"Ужасно се страхуваме" – в балтийските страни се боят, че Русия ще ги нападне

„Падне ли Украйна, за всекиго е ясно, че ние сме следващите“
28 фев 2024 07:03, Елка Василева
401
"Ужасно се страхуваме" – в балтийските страни се боят, че Русия ще ги нападне
Снимка: архив, БГНЕС

Коридорът Сувалки (известен още като Прохода Сувалки или Сувалския коридор) е една ивица от около 65 километра между Полша и Литва. В единия ѝ край се намира Беларус, а в другия - руският ексклав Калининград (някогашният Кьонигсберг в Източна Прусия).

Ако Русия извърши там военно нападение, това може да откъсне целия Балтийски регион. Откакто Русия нахлу в Украйна, в балтийските страни нарастват страховете, че после идва техният ред, пише германската обществена медия ARD, цитирана от Дойче веле.

„Падне ли Украйна, за всекиго е ясно, че ние сме следващите. Путин не спира. Той не може да спре", каза тези дни литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис в Брюксел. Ето защо Литва се готви за отбрана. През последната година и половина бяха изградени над 3300 бомбоубежища, включително в метрото и в мазетата на училища.

Военна подготовка също и за децата

Но това не е достатъчно. „Убежищата, с които разполагаме в момента, могат да поемат 900 000 души - приблизително една трета от населението на страната", казва вътрешната министърка Агне Билотайте. Противопожарните служби и Спешната помощ, които отговарят за убежищата, имат задължението и да ориентират хората къде да се крият, информира кореспондентката на ARD Юлия Вешенбах.

Още по темата
Но балтийците трябва не само да се крият – те се готвят и за самоотбрана. В училищата се провеждат курсове за оцеляване в условията на война, за оказване на първа помощ и за боравене с оръжие. Балтийските държави искат с общи усилия да изградят защитен вал по границите си с Русия и Беларус. Още догодина трябва да е готова отбранителната система от бункери и съоръжения.

Помощта за Украйна означава и самоотбрана

Важен елемент от самоотбраната за балтийците е и помощта за Украйна. Латвия например досега е отделила един процент от своя БВП в помощ на Украйна, съобщи министър-председателката Евика Силина. „Към агресора ние имаме ясно послание: Да не си припарил насам, защото ние, заедно с партньорите ни от НАТО, ще се защитаваме още от първия сантиметър", каза тя пред парламента.

Балтийците искат занапред да се защитават по-ефикасно и срещу хибридни атаки. Наскоро стана известно например, че в Естония през миналата година тъкмо по руска поръчка бяха потрошени прозорците на автомобилите на вътрешния министър и на един журналист и бяха повредени няколко паметника.

„Тези неща се случват в сърцето на нашето общество. И ние говорим на глас за тях, за да могат и други държави да го забележат като подход. Русия много я бива да създава хаос и да разделя обществото ни", каза наскоро по германската телевизия естонската премиерка Кая Калас.

Тя е известна като човек с особено твърда позиция към Русия и с категорична подкрепа за Украйна. Москва дори вече обяви, че я издирва по наказателно обвинение. Но Калас казва, че няма да позволи на Путин да я уплаши. „Иска да ни насади страхове. Но ние няма да се страхуваме, защото така бихме му дали онова, към което се стреми", казва премиерката.

"Страхуваме се. Ужасно се страхуваме"

Обаче за хората, които живеят по протежение на Коридора Сувалки, такива добри намерения не са толкова лесно осъществими. Литовката Марите, която живее в едно позаспало населено място на име Любавас, каза пред екип на литовското радио: „Да, ние се страхуваме. Ужасно се страхуваме!"

Мнозина мислят като нея. „Та нали всичко това се случва съвсем наблизо и никой не знае през коя нощ точно те ще се стоварят върху нас и какво ще стане после", казва с ужас Марите.

Тя и много други хора в този район са принудени да живеят със страховете си. Защото войната в Украйна навлезе в третата си година, а краят ѝ не се вижда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Същия страх от 80 години го наоаждат у американците. Даже се бяха паникьосали когато се появиха руски танкове в Джорджия ( Грузия)
20
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Явно смятат НАТО за слабаци и членството им в алианса изобщо не ги успокоява :D
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Страховете на Марите са разбираеми. Още повече след шапшалските изявления на литовско официално лице, което се закани да унищожи Калининград. Литовският умират продължава да провокира ядрената сила Русия. Кой ли го подбутва?
18
2
 
8
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 3 месеца
Ако Левски беше с ботуши а Ботев с каска
17
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как така? Нали Русия беше слаба и вземаше чипове от хладилници ;)
16
4
 
33
 
! Отговори
CTAMAT преди 3 месеца
Да продължават все така да ъупчат и отнемат правата на половината си население което е руско и ще им се сбъдне мечтата.
15
3
 
25
 
! Отговори
Страхливецът умира преди 3 месеца
Сто пъти, а юнакът само веднъж! Дерзайте балтийски герои демократи, Денков е с вас!
14
4
 
17
 
! Отговори
Цветелина преди 3 месеца
Един приятел журналист ми каза, че руснаците пиели кръв от малки бебета за сила и воинска смелост. Страх ме е напоследък от тези зли руснаци.
13
2
 
8
 
! Отговори
Ееехоооо! преди 3 месеца
Сувалки не е "ивица земя", а си е цяла област с площ 65 КВАДРАТНИ километра. Руснаците са успели да запазят за себе си късче от Източна Прусия, около град Кьонигсберг,преименуван на Калининград. Сувалки се намира между Полша откъм запад, Калининградска област на север, Беларус откъм юг и Литва. Русия е със стабилни позиции в Беларус, така че е логично да се опита да присвои въпросните 65 кв.км, да ги присъедини към района на Калининград и така да си оформи анклав/ексклав (наречете го както щете)
12
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ти се,,ра на достъпа до студено море.Тия нон стоп дразнят съседа си,а после ги било страх..Политически климакс ги тресе,защото са малки и незначителни
11
3
 
16
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 месеца
Е за какво да ги напада, толкова дружелюбни страни. Само добро са правили намРусия... или не?А всъщност защо да ги напада? Те сами ще измрат и ще освободят територията
10
35
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 3 месеца
Искаме и нас да ни освободят като в Буча и Авдеевка.
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пъзльовци.
8
38
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Няма по-голямо наказание от това да имаш за съсед дивашка и агресивна държава като Русия.
7
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо се страхуват тези хора, ето нашите от Възраждане се радват например.
6
12
 
28
 
! Отговори
Жорко преди 3 месеца
Аз пък четох в един американски сайт, че руснаците ядат бебета. Много ме е страх от тези лоши руснаци.
5
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И Литва, и Латвия са членове на НАТО. Защо ги е страх...
4
7
 
47
 
! Отговори
Тото преди 3 месеца
Евтина пропаганда. Като ги е страх да се присъединят към Полша.
3
10
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нямат основание, балтийските страни не са интересни ако Русия осигури фланга си с половин Украйна. Страха е насаден от краварите, но нека се страхуват щом не мислят, Бегето са същите *френи
2
11
 
22
 
! Отговори
Да бе. преди 3 месеца
Няма страшно гответе вазелина. Брюкселските зелки са разработени и ще издадат наръчник.