиха повече цивилно население - над 30,000 души предмно жени и деца - отколкото Русия за две години СВО, но това са "подробности"... Статистика!!!!
20
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До 123 Човеко има ДЕ ЮРЕ и ДЕ ФАКТО - Да ДЕ ФАКТО всичко това е ВОЙНА, Но ИМА ЕДНИ ЮРИСДИЧЕСКИ НЕЩА КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ВЗАИМООТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ СТРАНИТЕ. САЩ и Сие практически потъпкват всички Юрисдически отношения. Но не могат да да направят реално нищо срещу някой който си е "Вързал Гащите" Юрисдически. Съда на ООН отклони всички обвинения на Украйна остави само две с мъгляво определени финансиране на терористични операции... Нямаше за друго какво да се хванат.
19
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
До до 123 За това че казваш " По време на война е така" правилно ли е да те тикнат в затвора. Щото официалната версия в Русия е че няма война. И ти като не се съобразяваш с наратива за СВО, западен шпионин ли си?
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Етносъ шъ учи руснаците как да защитават националните си интереси!!! Кът не му харесва у Русия що не се прибра у държаватъ дет съ му корените, че там да си предава мурафетите??
17
3
 
6
 
! Отговори
до 123 преди 2 месеца
"""""Ако тоя човек е предател, защото си изказва мнението, което противоречи на това на официалната власт, Вие какви сте ?"""""" ------ По време на война е така, бе, кандида! У Израел само ако си влязъл в сайт, който не отговаря на "линията на партията" и си Прочел пост, който дискридитира политиката на Израел и Цахал влизаш в затвора по кратката процедура на закона за "военното време"!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шпионин, агент на ЦРУ, МОСАД, МИ-4,5,6,БНД, ДАНС, за такива гулаг на северният полюс.
15
7
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Една тема за размисъл на копейките. Ако тоя човек е предател, защото си изказва мнението, което противоречи на това на официалната власт, Вие какви сте ? И ако тоя човек за това си "предателство" според вас заслужава затвор, на Вас къде ви е мястото по тая логика ?
14
5
 
1
 
! Отговори
dsdsadsa преди 2 месеца
До АнонименМа ти си много спрел тип.....ще те намажем и теб от главата до петите с новичок, после ако оживееш и пукнеш след 2 години, ще те пишем естествена смърт...всичките русоенджойъри сте такива....спрели
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дърт грантаджия и пенция и заплата влачи :)))