В колониите няма насилие: Как охранителите на Навални коментираха смъртта му?

Според тях затворниците живеят по-добре от пенсионерите
Обновена: 5 мар 2024 11:49 | 5 мар 2024 11:49, Нели Христова
106
В колониите няма насилие: Как охранителите на Навални коментираха смъртта му?
Снимка: БГНЕС

Точната причина за смъртта на Алексей Навални все още не е известна. Руските власти (макар и не само те) настояват, че опозиционерът е починал от "естествена смърт". В същото време поддръжниците на Навални и повечето независими коментатори са уверени, че той е бил убит - или поне умишлено доведен до смърт от условията в колонията, където е бил изпращан в наказателна килия отново и отново. Медуза разговаря с трима бивши служители на руски колонии за смъртта на Навални, включително ИК-3 в село Харп, където загина политикът. Както може да се очаква, те говорят за тези събития изключително цинично. Въпреки това те помагат да се разбере как функционира системата FSIN отвътре.

Важно предупреждение. Някои от героите на тази статия твърдят, че IK-3 "Полярен вълк" е колония, свободна от насилие, поради което условията на задържане там не могат да доведат до смъртта на Навални. Meduza е уверена, че тези твърдения са неверни. Това се подкрепя от многобройни свидетелства на бивши затворници за изтезания, изнасилвания, побои и практически липса на медицинска помощ в ИК-3. Няколко души говорят за всичко това независимо един от друг. Освен това един от героите на този текст твърди, че причината за смъртта на Навални може да са били лоши навици - няма причина да се доверявате на тези твърдения.

"За какви мъчения говорите?"

Бивш служител на отдела за сигурност на ИК-3 на Федералната пенитенциарна служба на Русия за Ямало-Ненецкия автономен окръг "Полярен вълк" (същата колония, в която умря Навални)

Какво може да се случи с Навални? Той седеше в Далечния север! Млади момчета идват там на смени и носовете им кървят, просто защото атмосферното налягане е там днес, а утре го няма. Защото вчера навън беше минус 10, а днес беше минус 30. На север не е шега работа! Не напразно ти плащат коефициент и бонуси.

Самият аз се пенсионирах рано, защото службата ми там продължи само около две години. Осъдените от ИК-3, които работеха в пожарната, в производството, в пералнята – те също получаваха заплати със северни надбавки. Няма да повярвате, но нашите затворници бяха освободени и имаха по-големи пенсии от тези, които работеха като цивилни в южната част на страната.

За какво мъчение говориш? Да, пенсионерите в Русия живеят по-зле от хората в ИК-3. Винаги е имало образцова колония - и все още има! Бели чаршафи, месо, яйца и всичко останало всеки ден - това пенсионерите не могат да си позволят!

Имаше постоянна баня, идваше хуманитарна помощ за зтворниците - машини за еднократна употреба, тоалетна хартия. И всичко е безплатно! Разбирате ли за какво говоря? Така че отивам в болницата с температура - плащам пари, отивам в аптеката - плащам пари. А те имат всичко безплатно! Пенсионерите в цялата страна живеят три пъти по-зле, отколкото там. Баба и дядо, които са построили тази държава. Изтезанията, казвате, се случват в третата колония...

Опитайте се да не им давате нито месо, нито нищо, опитайте се да им нарушите правата там! Прокурорът винаги се грижеше за това, винаги идваха правозащитници, идваше адвокатската колегия... Една от най-добрите зони в Руската федерация! Където не те унижават, не те обиждат, не продават водка! Където не се продават наркотици на територията на колонията!

Остават много малко от тези. Когато служех, можех свободно да се разхождам из колонията сам - знаейки, че затворниците няма да ви нападнат. Отидете в съседната Воркута - там надзирателите обикалят колонията по двама или трима, защото всеки момент осъдените могат да нападнат, наранят и осакатят някого.

