Русия осъди на 8 г. бивш говорител на Pussy Riot

Той напусна страната през 2020 г.
22
Русия осъди на 8 г. бивш говорител на Pussy Riot
Оливър Беърман. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Московски съд осъди задочно на осем години и четири месеца затвор Пьотър Верзилов, активист и основател на независимия новинарски сайт Медия зона, за публикации в социалните мрежи, в които се критикува войната в Украйна, съобщиха руските медии, предаде Ройтерс.

36-годишният Верзилов, с руско и канадско гражданство, стана известен като неофициален говорител на феминистката опозиционна група Pussy Riot след вкарването в затвора на нейни членове след акция през февруари 2012 г., когато те нахлуха в московския храм "Христос Спасител", крещейки песен срещу Путин.

Миналата седмица същият съд осъди друг член на Pussy Riot, Люся Щейн, също задочно, на шест години по дело по закона за цензура по време на войната.

Верзилов често публикува критики в социалните медии за войната на Русия в Украйна, включително видеоклипове, показващи масови гробове в киевското предградие Буча.

Каналът в Телеграм "Осторожно Новости" заяви, че Басманският районен съд е признал Верзилов за виновен в разпространяване на "умишлено невярна" информация за руските военни.

Миналата година той беше осъден за това престъпление, но апелативният съд отмени присъдата през март по неуточнени причини и разпореди повторно разглеждане на делото.

Верзилов напусна Русия през 2020 г., след като властите претърсиха дома му и той беше обвинен, че не е информирал правителството, че е гражданин на Канада, където е прекарал част от детството си./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Pussy RiotПьотър Верзилов
Още от Русия
Путин се закани: Ще стигнем до тези, които поръчаха атентата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Путин - главанак преди 3 седмици
Путин е изчислил точно кой за колко години ще получи тромбове
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ПЛАНЪТ НА КОКОР, радвай се БГ копейко, че нямаме закони като в Мордор, иначе вече щеше да чукаш камъни за 15г. напред. У нас можеш да си плюеш на воля, ЕС, лошия Запад и тн., но не си и помисляш да отидеш в Матушката ти, че не се знае дали ще се върнеш.
15
2
 
4
 
! Отговори
ПЛАНЪТ НА КОКОР преди 3 седмици
Ако всички Български граждани минат на диета два картофа на ден и се лишат от здравни грижи и онразование за децата, за няколко години ще можем да купим 1000 Абрамс танка и да ги стоварим на морската ни граница с дула насочени към Русия! На Всеки 500 метра по един танк! Така ще изплашим Путин, а от Козяк ще получим стикерче за награда.
14
1
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 3 седмици
Има нужда да остане без пиячка и да изтрезнее.
13
2
 
6
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 3 седмици
Предвид факта, че за един "пърформанс" в Биологическия музей Верзилов е на издръжката на западни фондации толкова години, може да признаем, че той, всъщност, е най-скъпоплатения (пор но) актьор за всички времена.
12
1
 
1
 
! Отговори
8 е добре преди 3 седмици
навални в гулаг ходи 19 години . то на средна възраст много хеитъри осребряват идеите си . ако неуснователно го затварят ще го разменят , пратят на фронтовете , ще го пуснат след 4 г , или ще излезе 2032г . по вероятно е да се дефашизира и превъзпита . пускат им речи на сталин, ленин , Димитров . групата не беше известна . аеросмит не пишат нищо против никой .
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Такива са новините от тази сбъркана държава...
10
10
 
9
 
! Отговори
4000 лева преди 3 седмици
Значи да се съблече в църква е порнографско, но да сложиш агент на КГБ и престъпник контрабандист на цигари за патриарх е ок? Иисус е нямал нищо против голотата, но е ненавиждал търговците.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Малко му е. Да си спомним, че тая "феминистка опозиционна група" направи редица отвратителни клипове, сред които порнографски видео клип в църква.. Бяха намерили удобна пазарна ниша за да ги канят на запад и да печелят пари
8
7
 
9
 
! Отговори
ZV преди 3 седмици
Запада много тежко изживяват арестуването и осъждането на разни тяхни утрепкии ,двуполови и обратни.
7
7
 
7
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 седмици
Въпросът е ние кога ще започнем да съди руските поклонници така? Виждаш някой с руския *** на профилната и директно 10 години. Нали такава съдебна система и харесва на тези индивиди
6
5
 
6
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 3 седмици
Някои бойци от украинските въоръжени сили, заловени в зоната на специалната операция, искат руско гражданство; един от тях, родом от Донбас Валерий Шевченко, който доброволно премина на страната на руската армия, вече получи паспорт
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Запада умря момчета. Украйна е лицето на западната простотия.
4
11
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
Баxти, да те осъдят, защото си казал, че войната е грешка. Няма такава изpoдcкa държава като Мордор и нейният владетел - джуджето Пyтлapax
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-гнусните *** на Русия са тези. Една изразяваше протеста си като натика цяла замразена пуйка във вагината си, нарочно пред камерите в магазина. Простете, но е тоя разтегателен полов орган? И го натика точно там, застанала беше добре да се види. Другите стояха отстрани и пляскаха радостно. Гнус в най-чист вид.
2
9
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
Трябвало е да го осъдят навремето, а не да се опитват да се правят на западняшки толе'ра'сти.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руските военни се гордеят с Буча.