Леонид Волков: Те буквално искаха да направят шницел от мен

Часове преди атаката той заявил, че се тревожи за безопасността си
13 мар 2024 20:30, Нели Христова
97
Леонид Волков: Те буквално искаха да направят шницел от мен
Снимка: БГНЕС

Леонид Волков, дългогодишен помощник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща да продължи борбата срещу руския президент Владимир Путин, след като беше нападнат с чук пред дома си в Литва.

"Ние ще работим и няма да се откажем", каза той във видеоклип, публикуван в Telegram рано в сряда, твърдейки, че нападението, оставило го със счупена ръка, е "характерен бандитски поздрав" от поддръжниците на Путин.

43-годишният Волков беше хоспитализиран за кратко след нападението късно във вторник, което предизвика възмущение от литовското правителство.

"Мъжът ме нападна в двора, удари ме по крака около 15 пъти. Кракът някак си е наред. Боли ме да ходя... Въпреки това ми счупи ръката", каза Волков в публикацията в Telegram. "Те буквално искаха да направят шницел от мен."

Волков е един от най-известните опозиционери в Русия и беше близък довереник на Навални, работейки като началник на кабинета на покойния опозиционен лидер и като председател на неговата Антикорупционна фондация до 2023 г.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш каза по-рано, че "някой е счупил прозорец на кола и е пръснал сълзотворен газ в очите на Волков", преди да го удари с чук.

Атаката идва почти месец след внезапната смърт на Навални в арктически затвор, за която Волков и вдовицата на Навални Юлия обвиниха пряко руския президент.

Ден преди да бъде нападнат, Волков написа в социалните мрежи: "Путин уби Навални. И много други преди това", повтаряйки подобни твърдения, направени от съюзниците на Навални, както и от президента на САЩ Джо Байдън.

Часове преди атаката Волков също каза пред независимия руски информационен бюлетин Meduza, че се тревожи за безопасността си след смъртта на Навални. "Основният риск сега е всички да бъдем убити. Защо, това е доста очевидно нещо", цитира го изданието.

Снимки, публикувани от екипа на Навални след атаката, показват лицето и краката на Волков, покрити с кръв, докато друга снимка показва кола с разбит прозорец.

Говорителят на литовската полиция Рамунас Матонис потвърди пред информационната агенция AFP, че руски гражданин е бил нападнат близо до дома си в столицата Вилнюс около 22 часа във вторник.

Заподозрените не са идентифицирани и повече подробности за нападението се очакват в сряда сутринта, каза той.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис определи нападението като "шокиращо".

"Новините за нападението на Леонид са шокиращи. Съответните органи работят. Извършителите ще трябва да отговарят за престъплението си", написа Ландсбергис на X.

Наскоро Волков призова руснаците да се явят в големи количества на протест в деня на изборите преди предстоящите президентски избори.

Инцидентът бележи първото нападение срещу съюзниците на Навални, откакто напуснаха Русия преди повече от три години. Волков и други ключови членове на екипа на Навални са живели в Литва, откакто руските власти класифицираха групите на Навални като "екстремистки" организации през 2021 г. Повечето от най-близките съюзници на Навални са в списъка на издирваните от Москва и ще бъдат изправени пред дългосрочни присъди затвор, ако влязат в Русия.

Берлинската полиция миналата година също започна разследване на предполагаемото отравяне на двама независими руски журналисти, посещаващи града за конференция, организирана от руския критик на Кремъл Михаил Ходорковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е Леонид Волков? - руски емигрант. За него нищо не пише, освен, че е нападнат и бит с чук. Едва сега стана ясно, че е поддръжник на Навални. Къде беше до сега! Или може би това е саморазправа между "приятели"? Дали не дължи някому, нещо - пък сега - опозиционер!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хмм чук...Явно Джуджета е свършил Новичока.
70
3
 
1
 
! Отговори
Нахални преди 1 месец
Малко му е на този агент на ЦРУ, ама явно не е разбрал, че ако продължава да ръси глупости срещу Русия ще замине при Навални.
69
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се криеш в друга държава, да надигаш глас и да приказваш че не те е страх , пълен *** , страхливец на 200 процента
68
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искали да го убият, като го ритали 15 пъти в краченцето, ама не успели и без нито един удар му се счупила ръката. Хахахахах. Новия Навални! Поредните абсурдни истории на някакъв, дето в Русия не са го чували, ама бил шурей на баджанака на тъщата на брат й на Навални... смех!
67
14
 
7
 
! Отговори
путинска демокрация преди 1 месец
Мракобесна путинистка росия!
66
17
 
9
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Някакъв жалък въшкарник и недоубит комунист пише, че Путин бил интелигентен! Путин е един разбойник и убиец, каквито са всички комунисти! А ти си един жалък поплювко с празна глава!
65
12
 
9
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
Жалки руски въшкарници, убийци!
64
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин лично е искал да го яде?Този е обикновен садо-мазо опозиционер!
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
71 99% си с промит мозък, като всеки ***.
62
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин убива всеки свой критик.
61
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"руския критик на Кремъл Михаил Ходорковски" -- тоя е бивш олигарх и разбойник, пък сега уж бил критик
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаят ли пишещите тази статия български или напротив? Съгласуват времената като в германски език.
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление, този и за шницел не става.
58
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един ден палачинката се обръща и същата съдба ще сполети убийците на Навални и десетки руски достойни опозиционери, които бяха ликвидирани затова, че дръзнаха да се опълчат на един безпардонен бандит.... Коза ностра пасти да яде пред мафията от Кремъл!
57
6
 
21
 
! Отговори
. преди 1 месец
Навални беше убит от МИ6! Да се знае!
56
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин уби и Кенеди! И Милен Цветков! И Кадафи!!
55
4
 
19
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Във ФСБ още се чудят,кой е този самозванец
54
4
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Да не е свършил Новичока, та с чукове!?
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се ваксинира с PFIZER=REZIFP,за да последва светлия пример на Нахални,кралицата,принц Чарлз и Лой Остин.Така никой никога повече няма да се пробва да го прави на шницел.