Защо тялото не беше освободено? Виждам, че си далеч от страната - живееш в едни приказни села. Слезте на земята и се огледайте: ако човекът е мъртъв, се извършва аутопсия. Необходимо е да се установи дали смъртта е насилствена или не. Преди съм служил в полицията, знам какво е. Слезте на земята, четете справочници.

И да погледнем на убийството така: на 800 метра от ИК-3 има друга колония за цял живот "Полярна сова", където са затворени хора, извършили по-тежки престъпления. Седят много години - и всички са живи, всички са здрави, всички са усмихнати.

Наскоро по повик на сърцето се записах като доброволец в Северния военен окръг. Върнах се, живея, но други момчета загинаха там. Какво общо има Навални с това? Просто северът не е за слаби хора. Не всеки може да издържи на север.

"Хората в системата са водени повече от страх, отколкото от алчност"

Роман Лазарев, бивш служител на ИК-40 на Главната дирекция на Федералната пенитенциарна служба за Кемеровска област

Много малко вероятно е някой от FSIN да отговори на призива на FBK да предостави информация за смъртта на Навални срещу награда от 100 хиляди евро. Никой вече не смее да прави такива подвизи. Всеки, който работи там едва ли иска да промени нещо или да взаимодейства с някой друг освен с настоящото правителство.

Хората в системата са водени повече от страх, отколкото от алчност. Страх и желание за чист, стабилен живот в рамките на системата. Е, ще им дадат тези големи пари, ще заминат в чужбина - и какво ще правят? Те не са адаптирани към друг живот; за тях най-вероятно ще бъде дори по-лошо, отколкото да останат там, във FSIN, за да работят.

Те са постоянно мотивирани: Имаш стабилна работа, стабилен доход. Когато се пенсионирате, държавата ще се грижи за вас. Така че нека спрем да провеждаме митинги и да се опитваме да променим света към по-добро. Този вид пропаганда продължава от десетилетия. И повечето хора се съгласяват с него на подсъзнателно ниво, защото постоянно го чуват и попиват.

Но ако се случи чудо, тогава оперативният отдел на ИК-3 трябва да има информация какво се е случило с Навални - оперативните работници от там трябва да разкриват и предотвратяват престъпленията в институцията и да наблюдават служители и осъдени. Тоест да знаете какво се случва и всички клопки. Те имат свои агенти, подслушване и видеокамери в колонията.

Има и "активисти" – затворници, които заемат официални длъжности в ИК-3. Сред тях има санитари: дежурят в различни съоръжения на колонията и дори в наказателната килия, където бе Навални. Може би е имало санитар, който по време на смъртта на Алексей е бил наблизо и е помогнал да влачат тялото. Може да знаят нещо, но как да стигнат до тях? Няма достъп до тях.

Но ако наистина е имало някаква специална операция на ФСБ, тогава на същите служители на оперативния отдел им е казано или да съдействат, или да не се намесват. Можеха да ме принудят да подпиша нещо като документ за неразкриване на информация.

ФСБ може да влезе в колонията както законно, така и, така да се каже, нелегално.
Както чрез официален доклад (ако затворникът се разработва от ФСБ като заподозрян), така и чрез лични познанства: идва началникът на колонията, казва на офицера на контролно-пропускателния пункт „този е с мен“.

Всички възможни заболявания, които водят до бърза смърт на затворник, обикновено се приписват на тромб или пневмония, или астматичен пристъп, или внезапна алергия. Те се опитват да го формализират по такъв начин, че да възникват по-малко въпроси към лекарите и ръководството на колонията в духа на "защо позволихте това да се случи и не предоставихте навременна помощ?"

Алексей можеше просто да бъде докаран до този момент, не непременно отровен. Когато работех, видях как се прилагат така наречените възпитателни мерки към осъдените - чрез ръцете на други, вербувани осъдени. Е, насилие е. По правило това се случва през първите 15 дни в карантинния отдел. Освен това в наказателната килия има само бетонни стени и дървена койка с матрак. И може да се постави само по време на лягане. А през останалото време седите на стол: студено ви е, бетонен под, чехли, чорапи...

Мисля, че в IK-3 имаше много клюки и откачане през последната седмица. Някой може да се е скарал след всички проверки. Но това едва ли ще промени живота на колонията. Да, това е силен отпечатък, но ще мине известно време и всички ще забравят.

Някои от служителите на ИК-3, дълбоко в себе си, може би осъзнават, че един велик политически лидер е починал
, че либералната част на страната е отслабнала. Но те едва ли мислят в такива мащаби. За тях работата и безопасността са по-важни от мисълта за "красивата Русия на бъдещето". Те имат собствен живот.

Но бях доста притеснен след смъртта на Навални. Имаше много надежди за него. Бях дори по-притеснен, отколкото очаквах от себе си.

"Нямаше смисъл да идва тук"

Бивш служител на Федералната пенитенциарна служба за Северозападния федерален окръг

Моят бивш подчинен във Федералната пенитенциарна служба също получи кръвен съсирек - абсолютно никой не е застрахован. И се смята, че смъртта от тромб е естествена смърт. Така че той не е "загинал", както казвате, а е умрял. "Умрял" е нещо друго.

Навални и всички останали затворници пият чифира непрекъснато. Тя натоварва цялата им съдова система. Не можете да ги отучите от това: те варят пакет чай в тенджера с вода и го изпиват. Никога не съм срещал човек, който да откаже да пие този тъп чифир."„Ето, пийни едно питие" и той идва и пие. Дори да е само 50 грама, това е достатъчно, това е отрова.

Да, Навални отиде в спортна колония - добре, трябва да попитате тези, с които е излежал присъдата си, пие ли там, пушеше ли, колко често пиеше този чифир? Давали ли са му цигари в колети?

Никога не съм виждал ситуация, в която да липсват основни медицински консумативи в колония - всичко това са приказки. И много пъти влизах в наказателната килия - там температурата беше нормална. Никой не би я намалил умишлено за Навални - никой не би искал да се занимава с наблюдаващия прокурор. Там няма стая за мъчения! В Украйна нашите затворници се държат при ниска температура. Това вече са фашистки методи. Ние нямаме това. Нашата обичайна температура е това, което се изисква според санитарните стандарти.

Там затворниците са постоянно защитени! Освен това FSIN не иска хората да умират на нейна територия - нека се приберат и да умрат. Всички тези затворници, на които им остават няколко месеца живот, лекарската комисия препоръчва да бъдат освободени. Защото ако умрат в колонията и никой не дойде за тях, ще трябва да бъдат погребани. И това вече са допълнителни материални разходи за Федералната пенитенциарна служба. За какво?

Той е обикновен затворник, изобщо не се забелязва - обикновен затворник. Нямаше смисъл да се занимавам с мрачни неща и изобщо нямаше смисъл да идва тук. Лекува ли се в собствената си Германия? Какво прави тук? Особено като знае, че е търсен.

На теория той не е глупак, той е образован и знае каква е отговорността по закона, какво може да прави и какво не. Нашата държава не се държи като в бандата на Нестор Махно – но Навални се държи като в бандата на Махно! Ако искате да се биете, има конституционни методи на борба или легитимна политическа дейност. Води я и нищо няма да стане. Просто не заблуждавайте хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Човека от народа .....тоя ....думата на гражданите е имал охранители ? Бати народния човек !
98
3
 
2
 
! Отговори
Случаен преди 1 месец
Някаква комсомолка дето пуснала на Джуджака ,,по милост" на времето,взела та тръгнала да разправя на приятелките си,че Джуджи бил ,,късак".И не щеш ли,озовала се в Сибир.В някаква колония дето никой не се върнал от там Ей такива работи се случват в Блатная.Представям си ако тази женица беше мъж,и го беше отпрал на малкия? оле-мале.
97
3
 
8
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 месец
Бели чаршафи, месо, яйца - ето това е критерият на мужика за добър живот. А вие тоблерони, метаха, хитачи, много се разглезихте ей, никой вече не цени бананите, портокалите, тоалетната хартия. Ресет ви трябва, на всичко, обратно в колибите с мотиките и критерият за добър живот е да има осигурена храна за цялата година.
96
6
 
9
 
! Отговори
Митко USA преди 1 месец
Хей Путинистчета ниедни,ама кой лъжете вие бе ?Много е ясно че Путин го е страх от всички живи опозиционери , та затова гледа да ги ликвидира по един или друг начин!Справка: Навални , Немцов , Политковская и т.н.Руската власт никога не казва истината ако ще и нов Чернобил да е избухнал!Справка: Чернобил през 1986 г. - 3 дни лъгаха и криха от населението и света и казваха , че няма никакъв проблем !Ха - ха - ха ха ха аааааа
95
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди да провесят джуджето то ще си каже.Всичко....
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е трябвало да ходи изобщо в Германия, нито да се оставя да го включват в пропаганда срещу страната си. Можеше пак да си бъде опозиционер, но без финансиране и жив!
93
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брутални руски лъжи! Никой интелигентен човек не ви вярва. Навални беше УБИТ, тровен и измъчван - как, по какъв начин - Кремъл никога няма да каже. Но всички са наясно за методите на КГБ, наследник на който е управлението на Русия, срещу което именно Навални се бореше. Няколко месеца преди това той алармираше за ужасни издевателства.
92
11
 
11
 
! Отговори
объркан преди 1 месец
Навални не беше ли тясно свързан с руската крайнодясна сцена и беше познато лице в Руския марш, ултранационалистическо движение,изразяващо и разпространяващо ксенофобски възгледи както към имигрантите,така и към хората живеещи в руския южен кавказки регион?Или може би това сега не е много удобно за западният елит, който аплодираше бивш SS офицер в канада разследван за престъпления против човечеството, като стожер на Украинците? Доста се гаврят с неуките хора..и пропагандата върви с пълна пара
91
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проекта Навални не се състоя
90
6
 
8
 
! Отговори
бахти и тъпнята преди 1 месец
езика на който е написана тая тъппня не е Български, поне си намерете *** които знаят Български
89
8
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
И ква стана тя и ,,Сергей Котов,, утанул,ей това на нищо не прилича то не бе ,,Мацква,, то не бяха складове с горива и руските боевики продължават да не си гасят фасове,ама забранете им да пушат утре някой ще запали и Кремъл.
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Размечтахме се!
87
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябваше да му хвърлят трупа на бунището
86
8
 
14
 
! Отговори
Да питат адвоката преди 1 месец
западен - той последен е говорил с Навални и ... после Навални е умрял.
85
0
 
21
 
! Отговори
НА РУСИЯ С ЛЮБОВ преди 1 месец
могат да печелят долари с такава реклама като организират почивка за чужденци с ИНТУРИСТ в северните концлагери
84
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 83......А ти какво предлагаш да има в затворите? Това да не е почивна станция. И това им е много....Трябва да имат само 1 креват, 1 тоалетна, обща баня и нищо повече. Това телевизия, книги, кино,разходки....всичко това е лукс. Затворниците за това са такива-нямат никакви права....а у нас даже и им разрешават да гласуват.
83
12
 
7
 
! Отговори
кой беше тоя? преди 1 месец
*** той е омрял бе! стига вадили трупове от гробищата!
82
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кой беше тоя ?
81
9
 
27
 
! Отговори
Мда бе да преди 1 месец
Там е направо като на курорт - живуркат си весело и доволно хората ! Добре ще е да направят една постройка за наште путинофили, да си прекарват там отпуските !
80
3
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 1 месец
Кажи някой хит, да гледаме! Гледал съм,, Посейдон"и,, Циркон"!